”Vi kommer för att tävla – kan överraska många”

Kanadensiske stjärnan Perfetto utdömd i Elitloppet • Tränaren ger svar på tal: ”Han ger sig aldrig”

Sjuårige kanadensiska valacken Perfetto anländer till Sverige under fredagen.
Sjuårige kanadensiska valacken Perfetto anländer till Sverige under fredagen.

Kanadensiske Perfetto är hästen ingen tror på i Elitloppet.

Norskfödde tränaren Dagfin Henriksen berättar nu om drömresan till Sverige och passar samtidigt på att ge alla experter en känga.

– Jag tror inte alla förstår hur bra han är, säger 44-åringen till Trav365.


Läs allting inför Elitloppshelgen

Elitloppet avgörs söndagen den 29 maj på Solvalla.

Statusen har höjts i år då vinnaren av superloppet numera tar hem fem miljoner kronor.

Den deltagare som reser allra längst för att delta i vad som brukar kallas världens största sprinterlopp är kanadensiske snackhästen Perfetto.

Den sjuårige valacken blev tidigt inbjuden av Elitloppsgeneralen Anders Malmrot, en invit som kom som en chock för kretsen runt hästen.

– Det är helt otroligt, en dröm, sa hästens tränare och kusk Dagfin Henriksen när han nåddes av glädjebeskedet.

”Det är helt otroligt”

Nu snart sex veckor senare är det dags för Perfetto att göra den långa resan från Kanada till Sverige.

– Jag befinner mig just nu i Belgien. Perfetto kommer att anlända hit, reser från Kanada under torsdagen, och så flyger vi gemensamt till Sverige under fredagen. Hästen har inga problem att resa och han mår alldeles utmärkt för dagen. Vi ser väldigt mycket fram emot att besöka Solvalla och Stockholm. Det är en helt otroligt, berättar Henriksen för Trav365.

Perfetto startar i heat grön, det första försöket som körs som andra avdelning under söndagens V75-spel från nationalbanan.

Av alla deltagare i Elitloppet är den långväga gästen från Kanada minst betrodd. Experterna har på förhand dömt ut honom och ska man tro de tidiga spelarna vore det en stor sensation om han tog sig till final.

”Chanslös, det håller jag inte med om”

Men vad säger tränaren om det låga förtroende hans häst har?

Henriksen vet att det är svårt att bedöma hästarna emot varandra på förhand men tror den svenska travpubliken kan ha underskattat hans stallstjärna.

– Det är en väldigt startsnabb häst som är fin och enkel att köra. Han är väldigt lättreglerad bakom bilen, lättplacerad. Men man ska inte glömma bort att han också är mycket stark, han går bra bakifrån och kan avsluta otroligt fort. Han ger sig aldrig och går alltid hela vägen ini mål. Att han skulle vara chanslös, det håller jag inte med om. Vi kommer för att tävla och jag tror han kommer överraska många. Först och främst ska vi ta oss till final.

Perfetto har inte övertygat i sina senaste starter. Hur bedömer du att formen är för dagen?

– Han har tränat bra och han kommer med mycket fin form, så mycket kan jag säga. Vi är väl förberedda och det här en häst som både gillar att tävla och springa. Jag är inte orolig över formen alls.

Ni fick spår 4. Hur ser du på det?

– Det var bra, väldigt positivt. Jag sa innan lottningen att 2, 3 eller 4 hade varit optimalt. Det finns inget att klaga på där.

Perfetto startar från spår 4 i det första Elitloppsförsöket.
Perfetto startar från spår 4 i det första Elitloppsförsöket.

”Trodde knappt det var sant”

44-årige Dagfin Henriksen driver en tränarrörelse i den kanadensiske småstaden Guelph som är belägen 10 mil väster om Toronto.

På träningslistan finns sju hästar där Perfetto är den stora stjärnan som tagit hem utmärkelsen årets äldre häst i Kanada två år i rad (2020, 2021).

När Solvallas sportchef meddelade att hästen var klar för Elitloppet förändrades tillvaron rejält för Dagfin och hans sambo Laura Trask som är Perfettos skötare.

– Jag trodde knappt det var sant. Jag har varit på Elitloppet vid ett tillfälle, 2005 då Steinlager vann, i mitt liv och jag kan säga att det finns ingenting, absolut ingenting som kan komma i närheten av den stämning som Elitloppet har. Det var en upplevelse jag aldrig glömmer, det går inte att vara med om någon annanstans och då har jag ändå besökt många stora tävlingar som Hambletonian, säger Dagfin Henriksen och berättar vidare om familjens stora äventyr:

– För ett år sedan pratade jag och min sambo Laura om Elitloppet och nu är vi själva med i loppet. Det har blivit uppmärksammat i Kanada om att vi är med i Elitloppet i år men de förstår inte riktigt hur stort det är, det måste upplevas.

Hur tror du Perfetto klarar av att eventuellt gå två heat på Solvalla?

– Det tror jag bara kommer gå bra då hästen är så stark. Jag tror faktiskt, om han tar sig till final, kommer vara ännu bättre där.

Perfetto
Perfetto

Ägaren: ”Händer bara en gång i livet”

För tre år sedan ropade Dagfins pappas kusin, travtränaren Per Henriken, in hästen för 30 000 dollar.

På inrådan av Dagfin hamnade Perfetto hos hästägaren Gerald ”Gerry” Haggerty som nu blickar fram emot sitt livs äventyr.

– Jag var på middag i Florida när Dagfin ringde mig och sa att vi hade blivit inbjudna till Elitloppet, det största loppet i Europa. Han sa till mig att vi måste bestämma oss. Jag frågade honom hur mycket vi skulle tävla om och då svarade han fem miljoner kronor. Jag sa att jag skulle tänka. Dagfin tog ett djupt andetag och så sa jag direkt att vi ska till Sverige. Det här händer bara en gång i livet och jag kommer till Solvalla på fredag, det är en dröm för mig.

Vad ger du din häst för chanser?

– Vi har ett övertag med att vi har tränaren som också är kusk, de känner varandra utan och innan. Det är ett fantastiskt team med skötaren Laura och tränaren. Jag är bara ägaren men det ska bli fantastiskt spännande.

Två gånger i historien har en häst från Kanada vunnit Elitloppet.

1969: Fresh Yankee (Joe O’Brien)

1992: Billyjojimbob (Murray Brethour)


ELITLOPPET 2022:
Häst – Kusk

HEAT GRÖN:

1) Önas Prince (Per Nordström)
2) Brother Bill (Jorma Kontio)
3) Cokstile (Christoffer Eriksson)
4) Perfetto (Dagfin Henriksen)
5) Click Bait (Ulf Ohlsson)
6) Vernissage Grif (Alessandro Gocciadoro)
7) Etonnant (Anthony Barrier)
8) Don Fanucci Zet (Örjan Kihlström)

 HEAT BLÅ:

1) Snowstorm Hanover (Magnus A Djuse)
2) Admiral As (Per Lennartsson)
3) Who's Who (Åke Svanstedt)
4) Hail Mary (Erik Adielsson)
5) Night Brodde (Conrad Lugauer)
6) Mister F Daag (Robin Bakker)
7) Vivid Wise As (Matthieu Abrivard)
8) Extreme (Björn Goop) STARTAR EJ

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!