Guldhjältarnas jakt på V75-dubbel: ”Spikar”

Joakim Nygård och Mikael Wikstrand i stor intervju om SM-guldet – och succén på travbanan: ”Det är något jag kommer att ta med mig för resten av livet”

Joakim Nygård och Mikael Wikstrand ordnade nyligen SM-guld åt sitt kära Färjestad BK.

De gör även succé som hästägare och jagar på lördag dubbla V75-vinster.

– Firefoot tror jag ganska hårt på och kommer att spika honom, säger Joakim till Trav365.

Det är få förunnat att som ägare få fram en V75-häst, än mindre två. Ändå är det just det fem lyckosamma spelare ur Färjestad BK:s guldlag lyckats med när de på lördag jagar dubbla vinster. Trav365 fick sig en pratstund med två av de nyblivna svenska mästarna som ännu svävar på moln efter att ha säkrat SHL-vinsten i ett rafflande slutspel mot ett tappert kämpande Luleå.

Vi återkommer om det som stundar runt hörnet, men först vill vi ju givetvis även snacka hockey. Efter en svettig finalserie som avgjordes först i den sjunde och sista matchen var lyckan total. Inte bara för spelarna själva, utan även för Karlstad som suktat efter en serieseger ända sedan 2011.

– En sådan vinst betyder hur mycket som helst för staden som slutit upp bakom oss på ett fantastiskt sätt under hela slutspelet. Man kanske inte trodde att ett SM-guld skulle vara så pass stort men det märkte vi efteråt, berättar Mikael Wikstrand för Trav365.

”Ett av mina skönaste mål”

Det har nu gått nästan fyra veckor sedan man lyfte bucklan och för lagkaptenen är det idel positiva minnen från den där magiska kvällen.

– Det var en sjukt häftig säsongsavslutning. Sedan följde flera roliga dagar med laget och nära och kära. Match sju under en finalserie är väldigt speciell men vi hade en skön känsla på väg till Luleå, även om det var en del pirr. Vinsten var pricken över i:et.

Det tredje och sista målet slogs in av Joakim Nygård i öppen bur. Den berömda spiken i kistan var så inhamrad och målskytten blir fortfarande lite rörd när han beskriver känslan av att punktera matchen.

– Visst har det blivit en del firande, framför allt några dagar efter vinsten då man red på framgångsvågen. Detta är något man vill uppleva igen. Det tog någon vecka innan man riktigt förstod vad som hade hänt. Vi hade ju trots allt en rätt turbulent säsong där laget först var favorittippat men sedan tvingades till tränarbyte, säger Joakim och fortsätter:

– Vi slog ut både ettan, tvåan och trean, vilket var mäktigt. Det var väldigt stort för mig att sätta 3-0 och nog garanterat ett av mina skönaste mål i karriären.

Rätt lag vann

För Joakim visade detta sig vara en succéartad comeback i klubben i hans hjärta efter att under en period varit över i NHL och spelat i Edmonton Oilers. Trots att det bara var några veckor sedan guldet säkrades är han och de övriga lagmedlemmarna redan igång och tränar för nya framgångar. Någon mättnadskänsla finns garanterat inte hos de här killarna.

Vann rätt lag?

– Rätt lag vann, ja. Svårare än så är det inte, säger Nygård självsäkert.

– Det måste jag väl ändå säga? Vi gjorde det riktigt bra mot slutet av säsongen och mötte flera grymma lag på vägen, tycker lagkamraten Mikael.

”Micke” har vunnit det mesta som går att vinna, bland annat var han en av de svenska hjältarna som kämpade till sig ett VM-guld 2018. Kanske var detta ändå höjdpunkten under hans långa idrottskarriär?

– SHL är grymt stort. Jag har jag haft turen att vinna både VM och SM. Även om VM var fantastiskt coolt så pågår det bara någon vecka. SHL spelar man tillsammans under så lång tid att man hinner bygga en helt annan känsla för lagkamraterna, så för mig kändes det större att ta ett SM-guld.

”Barnen fick hålla för öronen”

Trav365 har tidigare skrivit om hur ägarna, med hjälp av tränaren Oscar Berglund, lyckades fynda Dwayne Zet för i sammanhanget låga 200 000 kronor i samband med en internetauktion. Det, och mer därtill, har han sedan dess sprungit in och höjdpunkten var segern i Sylvesterloppet med dryga halvmiljonen till vinnaren.

Joakim minns den dagen som om det vore i går, och med tanke på att loppet kördes på Nyårsafton kan ni gissa att det gick livat till hemma hos vännen Mikael.

– Oj, då hade vi kul! Barnen fick hålla för öronen på grund av den höga ljudkulissen. Det var verkligen häftigt och lite väl mycket dricka efteråt.

Firefoot lyckades Mikael nosa fram i samband med ett telefonsamtal till supertränaren Daniel Redén, som en gång i tiden även tränade Dwayne Zet.

– Oscar gillar att få in Daniels hästar eftersom de är så grymt fina och vältränade. När Firefoot kom på tal tvekade vi inte utan slog till. Redén var som vanligt väldigt hjälpsam. Trots att han är Sveriges ledande tränare tar han sig ändå tid att besvara korkade frågor. En väldigt behaglig och skön människa. Firefoot var billig för det han har åstadkommit, även om jag inte vill gå in på priset.

”En av de roligaste dagarna”

När Dwayne och Firefoot för snart fyra veckor sedan tävlade inom V75 på Umåker reste samtliga delägare upp till Umeå för att heja fram duon. Ett privatplan bokades för ändamålet och även om framgångarna uteblev just den dagen lär det trots allt varit en rolig upplevelse för ägargänget. Och ska man lita på Nygård så slank både det ena och andra med från finalserien.

– Det var en jäkla rolig upplevelse och vi åkte upp dit med guldhjälmar och medaljer. Vi hälsade på hästarna på stallbacken och det var en av de roligaste dagarna i mitt liv faktiskt.

Sista helgen i maj slog Solvalla upp sina portar och givetvis var grabbarna på plats för att heja fram Dwayne Zet till en final i storloppet Sweden Cup. Och som det jobbades på restaurangen Kongressen...

– Alla var på plats och det var en fantastisk dag med vänner och starthäst. Vi stod upp hela loppet och när vi 150 meter från mål såg att det kunde gå vägen så jobbade vi så mycket som möjligt. Det är något jag kommer att ta med mig för resten av livet. Varje gång innan i år har jag suttit på E-läktaren och man saknade lite av den stämningen på restaurangen, säger Mikael.

Flickvännen tycks ha tröttnat

Wikstrand, som varit en inbiten travnörd sedan barnsben tack vare sin mor som på den tiden ägde ett och annat kallblod, ser mer än gärna tävlingar på plats. Desto längre dröjde det innan kompisen Joakim fick blodad tand. Det krävdes en del övertalning från den envise lagkaptenen för att Nygård till slut skulle vifta med den vita flaggan och slinka med på ett hörn som delägare. Ett beslut han inte ångrar en dag som denna...

– Det är främst han och de la Rose som varit intresserade länge och eftersom jag brukar hänga mycket med dem så kom man in på hästspåret. Wikstrand har legat på mig ganska många år. Nu har jag dock verkligen fastnat för det här. Polletten har trillat ner.

I omklädningsrummet blir det således en hel del prat om kylspray, felaktiga domslut och fyrbenta travhästar. Ska man tro Joakim så är han nu ”all in”, till flickvännens stora förtret.

– Det blir mycket travsnack, framför allt om våra egna hästar när de ska starta. Tjejen blir nog rätt trött ibland, ha ha. Hon tror nog inte att jag är så intresserad som jag faktiskt är.

Vad betyder Dwayne och Firefoot för er personligen?

– Det är fantastiskt kul att ha så pass fina starthästar på V75. Just ägarmässigt betyder de jättemycket, säger Wikstrand.

Nygård fyller i:

– Det är som att äga vilket djur som helst och man skapar sig ett band.

”Det är fullt adrenalinpåslag”

Äventyret inom travsporten är endast i sin linda för de glada delägarna men de är båda tacksamma för att det gått så pass bra som det gjort hittills. Vinna SM-guld är givetvis svårt att toppa men att vinna travlopp är inte så tokigt det heller.

Hur skulle ni beskriva den här resan som ni fått uppleva tillsammans?

– Man köper häst för att det är en rolig hobby. När det sedan går så fantastiskt bra, oavsett om det handlar om ett V64- eller V75-lopp, slår hjärtat lite extra. Det är fullt adrenalinpåslag för mig och en häftig känsla, tycker Wikstrand.

Nygård håller med:

– De övriga får ta ner mig på jorden ibland. Så här enkelt är det inte att äga hästar alltid. Man är givetvis glad men måste också vara ödmjuk över att det går så bra. Man hoppas att resan fortsätter.

Vem i ägarkonstellationen blir grinigast efter en förlust...?

– Vi är tävlingsmänniskor allihopa men ska jag peka ut någon så är det Jacob de la Rose, säger Mikael och får medhåll av Joakim:

– De la Rose. Jag har aldrig sett någon vara så nervös inför ett lopp som han där på Nyårsafton. Han stod och skakade med armarna i taket. Det är kul att äga häst ihop med de här gubbarna.

Nygård tar ställning – och spikar

På lördag är det alltså dags för ett nytt äventyr. Privatplanet ratas dock den här gången, istället blir det en mindre glamorös biltur upp till Östersund. Wikstrand kommer att vara på plats, Nygård har ännu inte bestämt sig.

Kommer ni att spika antingen Firefoot och Dwayne Zet på V75?

– Ha ha, det är nog lite för vågat. Firefoot är den bättre chansen av de två, medan Dwayne ännu är väldigt grön i de här sammanhangen, avslutar Mikael.

Lagkaptenen må vara en riktig tuffing på isen men tycks alltså vara försiktigt lagd när det gäller att ta ställning för sina egna hästar på V75. Kollegan, däremot, visar inga tecken på att vela inför lördagen.

– Firefoot tror jag ganska hårt på. Vi har laddat för just det här loppet och vad jag har hört så har han sett bra ut i träningen. Han är rätt startsnabb och jag kommer att spika honom på V75, avslutar Joakim.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!