Trav

Succétränaren spräckte drömgränsen: ”Ska fira”

Daniel Wäjersten nådde ny milstolpe – 10 miljoner till stallet • Hyllningarna • Pressen: ”Känner ansvar”

Av: 

Andreas Örtengren

31-årige Daniel Wäjersten går mot sitt i särklass bästa år som proffstränare.
31-årige Daniel Wäjersten går mot sitt i särklass bästa år som proffstränare.

TRAV

Sveriges just nu hetaste tränare heter Daniel Wäjersten.

Nyligen bärgades årets 100:e tränarseger.

Nu har han spräckt nästa vall – 10 miljoner i inkörda pengar.

– Jag är stolt över att lyckas så här bra, säger 31-åringen till Trav365.

Bergsåkertränaren Daniel Wäjersten går från klarhet till klarhet.

Trots att det bara var fyra år sedan 31-åringen tog ut sin proffslicens har resultaten och siffrorna snabbt skjutit i höjden.

De åtta hästar han hade på sin träningslista 2017 har nu växt till i skrivande stund 88 stycken.

Slår alla sina rekord: ”Känns stort”

Den senaste tiden har framgången synts extra tydligt, dels genom hästarnas prestationer, men också genom de drömgränser som för tillfället passeras – en efter en.

När Wäjersten, den 19 oktober, vann ett lopp på Bergsåker med sitt sexåriga sto Bottnas Future – var det också då årets 100:e tränarseger bärgades.

Under onsdagens V86-tävlingar från Bergsåker och Solvalla var det dags för nästa magiska gräns att spräckas – 10 miljoner i inkörda pengar till stallet, trots att det är mer än två månader till årets bokslut.

– Det känns stort, säger Wäjersten efter att ha vunnit kvällens sista lopp på hemmabanan Bergsåker med Spickleback Face.

”Njuta när det går bra”

Under de senaste veckorna har ett unisont trav-Sverige hyllat den talangfulle tränaren och kusken – men huvudpersonen tar det hela med ro, även om det finns en stolthet och glädje över att allt fungerar så väl. Vägen till framgång har ingen enkel förklaring.

– Att det går så bra nu beror inte på några radikala förändringar. Personalen gör ett jättebra jobb och vi arbetar med kontinuitet. Vi kan träna på bra underlag och då har resultaten också kommit. Sen är det klart att man tänker på inkörda pengar, tio miljoner är en stor gräns att passera. Även antal segrar är stort för mig men det beror ju lite på hur man matchar sina hästar också. Jag är stolt över att lyckas så här bra, säger Wäjersten och påminner sig själv om att det kan komma sämre dagar:

– Jag vet att vi jobbar med djur och att det kommer svåra perioder. Det gäller att passa på att njuta nu när det går bra. För min del har jag en stor generationsväxel på gång med många yngre hästar i stallet. Då kan du inte ha lika höga krav direkt. Man får ta ett år i taget.

Kan du försöka beskriva vad som skiljer ut dig som tränare? Varför går det extra bra för dig?

– Det är svårt att säga något konkret men en sak som jag ofta går på är min magkänsla. Om jag tänker att den hästen ska få gå lite mindre, då kan det bli så, det är en känsla jag har och det stämmer ofta väldigt bra.

– Vi är många i stallet och jag brukar säga att verksamheten är som ett självspelande piano, alla vet vad de ska göra. Flera yngre stärker upp med extra entusiasm. Sedan har hästarna hållit en bättre nivå sedan i mitten av augusti. Många har gått väldigt bra och även på V75.

Bilden till vänster: Daniel får en varm kram av ägaren efter Esprit Sisus vinst i STL Open. Bilden till höger: När han år 2020 erhöll det ärofyllda ”Jim Fricks Pris” vid Hästgalan.

”Stort ansvar – en form av press”

Daniel Wäjersten bedriver sin verksamhet på sin forne arbetsgivare Svante Båths förra gård i Solum, cirka två mil från Bergsåkers travbana – en anläggning han köpte loss för tre år sedan (2018).

Tränaren kör ofta sina egna hästar och segerprocenten (21) är även i det avseendet mycket hög och inom kort kommer ytterligare en magisk gräns att passeras – det fattas bara en ynka vinst för att nå 100 kusksegrar det här året.

I takt med de fantastiska resultaten på travbanan kan man tänka sig att det medför en viss press – något som Wäjersten till viss del kan hålla med om.

– Det är svårt att säga om det är press men går det dåligt en tävlingsdag så känns det ju inte bra. Det är jag som är ansvarig över verksamheten och hästägarna. Det är klart att man funderar mycket då, det är en form av press. Men det gäller att hitta lösningar och att se till att hästarna levererar. Det är ett stort ansvar.

Jobbar du med målbilder och hur långt fram blickar du?

– Visst vill man ju passera fjolårets siffror men en sak som betyder mycket för mig är att vinna något stort lopp varje år. I fjol var det Global Badman som vann E3-finalen på Bergsåker och i år har Esprit Sisu utvecklats enormt och vunnit STL Open med 750 000 kronor i förstapris. Dessutom var han tvåa i Sundsvall Open Trot. Nu på lördag ska han starta i C.L. Müllers Memorial på Jägersro (V75–7).

Esprit Sisu har i år tjänat 1,6 miljoner och startar i V75–7 på lördag (Jägersro).

”Samla personalen och fira”

100 tagna tränarsegrar och tio miljoner intjänat. Dessutom bara en tidsfråga innan kuskseger nummer 100 kommer. Blir det något firande inom kort?

– Jag sa redan att när vi tog 100 segrar för stallet att vi skulle samla personalen i november och fira. Nu är det bara att hoppas att även den 100:e kusksegern också kommer inom kort.

Under onsdagen passerade stall Wäjersten 10 miljoner i inkörda pengar.
Publisert:

LÄS VIDARE

Succétränaren rycker skorna: ”Bra känsla”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Hästar

V86