Örjan Kihlström

Kihlström inför USA-resan: ”Fullt fokus”

Svenske stjärnkusken jagar titel i Hambletonian • Startspåren klara inför superfinalen: ”Kunde blivit värre”

Av: 

Andreas Örtengren

Under fredagen reser Örjan Kihlström till New Jersey i USA för att delta i världens största lopp för de treåriga hästarna – Hambletonian.
Under fredagen reser Örjan Kihlström till New Jersey i USA för att delta i världens största lopp för de treåriga hästarna – Hambletonian.

TRAV

På lördag avgörs superloppet Hambletonian i New Jersey, USA.

Sju av de tio finalisterna tränas av svenskar.

Då flygs Örjan Kihlström in för att ta sin första seger i miljonloppet.

– Fantastiskt att få vara med och chansens finns, säger den svenske stjärnkusken till Trav365.

Natten mot söndag avgjordes försöken till världens största och mest prestigefyllda travlopp för de treåriga hästarna: Hambletonian Stakes på Meadowlands i New Jersey, USA.

Det anrika loppet körs för 97:e gången i ordningen.

Den samlade prissumman uppgår till en miljon dollar där segraren tar hem hälften (500 000 dollar).

Kihlström: ”Viss skillnad”

Redan förra veckan var superkusken Örjan Kihlström på besök på andra sidan Atlanten för att köra två hästar åt svenske stjärntränaren Marcus Melander.

En av dessa, Temporal Hanover, imponerade stort och tog sig enkelt vidare till den stora finalen genom att bli tvåa i sitt kval, från positionen utvändigt ledaren och med skorna på (ska troligen plockas av i finalen).

Trots att Örjan tagit fler än 7 000 kusksegrar är mycket annorlunda på den amerikanska banan.

– Det är viss skillnad att köra där men det går att se mycket trav därifrån, sa han i en intervju dagarna innan kvalloppen på Meadowlands.

”Ännu mer imponerad på plats”

Under fredagen är det på nytt dags för Örjan Kihlström att resa till New Jersey, den här gången bland annat för att köra huvudlöpningen, Hambletonian Stakes.

Inför kvalloppet med Temporal Hanover hade han på avstånd skapat sig en uppfattning om hästen, men väl i vagnen blev det ytterligare en dimension.

– Det är en jättefin häst på alla sätt, väldigt trevlig. Han har ett fint psyke, okomplicerad och rörde sig på ett mycket bra vis. Det var kanske inte jättemycket krafter kvar men han gick ändå i mål med full spänst. Jag har sett hästen tidigare, det var ingen överraskning att han var så bra, men ofta med dessa topphästar blir man ännu mer imponerad på plats, så var det här. En bra upplevelse på alla sätt, säger Örjan Kihlström till Trav365.

Under tisdagen avgjordes spårlottningen. Temporal Hanover fick spår sju. Hur ser du på det?

– Jag måste trots allt säga att det blev helt okej. Förutsättningarna var sådana att vi lika gärna kunde fått spår 8–10. Nu blev det spår sju och det är ändå okej. Oavsett krävs det att hästen får ett vettigt lopp, det får inte krångla det minsta, då är det kört.

Örjan Kihlström misströstar inte efter att ha fått spår sju i finalen av Hambletonian med Marcus Melanders Temporal Hanover.

”Tankarna redan i USA”

60-årige Örjan Kihlström har i princip vunnit samtliga stora lopp som går att vinna under sin karriär.

Men en triumf i Hambletonian saknas på kontot.

Nu lever drömmen och trots att Kihlström försöker att inte tänka alltför mycket på helgens superlopp så har han svårt att låta bli.

– Det är fantastiskt att få vara med och chansen finns. Det kan gå vägen men det måste klaffa. Men har vi lite flyt är han en av de som kan vara med. Jag tycker det är ett öppet lopp. Det är klart att jag verkligen vill vinna men det är många bra hästar med. Jag kör på V86 och även E3-kval i veckan och då är det fullt fokus på det, men direkt efter tävlingarna är tankarna redan i USA och New Jersey, så är det.

Sju av tio hästar i finalen tränas av svenskar. Det lär bli ett stort tryck även från Sverige. Hur hanterar du all press?

– Man gör vad man kan, alltid. Nu är det svenska tränare med några svenskfödda hästar och så kör jag, det är klart det blir extra intressant, det är kul. Rebuff som tränas av Lucas Wallin blir favorit och har sett jättefin ut, men det är inte så stora marginaler och jag måste säga att försöket som jag och Temporal Hanover deltog i var lite tuffare. Man måste ha rätt dag för att vinna ett sådant här lopp.

Brian Sears, Tim Tetrick och de andra kuskstjärnorna. Hur är mottagandet från de aktiva när du besöker Meadowlands?

– Jag har träffat alla toppkuskar tidigare och flera av dem har också kört Elitloppet. Det är avslappnat och jag känner dem mer eller mindre. De är trevliga allihop.

Örjan – flitigt anlitad på Meadowlands

Kör du fler hästar på Meadowlands vid den här vistelsen?

– Ja. I Hambletonian Oaks kör jag Nancy Takters Selfie Queen. Under fredagen ska jag köra Lucas Wallins Pour Me Double plus ytterligare en tvååring samma kväll. I Peter Haughton Memorial kör jag Marcus Melanders Upstaged.

Här kan du se försöksloppen på Hambletonians hemsida. OBS: Extern länk.

Hambletonian avgörs den 6 augusti på The Meadowlands Racetrack i New Jersey, USA.

Örjan Kihlström och Temporal Hanover slutade tvåa i försöket till Hambletonian.
Publisert:

LÄS VIDARE

Svensksuccé i försöken till Hambletonian

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Örjan Kihlström

New Jersey

Trav

USA