”Ett fel till och han kör inte hästen längre...”

Ägarens kritik mot Goop efter att superhästen förlorat: ”Det kostade segern...”

Face Time Bourbon blev ”bara” tvåa i storloppet Prix de France på Paris-banan Vincennes under söndagen.

Nu hotar stjärnhästens majoritetsägare, Antonio Somma, att peta svenske stjärnkusken Björn Goop.

– Ett sådant taktiskt fel till från Björn Goop och han kör inte hästen längre, meddelar Somma enligt journalisten Claude Piersante på Twitter. 

För drygt två veckor sedan vann Björn Goop världens tuffaste travlopp, Prix d’Amérique, med franske superhästen Face Time Bourbon.

Det var andra raka segern i storloppet.

Efter den uppvisningen, på nya löpningsrekordet, 1.10,8 över 2 700 meter på Vincennes, gick stjärnan ut som jättefavorit i söndagens Prix de France.

Spelarna tryckte ner Face Time Bourbon till 1.20 i odds, i loppet över 2 100 meter med bilstart.

”Det kostade Face Time Bourbon segern...”

Det hela utvecklade sig också bra, värste motståndaren, Davidson du Pont och Jean-Michel Bazire, galopperade kort efter start och Björn Goop, som är ordinarie kusk bakom Face Time Bourbon, kunde, om än i högt tempo, enkelt köra till ledningen.

Väl i ledningen kom skrällen Bahia Questnot upp utvändigt och tryckte på.

Goop visade dock tydligt att han inte skulle släppa någon ledning.

Face Time Bourbon taggade till rejält i samma skede och första 1 100 metrarna av loppet travades på mycket snabba 1.07.

In i sista svängen ledde Goop och Face Time Bourbon med 20 meter och såg ut att ha ryckt åt sig längder som skulle räcka till en behaglig seger.

Då tröt krafterna.

Sista 100 metrarna gick långamt, samtidigt som superstoet, Delia du Pommereux, spurtade i 06-tempo – och hann avgöra loppet på mållinjen.

– Björn Goop ryckte för tidigt, sa tv-experten Sandra Mårtensson i TV12 efter att superhästen ”bara” blivit tvåa.

En annan som var kritisk: Face Time Bourbons majoritetsägare, italienska Antonio Somma, mannen bakom storsatsande Scuderia Bivans.

– Ett sådant taktiskt fel till från Björn Goop och han kör inte hästen längre, meddelar Somma enligt journalisten Claude Piersante på Twitter.

Somma retweetade sedan journalistens tweet, så något tal om att han skulle vara felciterad var det inte.

Ägaren tweetade själv ut följande efter att segermaskinen förlorat:

”Övermod, för mycket tro och förväntningar kostade Face Time Bourbon segern i Prix de France. Face Time Bourbon är en stjärna, men ingen maskin”.

För norska tgn.no utvecklar franske journalisten Fabrice Theil om snacket kring Somma och Goop.

– Jag tror att Sebastien Guarato ser till att Björn Goop också kör nästa gång i Prix de Selection den sista dagen av vintermeetinget. Men det är tydligt att förtroendet för Goop inte är på topp från huvudägaren Somma, säger franske journalisten Farbice Theil till tgn.no.

Goop: ”Vi förlorade kampen, men vann kriget...”

Björn Goop var naturligtvis besviken efter jättefavoritens förlust, trots ett mycket strongt lopp. Han gjorde ingen tv-intervju direkt efter loppet, men tweetade senare ut:

”I dag förlorade kampen på Vincennes, men vi kämpade ärligt och bra. Stora gratulationer till team Delia du Pommereux och Eric Raffin som vann. Vi förlorade kampen, men vi vann kriget för två veckor sedan. Att förlora är utbildande och vi kommer tillbaka starkt igen. Face Time är en mästare”.

Segertiden för Delia du Pommereux i Prix de France blev 1.09,8 över 2 100 meter, nytt tangerat löpningsrekord. Face Time Bourbon kom in på samma tid.

Andraplatsen i loppet var värd 100 000 euro.

Face Time Bourbon har nu travat in drygt 2,7 miljoner euro.

Superhästen har vunnit 29 lopp i karriären, har i de flesta loppen körts av Björn Goop och aldrig varit sämre än tvåa i ett felfritt lopp.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!