Ska betala tillbaka 26 miljoner kronor

Propulsion bekräftad nervsnittad: ”Utom allt tvivel”

Elitloppsvinnaren Propulsion är nervsnittad.

Nu kommer resultaten strykas och 26 miljoner kronor fördelas till andra hästägare.

– Det står utom tvivel att Propulsion nervsnittades den 27 april 2015. Propulsion har startat 45 gånger, vid 38 olika tävlingstillfällen, i strid mot det svenska reglementet och djurskyddslagen, säger Svensk Travsports vd Maria Croon.

Den 31 maj i år vann stjärnhästen Propulsion Elitloppet.

Två dagar senare slog nyhetsbomben ned. Norska Trav- og Galoppnytt presenterade uppgifter om att Propulsion nervsnittats.

Under torsdagen presenterar Svensk Travsport sin externa och interna utredning om stjärnhästen. Den visar att Propulsion är nervsnittad.

”Förbjudet att tävla”

– Alla dokument från det amerikanska förbundet visade på att Propulsion var nervsnittad, vid importen till Sverige, säger den externa utredaren Per Jern på Svensk Travsports presskonferens.

– Den situation vi nu har att hantera är oerhört tråkig för alla parter och för travsporten i stort. Det är en mängd händelser, situationer och människor i både USA och Sverige som på olika sätt har varit en del av ärendet, säger Maria Croon, vd på Svensk Travsport.

– Det är förbjudet att tävla med en nervsnittad häst i Sverige. Det står utom rimligt tvivel att Propulsion nervsnittades den 27 april 2015. Eftersom hästen är nervsnittad har den inte varit startberättigad, trots det har den deltagit i ett antal tävlingar. Ärendet lämnas vidare till en av travsportens beslutande organ Ansvarsnämnden för prövning av tränarens ansvar, fortsätter hon.

Informationen om nervsnittningen har förbundet haft sedan 2015. Veterinär har undersökt Propulsion och har hittat ärr som kan härledas till det ingrepp som gjordes i USA 2015.

– Förbundet borde ha uppmärksammat informationen om att Propulsion var nervsnittad och hanterat den, även om det varken förekommit ett liknande ärende tidigare eller senare. Svensk Travsport vidtar nu en rad olika åtgärder för att förändra och tydliggöra regelstyrning, förbättra interna processer och säkerställa att systemstödet och behörigheter speglar verksamhetsbehoven, säger Maria Croon.

”Kommer återkräva prispengar”

Nu kommer Propulsions resultat i Sverige att strykas.

– Propulsion har startat 45 gånger, vid 38 olika tävlingstillfällen, i strid mot det svenska reglementet och djurskyddslagen. I dessa starter har han tjänat 26,3 miljoner kronor, säger Maria Croon.

Förbundsjuristen Göran Wahlman:

– Vi måste korrigera resultatlistorna i de här loppen, och återkräva prispengarna av Stall Zet i de här loppen. ST behåller inga pengar utan dessa betalas ut till hästägare. Det kommer att ske under december månads fakturering. 26 miljoner kommer att fördelas på andra hästägare.

”Kommer inte yrka på något uppsåtligt brott”

Någon dom mot Daniel Redén presenteras inte, utan lämnas över till ansvarsnämnden.

– Inom någon månad kommer domen mot Daniel Redén, enligt förbundsjuristen Göran Wahlman, säger han och fortsätter:

– Vi kommer inte att yrka på något uppsåtligt brott mot Daniel Redén.

Daniel Redén kommer få tävla vidare precis som tidigare.

Tränaren Daniel Redén är en av Sveriges mest framgångsrika travtränare och har vid flera tillfällen valt till årets tränare på Hästgalan och har de senaste åren legat i topp över listan på segerrikaste tränare.

Stall Zet har de senaste åren kört in miljoner i prispengar. Bara i år har stallets hästar sprungit in 39,6 miljoner kronor.

Trav365 söker Daniel Redén.


Nedan läser du Trav365:s liverapportering från presskonferensen.

Skriv inlägg
 • Erik Pettersson

  Nu är presskonferensen slut här. Jag kommer att göra separata intervjuer med inblandade på ST. Allt kommer under trav365.se under dagen. Tack för att ni var med oss.

 • Klart att tränare och ägare har ett ansvar. Kan inte skylla allt på ST.

  Ego Boy
 • Givetvis ska Redén inte ansvara för fel begångna av ST !!

  Börja med att sparka ansvariga, men på detta sätt blir det när folk dom inte kan trav hamnar på höga poster utan att förstå innebörden.

  Skrämmande hur illa detta har skötts.

  ST ska ju givetvis stå för detta då felet ligger hos dom

  Zoogin
 • Svagt av ST, kommer aldrig våga äga häst med dem som styrande, mörk dag.

  Toucans
 • Erik Pettersson

  – Inom någon månad kommer domen mot Daniel Redén, enligt förbundsjuristen Göran Wahlman.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!