Stjärnan missar Sprintermästaren

TRAV

Hultman väljer Bollnäs: Ett bra val för Maharajah

Foto: ALN

Kolossal i den senaste starten.

Förhandsfavorit i Svenskt Travderby i höst.

Men Sprintermästaren? Nej, det loppet fick Maharajah hoppa över.

I stället blir det en start i Bollnäs på tisdag.

Landets bästa fyraåringar gör upp i Sprintermästaren i Halmstad. Kullens verkliga snackhästar fattas dock i startlistorna - Timo Nurmos Yield Boko och Stefan Hultmans Maharajah. Båda fyraåringarna matchas i stället mot Svenskt Travderby i september.

Stefan Hultman väljer ett lite lättare lopp för Maharajah till veckan. Nu på tisdag blir det start i ett försök till fyraåringsloppet Norrlands Grand Prix på Bollnästravet.

– Även om det kanske skulle vara trevligt går det inte att vara med i alla de stora loppen. Jag tycker att Stefan matchar klokt. Han sa också tidigt att derbyt är hästens stora mål den här säsongen, säger Tommy Berghagen i stall Stefan Hultman.

Utklassningsseger

I fjol dominerade Maharajah bland treåringarna i Sverige då han bland annat vann Svenskt Travkriterium. I år har det gått något trögare, bland annat beroende på att hästen haft problem med sin hals.

Senast i Rättvik under midsommarhelgen var Maharajah dock sitt gamla jag igen då han utklassade sina motståndare efter en tung löpning. Segertiden 1.12,3 med autostart över medeldistans var lika med ett nytt svenskt rekord för fyraåringar.

Maharajah drog knappt en suck efteråt.

– Han var verkligen fin. Efter det fick han ta det lugnt i några dagar och hästen ser verkligen bra ut på alla sätt. Senast i går (måndag) körde Stefan ett backjobb med honom och var mycket nöjd, säger Tommy Berghagen i stallet.

Väljer bort finalen?

Försöksloppet i Norrlands Grand Prix på tisdag är det näst sista inför finalen 23 juli på Bergsåker. 300 000 kronor väntar vinnaren där. Hästar som redan kvalat in är Lutfi Kolgjinis Lorenz Caf, Timo Nurmos Yield Boko och Real de Rabut, som tränas av Robert Bergh.

Henrik Lindgren är sportchef på Bergsåker.

– Det troliga är att Maharajah vinner på tisdag och är klar för vår final. Om det blir så hoppas vi ju att Stefan Hultman verkligen väljer att starta på Bergsåker också. Eskilstuna kör sitt Fyraåringstest samma vecka och Hultman har sagt att han även funderar på det loppet, säger Henrik Lindgren.

Fyraåringstestet i Eskilstuna körs över 2640 meter. I Norrlands Grand Prix är distansen 2140 meter. Vilket lopp passar bäst in i Maharajahs uppladdning inför Svenskt Travderby i september?

Mikael Wikner /Kanal 75