Trav

”Ingen skulle starta en häst i dåligt skick”

Av: 

Minimedia

Madeleine Brohlin

TRAV

Banveterinären om de senaste olyckorna

Flera olyckor har skakat trav- och galoppsporten den senaste tiden.

Jägersro har drabbats hårdast – men banveterinären Claes Nydahl är säker på att landets hästar generellt sett mår bra.

– Ingen skulle starta en häst som är i dåligt tävlingsskick, säger han.

Trav- och galoppsporten har skakats av flera olyckor de senaste veckorna. I slutet av oktober var flera amatörer med om en olycka i ett galopplopp. Tre ekipage gick omkull, men både ryttare och hästar klarade sig utan några allvarligare skador.

Några dagar senare inträffade ännu en olycka på Jägersro. Den här gången var det i ett travlopp. När starten blåstes av gick hästen Flash Light omkull, bröt benet och blev liggandes på banan. En stund senare beslutade banveterinären att hästen skulle avlivas.

– Det här händer sällan med de erfarna kuskarna. Det finns många kuskar, som till exempel amatörer och lärlingar, som kör få lopp. Jag är alltid livrädd när det är lärlingslopp eller amatörlopp. Men samtidigt måste de träna och få erfarenhet i lopp. Jag tror att de måste köra med större marginaler i loppen. Men i stridens hetta är det lätt att hetsa upp sig, säger Claes Nydahl.

Sex hästar dött

När Immenso November plötsligt kvävde sig och gick omkull på Åbytravet i september för kusken Johnny Takter lyckades Takter snabbt få hästen på sidan av banan.

– Takter var sanslöst cool och visade att han är en professionell kusk.

I år har sex hästar dött i samband med travtävlingar i Sverige, men Claes Nydahl menar att det inte är så många dödsfall i förhållande till alla lopp som körs.

– Så mycket lopp som det körs är jag förvånad att det inte händer mer.

Går det att förhindra eller förebygga det här?

– Det här kan man inte förutspå eller kontrollera. Flash Light tror jag trampade snett och gick omkull. Det är omöjligt för oss att förutspå att det finns en risk att en häst kväver sig i ett lopp. Men många av de professionella kuskarna och jockeyerna är duktiga på att känna om något är fel på en häst.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!