Karlsson: ”Det kommer att smälla i V75-fajten”

Foto: ATG
Här slår Diamanten Muscle Hustle i Sprintermästarens final i Halmstad. Då var båda hästarna i Robert Berghs regi. På lördag möts de båda hästarna efter den spektakulära flytten av Diamanten, från Bergh - till Stig H Johansson.
TRAV

Våren har tvekat.

Stjärnhästarna har kurat i stallarna.

Den här veckan börjar knopparna brista på allvar.

Visst fick vi en fläkt från sydväst redan på Jägersro i lördags, när V75 vände ner till landets sydligaste bana.

Rajesh Face visade att vägen är öppen till den yppersta eliten.

Day or Night In visade att han är en allvarlig utmanare till segern i Olympiatravet och aktuell för Elitloppet, detsamma gäller tvåan Dante Boko i båda fallen.

Den här tisdagen åker jag ut till Solvalla och står utomhus för att specialstudera två av säsongens mest intressanta hästar, likt den förväntansfulla kollen av favoritlaget i den första träningsmatchen.

När jag listar veckans fem hetaste starter kommer ändå ingen av dem på första plats.

1) Diamanten och Muscle Hustle, V75-1 (femåringsloppet Berth Johanssons Memorial), Umeå, lördag.

Sprintermästarettan mot -tvåan i årsdebut, det betyder att det är två hästar med Elitloppspotential. Det är kanske ändå inte det mest intressanta, för det är också ett känslomässigt prestigemöte. Peter ”Foppa” Forsberg-ägda Diamanten lämnade Robert Bergh för Stig H Johansson under uppmärksammade och infekterade former i höstas – räkna med full laddning från ”Bergharn” bakom Muscle Hustle.

2) Perfect Spirit, V5-3 (fyraåringslopp), Solvalla, tisdag.

Det här är 2018 års Mack Lobell, en amerikansktränad (Åke Svanstedt) Hambletonian-vinnare flyttas till Sverige (Daniel Redén) för att fortsätta tävla i den europeiska världstoppen. Hambletonian-trean Enterprise (ägs av Hasse Backe och Lasse Granqvist) har redan gjort två lopp för Stefan ”Tarzan” Melander och har visat sig vara en väldigt fin häst, och nu är det dags för Perfect Spirit att göra års- och Europa-debut.

3) Lionel N.O., V64-5, Solvalla, tisdag.

Mer från Daniel Redéns exklusiva stall, en av våra största profiler de senaste åren säsongsdebuterar och genrepar inför förvarandet av Olympiatravssegern. Efter en kämpigare vinter på Vincennes i Paris ska det bli spännande att se om han kan fortsätta vara favorit mot hästar som Day or Night In, Ringostarr Treb och Takethem på Åby nästa lördag.

4) Månprinsen A.M. , V75-5 (Vårbjörken), Umeå, lördag.

Som elvaåring verkar vår största kallblodsstjärna bara bli bättre och mer populär. Uppladdningen inför Elitkampen under Elitloppssöndagen på Solvalla fortsätter. Nu jagar han och följeslagaren Gunnar Melander sjunde raka segern och revansch för fjolårets förlust i loppet.

5) Disco Volante, V75-6 (bronsdivisionsförsöket), Umeå, lördag.

Femma på listan blev inte Jennifer Tillman som gör comeback under tisdagskvällen efter att ha blivit mamma, eller Örjan Kihlström som gör comeback efter ryggproblemen, eller Elitloppshästen Cruzado Dela Noche som startar i det sista Olympiatravskvalet, eller Bold Eagle som Elitloppsgenrepar i Prix de l’Atlantique på Enghien i Paris på lördag mot bland andra Belina Josselyn och Bird Parker. Stefan ”Tarzan” Melanders femårige Scarlet Knight-son är den underifrån som har gjort störst intryck på mig så här långt den här säsongen, fortsätter utvecklingen under året är han snart med i de allra största sammanhangen.

Nästa vecka får vi se Propulsion.

Sedan väntar vi på Readly Express, Villiam, Cyber Lane, Cash Crowe, Very Kronos, Love Matters, Coin Perdu ...

Nästa vecka är det också storhelg på Åby med Olympiatravet och V75 på lördagen och kval till fyraåringsloppen Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal på fredagen.

De bästa hästarna i det pågående V75-meetinget kvalar in till finalerna under Elitloppslördagen.

Nu är livet tillbaka för publiken, hästarna och travsporten.

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35

avMattias Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

V75

Solvalla

Spel

Hästar

Elitloppet