Stjärntränaren jagar final: ”Var helt galen”

Robert Bergh vill få fransk känsla på segerstaplaren

avTrav365

1 av 2 | Foto: MICKE GUSTAFSSON/KANAL75
Robert Bergh.

Han gjorde stor succé i Paris i vintras och tog fem raka segrar på Vincennes.

Nu ska Mindyourvalue W.F. försöka kvala in till Olympiatravet – men hästen hade hellre sett att loppet gick i Frankrike.

– Han har svårt med det svenska systemet och blir stressad när det är stereo och högtalare. Vi ska ändra lite på rutinerna och jag vill få honom i fransk känsla så att han blir lugn, säger Robert Bergh.

Det är dags för den tredje deltävlingen till Olympiatravet och det är Jägersro som är värd för lördagens batalj. V75-omgången kryddas dessutom av en ny jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 53 miljoner kronor enbart på sju rätt.

Mindyourvalue W.F. var en av vinterns stora snackisar på Vincennes-banan i Paris. Den Robert Bergh-tränade valacken tog där fem raka segrar, en enastående bedrift. Han vann både sulkylopp och montélopp och imponerade stort.

– Hästen gjorde fantastiska prestationer och det hade jag inte förväntat mig. Jag har sagt i någon intervju tidigare att även om jag inte är lastgammal i det här gamet så är det frågan om man får uppleva det igen att man har en häst som tar fem raka på Vincennes. Det är ytterst tveksamt, säger Robert Bergh.

”Var väldigt stressad”

Mindyourvalue W.F. har sprungit in över tre miljoner kronor men senast i comebacken på svensk mark fungerade han inte och blev femma. Tränare Bergh vet varför hästen har fungerat betydligt bättre i Frankrike.

– Det är tävlingsdagarna som han trivs så fantastiskt bra med. Han gillar den franska sporten och upplägget mer som det är på tävlingsdagarna där. Han har svårt med det svenska systemet. Det är mycket stereo och högtalare ute på banorna och i stallarna men på Vincennes är det enormt lugn och ro. Det är stora ytor och mycket mer behagligt för hästen.

– Han var väldigt stressad på Färjestad senast och han höll på att ladda i fyra timmar innan loppet och det blev inget tryck i honom när det blev lopp. Då blev han liksom tom. Det var likadant i fjol på svensk mark och han var helt galen bakom startbilen förut och stressad för allting.

– Jag tänkte prova Jägersro nu som har stora ytor och jag tror att det är en bana som passar bra för honom. Vi ska ändra lite på rutinerna och se om han kan hålla sig lugn och harmonisk. Hästen är absolut inte borta i loppet men för min egen del lägger jag mer fokus på att få honom i bra känsla. Hästen känner av de olika sporterna väl, han behöver lugn och ro och stora banor, än att det är högtalare och stereo som dånar.

”Enormt stark”

Mindyourvalue W.F. har spår tre bakom startbilen i Olympiatravsuttagningen på lördag. Robert Bergh känner sig inte slagen på förhand om hästen fungerar som han ska.

– Håller han sig bara lugn så duger han absolut. Vi får se, det kan antingen bära iväg till Olympiatravet eller så kan det bära iväg till ett montélopp på Vincennes istället. Funkar det inte nu får han gå ner där och göra en start i ett montélopp i stället.

– Han känns annars otroligt bra och enormt stark i jobben. Han gick jobb i dag (måndag) och var jättefin och pulsen ligger klockrent på honom, säger Bergh.

”Nöjd med resultaten”

Åby-tränaren har börjat det nya året bra och siffrorna visar på 25 i segerprocent för stallet. Bergh har varit hemma i två veckor efter en semester i Florida och är ute och springer med sin hund i skogen när intervjuen görs måndag kväll.

– Jag är nöjd med resultaten i år och vi körde på bra till i slutet av februari och sedan har vi tagit det väldigt lugnt i mars och ska börja varva igång nu i april igen. Det går enligt planerna och känns bra allting. Treåringarna har kommit igång bra också, säger han.

Robert Bergh har ytterligare fem hästar till start inom V75 och flera spännande hästar på förhand som har intressanta uppgifter. 

– Jag har några halvhyggliga chanser men det känns väl inte som att det är att gå fram och lägga en straff med någon av dem, säger han med ett skratt.


MICHAEL CARLSSON/KANAL75

Här är de fem högsta V75-vinsterna 00:35
ARTIKELN HANDLAR OM

V75