FERNLUND: ”Han är miljonär om ett år”

avPatrik Fernlund

TRAV

Sportbladets krönikör hyllar Veijo Heiskanens stjärna

Veijo Heiskanen har ett stall fullt med stjärnor.

Ändå säger han att ”doldisen” Tellmea­story, fyra år, är den bästa.

Under lördagen hade de uppvisning på V75.

Åbytränaren har toppform på sina ­hästar. En fyrling på hemmabanan i torsdags följdes upp med en överlägsen V75-seger på Rommetravet under lördagen. Tellmea­story har genom hela karriären visat härlig styrka och talang – men har i regi Hei­skanen utvecklats till en kommande ­stjärna som kan ta många, många segrar i fram­tiden.

Faktum är att Heiskanen sagt till mig att det är stallets bästa häst. Lite på skämt, ­lite på allvar, men då förstår man hur högt han håller fyraåringen.

Tränaren var dock smått oroad efter uppvärmningen – där Tellmeastory agerade onödigt stressat, vilket skulle innebär problem då det handlade om voltstart.

Hur det gick?

Hästen klev iväg på ett säkert sätt och när Heiskanen kom till ledningen var loppet över. Det blev en lång gäspning sista 2 500 meterna, för det är få hästar som har ­bättre styrka än fyraåringen. Hästen har tjänat en halv miljon kronor, men inom ett år är han miljonär och mer därtill. Det är jag säker på.

■ ■ ■

Volstead är en av landets bästa hästar och han går alltid till jobbet med ett leende och gör sitt dagsverke på ett imponerande sätt. Under lördagen fick han återigen ett tungt lopp, han brukar få det, men som alltid ­gjorde han sitt yttersta och belönades med 150 000 kronor då han vann med knapp marginal.

Örjan Kihlström såg så där otäckt säker ut in på upploppet, som bara han kan göra, men det blev hårdare än Kihlström kunde drömma om och det krävdes målfoto för att avgöra vem som var först.

Stora pluspoäng även till tvåan Coldtown, som slagit sig in i högsta divisionen på V75 på ett föredömligt sätt. Även han krigar alltid till sista blodsdroppen och kommer tjäna väldigt fina pengar under vintern.

För er som vill ha en vinnare nästa gång: Spela Thai Broadway. Han såg magiskt fin ut och bara måste få vinna lopp snart.

■ ■ ■

Apropå hästar som älskar sitt jobb. Get a Winner är en sådan och det modell större. Han ser inte mycket ut för världen, men det bästa han vet är att tävla på travbanorna.

Björn Röcklingers häst går från klarhet till klarhet och jag är oerhört imponerad av hans inställning. Trots att hästen fick trava utvändigt om ledaren under hela V75-6 krigade han helhjärtat över upploppet och avgjorde kort före mållinjen. Ulf Eriksson körde – en kusk som ofta levererar när det väl gäller. Eriksson är duktig på att ta vara på sina chanser och det är en av landets mest underskattade kuskar. En som förstår det är Robert Bergh som ofta ger honom chansen och Ulf gör sällan några misstag.

Många gånger pratar vi bara om toppskiktet bland kuskarna, men här har ni en tvåbent profil som man kan få bra odds på – trots att han kör fina hästar.