– Han käkade upp och sket ut honom

TRAV

Åke Lindblom efter storloppssegern i Norge med Sauveur

Foto: Kanal 75
Åke Lindblom och Sauveur vann Ulf Thoresen Grand International i Norge

Åke Lindblom och Sauveur vann det norska storloppet Ulf Thoresen Grand International.

De gjorde det utvändigt om fjolårets VM-segrare, den norske topphästen Papagayo E.

– Han käkade upp honom och sket ut honom, skrattar Åke Lindblom till Trav365.

Åke Lindblom åkte till vårt västra grannland Norge tillsammans med sin sexårige stjärnhäst Sauveur.

Efter andraplatser i såväl storloppen Norrbottens Stora Pris, Harper Hanovers lopp och Olympiatravet var det många som unnade duon en storloppsseger.

I Norge kom den – och som den kom.

Sauveur fick den tuffa uppgiften att vandra utvändigt om ledaren, fjolårets VM-vinnare Papagayo E., men visade sig bara bäst.

”Snott det från Kolgjini”

– Han käkade upp honom och sket ut honom, skrattar Åke Lindblom till Trav365 och fortsätter:

– Det citatet har jag snott från Lutfi Kolgjini, han sa det för några år sedan, jag minns inte om det var efter att han vunnit med Viking Kronos eller om det var med någon annan.

Vad tycker du om Sauveurs insats?

– Papagayo E. är ingen dålig häst, det är en fruktansvärt bra häst, och då kan du tänka dig hur bra den här är när den fungerar fullt ut. Jag vet inte om det var något fel på Papagayo E., men det är inte roligt att få Sauveur över sig, det är inte många som tycker det. Det är nästan så att hästarna som går i ledningen med Sauveur utvändigt om sig kastar in, när han bara dunkar på.

”En höjdpunkt”

Segern i Ulf Thoresen Grand International på Jarlsberg i Norge var värd 500 000 norska kronor, knappt 490 000 svenska kronor.

– Det är otroligt stort att få vinna det loppet, jag tycker det är jättestort, säger Åke Lindblom och utvecklar:

– Thoresen var en kusk som man verkligen såg upp till så det var fantastiskt skoj att få vinna just det här loppet, och han vann också på Thoresenvis från dödens. Ulf Thoresen var en fruktansvärd hästkarl som fick fart på hästarna, och det här loppet var jävligt roligt att få vinna. Fantastiska hederspriser, och vi blev också ordentligt hyllade efter loppet, nej, det här är en höjdpunkt.

Vad händer med Sauveur härnäst?

– Han ska få gå i hagen, sedan får vi se. Jag vet inte riktigt vad det blir, men det finns många fina lopp i höst, SM bland annat. Vi siktar på lite långlopp åt honom, han hinner inte riktigt med på kort distans så det känns taskigt att starta honom över kort distans. Han får starta på medeldistans och lite längre distanser och han ska ha en månad minst mellan varje lopp, det tänker jag inte ändra på, säger Åke Lindblom.