Så ska Solvalla få egen tävlingsdag

TRAV

Målet: Testet med snabbtrav ska ge storbanan egen kvällsomgång: ”Kan inte misslyckas, kan bara lära”

Två testdagar med snabbtrav på Solvalla.

Så ska huvudstadsbanan visa att de kan arrangera en V86-omgång själva på onsdagarna – med Xpress-fart.

– Det är målet, säger sportchefen Markus Myron till Trav365.

Det har varit en het potatis och snackis länge.

Att huvudstadsbanan Solvalla inte har en egen tävlingsdag, på kvällstid.

När V86 med Xpress infördes så har de "tvingats" dela tävlingskvällarna med Jägersro, Åby eller Bergsåker.

Kan det vara en ändring på gång nu?

Solvalla, med travtränarföreningen i spetsen, hoppas i alla fall på det.

”Alla är med på tåget”

De har tagit fram en plan över hur man ska kunna snabba på tävlingskvällen på Solvalla. För att på sätt visa de styrande att det går att arrangera Xpress-trav på en och samma bana.

– Det var Solvalla Travtränarförening som tog initiativet till det här och tog kontakt med oss. Redan där känns det positivt, att det är finns en bra förankring, det gör att vi kommer ge testet en ärlig chans. Man får berömma Solvalla Travtränarförening som tagit fram- och ritat förslaget. Alla är med på tåget och kommer göra det bästa för att få det att fungera. Huruvida det sedan är bra eller inte, det är ju något som vi måste utvärdera efteråt, men vi har aldrig haft bättre förutsättningar att genomföra ett test, säger Solvallas sportchef Markus Myron.

”Det blir en mjukstart”

På Svensk Travsports hemsida går det att läsa mer om upplägget, ur sportchefen Petter Johanssons synvinkel.

Solvalla kommer att anamma idéer från både Frankrike och USA för att få ihop Xpress-kvällen.

Dessutom kommer det att jobba två veterinärer, istället för en, för att de ska hinna med att göra en bra besiktning av de startande hästarna.

Är målet att Solvalla ska få en egen tävlingsdag?

– Det är naturligtvis en fråga för ST och ATG att fundera över, om de är villiga att ändra i tävlingsplaneringen så att Solvalla ska ta hand om onsdagarna själv. Det är målet, men det är en senare fråga. Först ska vi se om det här är en framkomlig väg att bedriva tävlingarna på, säger Markus Myron.

Nu på fredag, under V65-tävlingarna, körs första testet (du kan se upplägget nedan) och nästa testdag är V86-tävlingarna onsdag 29:e juni.

– På fredag kör vi sex lopp med snabbt mellan loppen, det blir en mjukstart. Efter det så ska vi utvärdera och komma med eventuella justeringar så är tanken att vi ska köra snabbt med åtta lopp 29:e, säger Markus Myron.

– Vi kan inte misslyckas, vi kan bara lära oss. Hur än det här landar så är jag övertygad om att vi ska kunna ta med oss lärdomar som ger oss erfarenhet inför framtiden. Vi hoppas att det här är något som vi upplever som bra.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla