Han är bästa jackpottspiken

TRAV

Micke Nybrink om helgens V75

Inga stora bekymmer inför morgondagen.

Tvärtom – det är spelläge.

Sveriges bästa kallblod.

Med pole position på 1 609 meter. Hallsta Lotus är bästa jackpottspiken.

Gävles V75:a tilltalar mig. Nu är jag ju i och för sig en sådan kille som gillar i stort sett allt när det handlar om V75 och potten är gödslad med 26,5 miljoner. Då är jag med. Men jag får ingen taskig smak i munnen, den där obehagliga känslan av att favoriterna är starka och att femrätts­utdelningen ännu en gång ska frysa inne.

Gävles oval är lite som Örebros. Upploppet är kort, bara 178 meter och hästarna som sitter en bit bak ut på slutrundan får hoppas på ett litet mirakel. Gävles bana är racersnabb, den kan vara Sveriges snabbaste.

Bortglömd atombomb

I V75-1 får vi se en häst är överkapabel för klassen. Ågårds Ludde har hittat stilen i sin nya regi och de 160 000 kronor han skrapat ihop hittills är småpotatis mot vad han kommer tjäna i år. Om den rackarn bara håller sig i trav. I de två första starterna glänste han i två raka spetsvinster. I de två senaste har han körts utan skor och sprungit på nålar i överljudsfart. Nu blir det skor på igen meddelar tränaren och då kan det förstås handla om spets och slut. Ågårds Ludde är en tänkbar spik. Han har toppchans.

Jag vill ändå dubbla med en ­rolig. Åke Lindblom har i och för sitt fått ett uselt läge med ­Cayenne Käbb (fem procent) men så fin som hästen var ­senast – vi snackar om atombomb. Det bara small sista 300. Köläge, jag vet, men procenten… Han är sjukt bortglömd.

V75-2 löser vi med två streck. ­Incredible Accent kan vara helt överlägsen. Han imponerade i årsdebuten senast då han brände till ledningen och drog sönder allt. Han är urstark, körs offensivt och gillar den långa distansen. Enda lilla ­hotet är Unix Brodde. Han debuterade snyggt för Lähdekorpi senast, är startsnabb och körs av Björn Goop. Det står rygg ledaren i programmet och Goop är inte rolig att ha i rygg.

Iceland borde väl vinna guldloppet, V75-3? Om bara formen är bättre än senast så är chansen fin. Han ska dessutom köras ­utan skor runt om nu och det kan även bli tal om helstängt huvudlag.

Elitloppet är säkert målet och då kan inte Kihlström köra snyggt för länge.

Mitt fräcka motbud är Reven d’Amour. Henrik Larssons stjärna har två lopp i kroppen och nu är det fasen dags. I de här två starterna har kusken knappt deltagit, preparé är ett alldeles för milt uttryck. Men nu – nu kör vi Larsson! Förra året vid den här tiden var Reven typ Sveriges bästa häst, han slog i alla fall Maharajah och vann Fyraåringseliten på Solvalla under Elitloppshelgen på 1.11,0. Den gången spöade han Nu Pagadi. Som sagt, kör.

Hallsta Lotus är Sveriges ­bästa kallblod. Han har drömläge ­bakom bilen på 1 609 meter, piper till spets och sen är spänningen över i V75-4. Att han blev oplacerad i finska Olympiatravet ­senast kan ni glömma. Det går inte att hamna mer snett på det än vad han gjorde då.

I V75-5 garderar jag ganska tufft. Fast Call har varit kanonbra på slutet, men spår åtta med volt är värdelöst. Med fritt fram är det en bra chans. Borga Brunett avslutade fantastiskt senast och jagar tredje raka med Anders Svanstedt.

Jag har sparat en massa streck till de två sista loppen. Det är ett medvetet val eftersom det ofta skräller där, samtidigt som utväxlingen på en mindre betrodd häst är bättre i slutet av omgången.

Om jag får bestämma rundar vi av med Bachelores Dream (två procent) i V75-6 och Lost Without You (sex procent).