Trav

Lämnade Solvalla – fick 6,3 miljoner

Av: 

Minimedia

Madeleine Brohlin

Stefan Lundborg.

Foto: KANAL75

TRAV

Hela Solvallas styrelse avgick efter att utredningen om Solvallas ekonomi blev offentlig.

Nu avslöjar facktidningen Travronden att vd:n Stefan Lundborg fick 6,3 miljoner när han lämnade banan.

– Det är omoraliskt, säger den före detta styrelseledamoten Jan I Jönsson.

I slutet av april avgick både Solvallas styrelse och Christer Brandberg, ordförande för Stockholm Travsällskap, efter att utredningen om Solvallas ekonomi blivit offentlig.

Utredningen, gjord av revisionsfirman KPMG, visade på flera brister i Solvallas ekonomi. Nu vill majoriteten av medlemmarna av Stockholms Travsällskap ha en polisutredning av Solvallas affärer.

Brandberg förklarade att han valde att lämna Solvalla så att banan kunde få arbetsro.

”Det är uppenbart att det är jag som person, som är måltavlan för alla hätska angrepp på STS. Jag har därför beslutat mig för att omgående lämna mitt uppdrag såsom ordförande och styrelsemedlem med en stark förhoppning att detta skall medföra lugn och arbetsro till gagn för STS och för Svensk Travsport”, skrev Brandberg i ett brev till travsällskapets medlemmar.

Fick 6,3 miljoner

Nu visar siffror som publiceras i dagens Travronden att vd:n Stefan Lundborg fått 6,3 miljoner av Solvalla under 2009. Det rör sig om bland annat lön, semesterlön, avgångsvederlag och pension. Lundborg ska bara ha tagit ut 9 av sina 90 semesterdagar och därför kunde han ta ut 918 000 kronor för sina outtagna semesterdagar.

Stefan Lundborg började som vd under 2006 och hade en ingångslön på 110 000 kronor. Under 2009 höjde han lönen med mer än 50 procent.

Lämnade styrelsen

Lundborgs ersättning fick den före detta styrelsemedlemen Jan I Jönsson att reagera.

– Det var anledningen till att jag lämnade min plats på vår stämma. Han har fått för mycket pengar. Det är inget som är emot lagen. Men som styrelsemedlem tycker jag att det är omoraliskt. Brandberg har inte gjort något felaktigt, men som jag ser det är det omoraliskt att Lundborg har fått så bra betalt. Tanken var att vi skulle spara pengar. Att vi skulle får den här notan kunde jag inte drömma om. Hade det varit upp på styrelsebordet hade det inte blivit så här. Vi har fått veta i efterhand att det blev en löneförhöjning. Det här är emot mina värdegrunder, berättar han.

Inget protokoll

Ord står mot ord om Lundborg sa upp sig själv eller om han blev uppsagd. Enligt Jan I Jönsson finns det inget protokoll på att han fick sparken. Om Lundborg fick sparken skulle han få en årslön – sa han upp sig själv skulle det bli några månadslöner.

När Lundborg slutade på Solvalla under 2009 fick han en årslön.

– Det finns inget styrelseprotokoll på att han fick sparken. Det står jag fast vid. Som jag ser det har han sagt upp sig själv. Jag uppfattade det som om att han inte blev uppsagd, vi har inte haft det på vårt bord, säger han.

Trav365 har sökt Christer Brandberg och Stefan Lundborg för en kommentar.

I en tidigare intervju med Trav365 berättade Lundborg att han blev uppsagd från sitt jobb.

– Styrelsen tog ett beslut om omorganisation som innebar uppsägningar av personal. Det innefattade även mig och Mattias Stenby, berättade han.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!