Nybrink: Jackpott är inte kul längre

TRAV

Hatar att skriva det här.

Men någon måste göra skitjobbet.

För det går inte längre.

Solvallas V64 är på dekis.

Vem vill spela ett spel där alla har rätt och ingen vinner?

Jackpott. Smakar man på ordet ska det kännas bra. Det är ju jackpott vi spelare vill ha – emellanåt. Då kan man trycka in lite extra och vinna onödigt mycket om man har alla rätt. Jackpott är kul.

Men inte nu längre, i alla fall ­inte på Solvalla på onsdagarna. Nu har vi fått jackpottar så att vi är proppmätta och snart spyfärdiga. Man grimaserar när utdelningen kommer och Jocke Johansson i TV4 Sport säger att ”och så blev det jackpott på fyra rätt”. Nej, inte igen.

Det har varit jackpott (ingen utdelning) på fyra rätt de fem senaste onsdagarna. En gång var det dessutom ingen utdelning på fem rätt. Sex rätt har gett 172, 3 327, 1 684, 721 och nu senast 1 149 kronor. Miljoner my ass.

Varje onsdag går alltså 40 procent av spelarnas pengar vidare till nästa onsdag.

”Numera utgår jag från att fyrorna inte ger något och spelar enbart V6”, som en kompis sa härom dan. Han är inte ensam. Alla går omkring med samma känsla.

Hur kan det vara så här? Jag ger Solvalla skulden. Mitt älskade Solvalla. Loppen är inte tillräckligt svåra längre och tävlandet har också kommit allt mer i skymundan. Loppen är så sönderanalyserade att omgångens enda skräll ger 7,20. Favoriterna körs av toppkuskar som nått kultstatus. Ingen vågar sticka upp, alla står med mössan i hand och ger Erik, Örjan och Björn loppet. Jag menar, när en sådan som Norwegian Dream vinner (i onsdags) är väl botten nådd? Då sträcker jag båda händerna i luften och ger upp.

Nu säger ni att jag gnäller, att jag är negativ och bara en sur torsk som vill avreagera mig. Fel, jag bryr mig, jag är oroad. Vi ska inte ge upp, vi ska rycka upp oss. Men hur?

Jag vet vem som vinner Elitloppet

Jackpottarna har även spritt sig till V75. Tredje raka delas ut på lördag. Inte bra. Men där är jag inte lika oroad. Svårare tider kommer. Kanske redan på torsdag när Viola Silas får raden bruten? Viola gynnas inte av Åby med dubbla open stretch.

Till sist: Nu vet jag vem som vinner Elit­loppet. Eller jag har i alla fall fått det här på hjärnan, en fix idé jag inte kan släppa. Hästen som vinner Elitloppet är inte ens inbjuden än. Han heter Iceland, kommer att köras av Örjan Kihlström, spetsar i sitt försök, rinner undan, får innerspår i finalen och leder även där från start till mål. Lucky Jim? Ni menar han som fick stryk av Enough Talk? Wow. Torvald Palema? Han var ju bra på Åby… när han fick smisk av Debbie Brodda och Go On Pale.

Ramla inte ur igen Örjan, bara kör. Det är klartecken.