Hannas hyllning till Hultman: ”Mycket hjälp”

Foto: Mikael Wikner/Kanal 75
Hanna Olofsson

avErik Pettersson, Christoffer Wickman

TRAV

Proffstränaren Hanna Olofsson, 32, visar storform för dagen.

Då passar hon på att hylla den tidigare stjärntränaren Stefan Hultman.

– Jag fick mycket hjälp av honom, säger hon.

– Jag blir lite generad, säger Stefan Hultman.

Bodentränaren Hanna Olofsson åkte under onsdagen till Stockholm och Solvalla och ”städade” av sina konkurrenter på V86 med Roger America, och det var bara en i raden av många segrar för 32-åringen i början av 2018.

Hittills i år har det blivit nio segrar på 42 starter för Hanna Olofsson, något som ger en segerprocent på 21 procent.

Efter onsdagens framgång med Roger America valde Olofsson i TV12:s segerintervju att hylla den tidigare stjärntränaren Stefan Hultman.

Anledningen: i slutet av fjolåret tog Hanna Olofsson hjälp av Stefan Hultman som besökte Norrbotten och Hanna Olofsson, och efter det har det gått som på räls.

”Väljer att tro det till motsatsen bevisats”

– Vi pratar mycket jag och Stefan, och jag tycker jag fick mycket hjälp där, när han var hos mig. Det gick bra redan före det, men han hjälpte mig med mycket och det var verkligen inspirerande, bra och tacksamt, säger Hanna Olofsson och fortsätter:
– Sådana funderingar som jag hade att varför funkar inte det där, eller det där, och de kunde han sätta fingret på.

Vad säger du om din inledning på 2018?

– Det har börjat bra, det tycker jag verkligen.

Förutom hjälp av Stefan Hultman, vad är anledningen till resultaten?

– Jag vill gärna tro att vi blivit bättre, att hästarna är bättre. Klart det kan vara en formsak, men jag tycker det är olika hästar som vinner, vilket tyder på att det är något som vi gör rätt. Sedan är det så klart alltid en förutsättning att hästarna får vara friska och så, säger Hanna Olofsson och fortsätter:
– Jag väljer att tro att vi höjt oss ett snäpp, till motsatsen bevisats.

”Finns väl ingen som inte siktat på att bli bättre”

Vad är det ni höjt nivån på?

– Jag kan inte riktigt sätta fingret på det, men generellt så känns hästarna starkare och bättre, och jag försöker också personligen att köra efter varje hästs förutsättningar, det är sådana saker man försöker tänka på också.

Hur ser du på resterande del av 2018?

– Det finns väl ingen som inte siktar på att bli bättre för varje år, men det är så klart helt beroende på hästar, vilket hästantal man har och hur mycket man kan tävla, samt hur treåringarna går. Men, det är klart vi försöker bli bättre hela tiden.

Den tidigare stjärntränaren Stefan Hultman lyssnade på Hanna Olofssons segerintervju efter Roger Americas triumf, och hörde hennes ord.

– Det var en fin gest av Hanna att nämna mig, jag blev lite generad. Jag är så dålig på att ta beröm, men jag tackade henne på sms i går. Hon är en ödmjuk tjej med ett härligt gäng runt om sig, alla är verkligen intresserade.

”Som hon inte riktigt utnyttjade”

När Olofsson kontaktade Hultman i fjol, tvekade han inte på att åka till Norrbotten.

– Hon ringde och frågade om jag, mot en liten summa, skulle vilja komma upp till henne och kolla över hennes träningsmöjligheter och hur hon tränade hästarna, så jag åkte upp, säger Hultman och fortsätter:
– Hon har jättefina träningsmöjligheter, som hon inte riktigt utnyttjade, så vi började staka ut en backe där. Hon har jättefina sandvägar att träna på, det är militärens mark hon är på.

Hultman delade med sig lite av den enorma erfarenhet som han sitter inne på.

– Jag lärde henne även pulsklocka och gick igenom intervallträning och vad som händer med en häst som kommer över 200 i puls. Det gäller att köra lagom, men effektivt, säger Hultman och avslutar:
– Det har gått otroligt bra efter det här och jag gläder mig verkligen med henne. Det var klokt av henne att rådfråga mig, men jag menar ju inte att hon ska ta efter allt jag sade då, men hon snappade upp en del av mig och hade egna idéer, så hon gör något mellanting nu, och det ser riktigt, riktigt bra ut.

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Stefan Hultman
ARTIKELN HANDLAR OM

Hästar