Förbundet: ”Nu har vi nått vårt första delmål”

270 miljoner kronor till travet – när Pokalåret blir verklighet

1 av 2 | Foto: MICKE GUSTAFSSON/KANAL75
Under tisdagen meddelade spelbolaget ATG att Pokalåret 2018 blir verklighet.
TRAV

Travet kryddas med en enorm pott.

På tisdagskvällen beslutades att 270 miljoner kronor går till ökade prispengar och bättre arenor 2018.

– Nu har vi nått vårt första delmål, säger Svensk Travsports generalsekreterare Johan Lindberg.

Under hösten 2014 kom Svensk Galopp, Svensk Travsport och dess övriga intresseorganisationer överens med spelbolaget ATG om ett sparkav – för att tre år senare få avkastning i ett så kallat ”Pokalår” med 300 miljoner kronor.

Under tisdagen meddelade spelbolaget ATG att pokalåret 2018 blir av. Beslutet togs på ett styrelsemöte.

Delar ut två miljarder

I ett pressmeddelande skriver ATG att de kommer dela ut två miljarder kronor till ägarna Svensk Travsport och Svensk Galopp under 2018.

– ATG har i dag en stark position på den svenska spelmarknaden. Intresset för spel på hästar har aldrig varit större. Två miljarder kronor är den högsta utdelningen i bolagets historia och en ökning med cirka 25 procent, totalt nästan 400 miljoner, 2018 i jämförelse med 2014, säger Hasse Skarplöth, vd ATG.

Tar från Hästsportens fond

För att få till pokalåret kommer pengar att tas ur Hästsportens fond, hur mycket är dock oklart.

– Trots ökade medel till sporten så har vi från början av 2014 ökat de balanserade vinstmedlen med 100 miljoner kronor. Jag lämnar ingen prognos över exakt hur mycket av de balanserade medlen vi behöver nyttja under 2018, men målet är att ATG ska visa fortsatt tillväxt och skapa ökade intäkter även under 2018, säger Hasse Skarplöth.

”Nödvändig förstärkning”

Svensk Travsports generalsekreterare, Johan Lindberg, är nöjd över beskedet, där 270 miljoner kronor kommer travet till gagn. Det ska bland annat användas i form av högre prispengar till de aktiva och mer resurser till banorna.

– Pokalåret ger oss en nödvändig förstärkning av hästägarekonomin och det får positiva effekter på hela travsporten. Nu kan vi arbeta för att skapa nytt intresse så att fler människor får möjlighet att delta i vår sport. Banorna får också bättre möjligheter att utveckla sina tävlingar och locka publik, säger Johan Lindberg och fortsätter:

– Vi går in i 2018 rustade med en starkare sport och ett starkare spelbolag i ATG och det var precis det som var syftet med Pokalåret.

ARTIKELN HANDLAR OM

ATG

Galopp