”Där har de mest åsnor, så nej ”

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Läs hela chatten med Lutfi Kolgjini

Moderator säger: Chatten med Lutfi Kolgjini börjar om några minuter. Välkommen att ställa dina frågor!

Moderator säger: Nu börjar chatten. Men ni kan fortfarande skicka in era frågor under tiden!

Spännande är ordet, men hur laddar Lutfi upp den stora dagen ? säger: Hej Ludde o lycka till. Hur laddar du upp den stora dagen ?

Lutfi Kolgjini säger: Jag åker upp med familjen i morgon och försöker vara med dem så mycket som möjligt. Gärna fram till sista timmen innan försöket, då laddar jag inom mig.

Baloo säger: Tror du att Going orkar två tuffa lopp efter varandra? är du inte rädd att han kommer att ta skada av detta? flera bra hästar har slutat efter Elitloppet.

Lutfi Kolgjini säger: Jag vet att det är många som är oroliga. Själv är jag säker på att han klarar det galant. Annars hade jag aldrig tagit ut honom i Elitloppet.

säger: hej lutfi! Alla vet redan att going kronos är världens bästa 4åring, hur bra är han om 2 år tror du?

Lutfi Kolgjini säger: Min bedömning är att han är fullutvecklad redan nu och det finns ingeting som tyder på att han kommer att vara minst lika bra om två år.

Anna säger: Hej Ludde, Elitauktionen på fredag, ska du dit? Hur vill du att en bra unghäst ska se ut för att du sak köpa?

Lutfi Kolgjini säger: Bra stam, elegant utseende och kloka fina ögon. Troligtvis är jag där.

säger: Hur skulle drömsenariot vara för dig.??

Lutfi Kolgjini säger: Ledningen och 1.14 första 1000. Knappast troligt, men som sagt ett drömscenario.

engman säger: Hej Lutfi! Kommer vi få se den underbart vackre Egon Lavec på tävlingsbanan igen?

Lutfi Kolgjini säger: Tyvärr är det över för Egon Lavecs del. Han står som avelshingst nu och har det jättebra! Jag är skyldig honom ett stort tack för allt han gjort för mig.

Lutfi, Härligt med personer som går sin egen väg. Vad tror du att man ska göra för att få tillbaka åskådare till Travbanorna? // Steffo säger: Hej Lutfi, Härligt med personer som går sin egen väg. Vad tror du att man ska göra för att få tillbaka åskådarna till Travbanorna? Lycka till i helgen, följer dig på plats // Steffo

Lutfi Kolgjini säger: Jag tror att man måste ge åskådarna ett mervärde om de är på plats. Roligare och trevligare helt enkelt! Tack så mycket för ditt stöd!

säger: Hej Ludde! Vad skulle du jobba med om det inte blivit trav?

Lutfi Kolgjini säger: Troligtvis med människor eller djur av något annats slag. Djur har nästan alltid varit mitt liv.

säger: Hallo Ludde. Hållar alla tummar att det går hela vägen för dig på söndag. Hur är det med natt sömn innan elit lopp dagen?

Lutfi Kolgjini säger: Det blir troligtvis lite jobbigt eftersom jag redan nu har problem med sömnen på hotell. Däremot sover jag gott hemma.

Kosova säger: Hej Lufti hur länge har du bott i Sverige

Lutfi Kolgjini säger: 40 år! Sedan jag var sju år.

Bjarne säger: Vad fick dig att börja med trav?

Lutfi Kolgjini säger: Passionen för hästar. Det kunde ha varit galopp också men det verkar vara ett jobbigt liv med att hålla vikten. Trots att jag bara väger 66 kilo så är det för mycket...

Miredita säger: Tjena Lutfi, fin hjälm du har du på bilden som är upplag. vad symboliserar den för dig? och varför valde du just den loggan? hur länge har du hållt på med hästar=?

Lutfi Kolgjini säger: Den albanska trehövdade örnen. Jag tycker den är fräck dessutom påminner den mig själv om mitt riktiga ursprung. I drygt 30 år har jag hållit på med hästar.

Cissi säger: Hur hinner du vara en bra travkusk samtidigt som din son tillhör eliten inom ponnyhoppningen?

Lutfi Kolgjini säger: Mina barns aktiviteter är mitt enda ffritidsintrsse. Jag skulle gärna ägna dem mer tid, men hinner inte just nu. Alla är intresserade av trav.

GK säger: Vilken kusk i sverige har du mest respekt för?

Lutfi Kolgjini säger: Svår fråga. Jag tycker att den bästa kusken genom tiderna utan tvekan är Stig H Johansson. Hans tempobedömning får vi aldrig uppleva igen. Av de som är aktiva idag har jag respekt för de flesta i toppen.

hubert säger: kari dömmer ut amerikanerna vad tror du om deras chaser?

Lutfi Kolgjini säger: Mitt motto är: Överskatta aldrig dig själv och underskatta aldrig motståndet. Klart att de är bra!

Kommer du också rida naken om du vinner? /PC säger: Tjena Ludde! Gör du som Mr Musclemans skötare Linda, lovar att rida naken om du vinner? /PC

Lutfi Kolgjini säger: Nej, jag har familjen på plats. Jag vill inte att de ska skämmas. Men något roligt hittar jag på om det blir vinst!

jannsson säger: Vilken travbana är finast i Sverige?

Lutfi Kolgjini säger: För mig är det Jägersro.

Heja Going! säger: Hur explosiv är Going? Är ett spetslopp möjligt i försöket? Vad jag sett hittills har du inte ens försökt trycka av honom ännu?

Lutfi Kolgjini säger: Det stämmer, jag har aldrig haft anledning till det, men jag tror att han kan öppna fort. Knappast kommer jag att nå spets i försöket.

säger: Hej!Jag undrar hur många gånger i veckan en starthäst går snabbjobb? Mvh Linda

Lutfi Kolgjini säger: en häst som är i form bör inte gå snabbjobb mer än var tionde dag, däremot underhållsjobb. En häst som ska upp i form bör gå två jobb i veckan.

Anna säger: Dina bästa ögonblick inom travet, vilka är det?

Lutfi Kolgjini säger: Hugo Åbergs med Reveneue! Ett drömlopp att vinna sedna jag var 15 år. Nat Ray Trot med samma häst i New York, det var en sanna pojkdröm. Norditalienska derbyt med Viking Kronos. Italienska Derbydubbeln med Glen och Going för att nämna några.

Nicklas säger: Hur stor segerchans har Baloo Nalan på lördag? kommer han gå felfritt? känns som att han är helt klart bäst i loppet.......

Lutfi Kolgjini säger: Felfritt kommer han att gå, däremot kan ni bedöma hans chanser bättre än jag. Han verkar i alla fall i fin form.

säger: Anna- Ska Going betäcka nästa år?

Lutfi Kolgjini säger: Svar ja!

Hej säger: Hej "Ludde" Hur stor är galopprisken från start med Going om du tänker lada rejält för första gången? Och tror du att Going är så bra att han kan vinna finalen från dödens? //Wirre i Borlänge

Lutfi Kolgjini säger: Galopprisken är minimal, han tänker bara trav. Jag kommer inte att trycka av honom så att jag riskerar galopp. Klart han kan vinna från dödens.

säger: hej ludde. jag har för mig att du någon gång sa att du skulle träna upp några kallblod,hur har det gått/går? för det var ju så lätt inom kallblodssporten sa du.

Lutfi Kolgjini säger: Jag har aldrig sagt att det var lätt. Men det skulle vara intressant. Det rann dock ut i sanden. Jag hade gärna haft några Järvsöfaks.

Åsa säger: Med vilken häst tog du din första seger och när var det?

Lutfi Kolgjini säger: Colonell Spin – 1981 tror jag att det var...

jojo säger: vem är din favorit bland dina kollegor? Umgås du med någon kusk?

Lutfi Kolgjini säger: Jag umgås mycket med Staffan Nilsson och mina kollegor på Jägersro emellanåt. Det finns många fina killar i sporten, förutom de på Jägersro vill jag nämna Örjan Kihlström, Dan Widegren. Det finns inte så många skitstövlar.

Åsa säger: Vilken bana tävlar du helst på förutom Jägersro? Vad gillar du Mantorp?

Lutfi Kolgjini säger: Helst Halmstad, för de har fin bana. Mantorp har blivit toppen på senare år om man bortser från deras banveterinär.

Stefan säger: Hur får dina hästar sina namn, Going t.ex?

Lutfi Kolgjini säger: I Italien döper man hästarna efter alfabetet och det var uppfödaren som bestämde namnet.

Sahara säger: Förutom trav. Vilken sport sysslar du med/tittar du på?

Lutfi Kolgjini säger: Fotboll och ishockey. MFF håller jag stenhårt på, men Malmö IF i hockeyn har jag tröttnat på. Jag skulle gärna träna de ett år, för att få lite ordning. Då skulle de få veta att det är jobba som gäller.

Go Going! säger: Vilken av alla de hästar du tränat är den med allra bäst kapacitet om du inte får nämna de hästar som vunnit lopp! Tex sådana som skadat sig eller något annat.

Lutfi Kolgjini säger: Jag kan inte på rak arm svara på det, däremot hade jag en fantastisk häst Loudeac Des Bordes som ständigt gick sönder. Det var en underbar häst som numera avelshingst i Danmark.

Go Going! säger: Vad tycker du om Åbys nya tanke på att ha dubbelt Open Stretch?

Lutfi Kolgjini säger: Det tycker jag är överarbetat, det räcker med en och gärna lite längre. Det där med att alla ska få chansen stämmer inte med tävlingens idé.

säger: Har du kört kallblod någon gång? Ragge Puma

Lutfi Kolgjini säger: Tre gånger har jag kört kallblod och fick ihop sammanlagt 20 galopper...

Kole säger: Har du någon häst från ALNANIEN?

Lutfi Kolgjini säger: Där har de mest åsnor, så nej...

Stefan säger: Tycker du att det är ett problem att Sveriges kuskar är för mycket kompisar och kör därefter i loppen, eller är detta endast ett Solvallaproblem?

Lutfi Kolgjini säger: Vi såg i går på Solvalla där kuskar pratar ihop som om positioner. En katastrof för sporten! Vi ska vara vänner vid sidan av banan, men på måste vi vara konkurenter. Annars försvinner hela idén med att detta är en tävling.

Stefan säger: Hur går det i de båda försöken?

Lutfi Kolgjini säger: Mitt tips är att Going Kronos och Gentleman vinner.

malim säger: Hej, ikväll ska jag för första gången på Trav på Åby, vad skall man tänka på när man sattsar sina små slantar, något tips? finns det några knep ang hästen dagsform mm. tack på förhand

Lutfi Kolgjini säger: Spela på hästar från de stora stallen och de som ser bra ut. De som ser välmående. De ska inte ge mer än 4-5 gånger pengarna.

Blyge-Jan säger: Tjena Ludde! Vill först börja med att önska dig och Going all lycka i elitloppet! Du borde ha fått vinna redan med Revenue... Men min fråga till dig är om du inte skulle kunna vara så bussig att flyga över Atlanten med Going Kronos och ta hem Nat Ray Trot och ge jänkarna ett världsrekord som de aldrig kommer att kunna slå? ;) /Fansen på Åby

Lutfi Kolgjini säger: Tack så mycket! Tanken har slagit mig mer än gång att jag ska åka över och slå ett riktigt rekord som de aldrig kommer att slå under min livstid.

Moderator säger: Nu kör vi fem frågor till Lutfi Kolgjini, innan chatten avslutas!

malim säger: Vad är det bästa med att vara kusk?

Lutfi Kolgjini säger: Spänningen och adrenalinkicken i en hård upploppsstrid som man vinner. Underbart!

Cina säger: Om du var tvungen att placera Going Kronos hos valfri tränare i världen, av vem och vart skulle han tränas?

Lutfi Kolgjini säger: Då skulle han tränas av John Michel Bazire på stränderna i Normandie.

Stefan säger: Framtiden för Going Kronos. Hur ser planeringen ut den närmaste tiden?

Lutfi Kolgjini säger: Planeringen är hela juni-månad bara ledigt. Nästa stora lopp är planerat till Hugo Åbergs i slutet av juli. Sedan får vi se...

Offensiv säger: Hej Ludde! Vad säger du, har du någon vinnare, förutom Going Kronos, att bjuda oss på under Elitloppshelgen?

Lutfi Kolgjini säger: Jag har tittat väldigt lite i programmet men jag försöker hitta en klar och skriva om den på hemsidan senast fredag.

Åsa säger: Förstår du Nisse Enqvist som ratar Elitloppet med Opal Viking?

Lutfi Kolgjini säger: Nisse kanske vet att han har en häst som inte räcker till.

Moderator säger: Två frågor till blir det innan chatten avslutas!

jannsson säger: Vilken tipsexpert ska vi tippare lyssna på tycker du? Nybrink eller "Proffessorn" el nån annan?

Lutfi Kolgjini säger: Nybrink är både en skän kille och väldigt kunnig. Om Professorn vill jag inte uttala mig. Han är i alla fall en trevlig kille.

säger: Hej Ludde och lycka till i helgen. Förra året lovade du att gå barfota till Kari vann Elitloppet och i år säger Kari att du skall få en stor kram om du vinner det. Är det något som skrämmer dig ? :-)

Lutfi Kolgjini säger: Jag tycker egentligen om Kari så han får gärna ge mig en kram. Han får en av mig också om Gentleman vinner. Tack så mycket för visat intresse! Jag hoppas innerligt att jag inte gör någon besviken på söndag! Jag önskar alla en trevlig helg och var försiktiga med spelet och nut av sporten. Och låt bli spriten...

Moderator säger: Nu är chatten med Lutfi Kolgjini avslutad. I morgon har du chansen att chatta med tipsexperten Micke Nybrink kl.14:00. Missa inte det!

Publicerad: