Mot stjärnorna med nya Rikstravet

Foto: Sanity efter den senaste V75-triumfen på Färjestadstravet. Johnny Takter, Moa Löfgren och längst till höger Malin Löfgren.
TRAV

Drömmen om en stjärna har blivit verklighet förr i Rixallsvenskan.

När tävlingen nu byter namn till Rikstravet ändras också reglerna för att förhoppningsvis underlätta vägen till höjderna.

- Chanserna borde ha ökat att få äga en riktig stjärntravare med det nya konceptet, säger Rikstravets projektledare Henrik Högström.

Att bli hästägare i Sverige har aldrig gått så lätt som de tre senaste åren. Konceptet att bli delägare i en travhäst för en liten slant och tävla mot andra stall runt omkring i landet väckte något hos svenskarna och tusentals har velat vara med.

Det som började som en idé i radiomannen Gert Fylkings huvud växte och blev snabbt ett begrepp. 2012 fortsätter tävlingen utan radiostationen Rix FM:s medverkan. Samtidigt passar Svensk Travsport på att byta namn på tävlingen till Rikstravet.

Precis som tidigare kommer 21 svenska tränare spridda från norr till söder att få välja ut en häst var. Skillnaden är att tränarna nästa år kommer att ha lite mera pengar att köpa häst för.

När andelarna släpps 7 november har priset per andel att ha ökat med 100 kronor - till 400 kronor.

Det gör 100 000 kronor mer att köpa häst för i slutänden.

– Alla vill ju ha en stjärna och undersökningar med våra delägare visar att folk kan tänka sig att lägga på lite extra för att kunna satsa på mera exklusiva och bättre stammade hästar, säger Svensk Travsports Henrik Högström, Rikstravets projektledare.

Sanity stora stjärnan

Sanity är utan tvekan den bästa häst som kommit fram via Rixallsvenskan. Hittills har den femårige valacken tjänat drygt två miljoner kronor och bland annat segrat i V75 flera gånger.

På lördag är det dags för debut i gulddivisionen för Sanity som tränas av Malin Löfgren, utsedd till förbundskapten för de nya tränarna i Rikstravet

– Att höja priset på andelarna är något som jag efterlyste redan den första säsongen. Intresset är så stort och om folk betalar 300 eller 400 kronor gör inte så stor skillnad. Men för tränarna som ska välja ut en häst betyder det väldigt mycket, säger Malin Löfgren.

Nyheter som utjämnar

Andra förändringar i Rikstravet görs för att tävlingen ska bli jämnare och mera rättvis. Säsongsstarten senareläggs exempelvis en månad, till den 1 april. En förbättring för tränarna i de nordligare delarna av landet med längre vintrar.

En annan nyhet är att poängsystemet ändras. Hästar får fler poäng om de placerar sig i de större loppen jämfört med tidigare. Vidare blir poängskillnaden mellan seger och övriga placeringar något större med de nya reglerna.

Den stora förändringen i poängsystemet är att endast de sju bästa loppen kommer att räknas i sammanställningen. En treåring som behöver mer tid på sig och debuterar framåt sommaren har lika stor chans att bli slutsegrare som en tidig individ.

– Att endast de sju bästa loppen räknas i sammandraget är den stora nyheten. Vi får en mera rättvis tävling. En jämnare tabell ger så klart också en mera spännande tävling, säger Henrik Högström.

Mikael Wikner/Kanal75