Peder, 43: Så ska jag skrälla på V75

TRAV

Här är 43-åringen som utmanar proffsen på V75.

Peder Gustafsson, 43, ska fixa miljoner – och ta karriärens största seger.

– Han ska vara ännu bättre in i senaste starten, drömloppet är att vi får ryggar fram till upploppet, säger amatören till Trav365.

Peder Gustafsson, 43, driver en liten, anonym, travrörelse i Bollnäs där han tränar sex hästar. Stallets stora pr-häst för tillfället är fyraårige Agobra Peter Pan som vunnit fem av tio lopp i år.

Bollsnäsamatören fick hästen i träning från en kompis i slutet av 2010 och valde direkt att göra honom till valack. Hos den tidigare tränaren hade hästen bara strulat och galopperat, men hos Gustafsson har framgångarna avlöst varandra.

– Det släppte mycket när jag gjorde honom till valack. Det var svaret för då började han slappna av och började tänka på trav. De kan få ont av kulorna när de springer och spänner sig, men efter kastrationen blev det mycket bättre och jag är nöjd med honom, säger Peder Gustafsson.

”Trampade av sig en halv sko”

Hästen har sedan maj månad sprungit in 150 000 kronor och bland annat gjort två starter på V75. I debuten på V75 galopperade han men i den senaste starten, på Bollnäs, slutade han trea efter att ha gjort ett bra lopp.

– I första V75-loppet släppte jag på honom för mycket i starten så han slog ihop och galopperade då jag skulle lägga ner honom i banan. Sen trampade han av sig en halv sko, så han sprang med halva skon resten av loppet så det gick inte att köra. Det var över då. Senast var han riktigt bra.

På lördag kan det bli tredje gången gillt på V75 då fyraåringen startar i den fjärde avdelningen i Gävletravets jackpottomgång. 70 miljoner väntar på en ensam vinnare och Agobra Peter Pan kan vara hästen som skräller och fixar hög utdelning.

– Jag håller på och förbereder honom hela tiden. Det gäller att gosa med honom, borsta och så där. Han ska vara minst lika bra nu, han känns jättepigg i jobben. Jag hoppas han ska kunna vara ännu lite bättre och det är väl en platschans. Det är inte det bästa V75-loppet i år men bakspår över kort distans, då kan mycket hända.

Vad är hästens bästa egenskaper?

– Han är väldigt allround. Jag har försökt att inte köra så tunga lopp i spåren, då han bara är fyra år. Jag hoppas vi får rygg fram till upploppet och att vi sedan viker ut och kör.

”Livskvalité”

43-åringen har varit travtränare sedan 1994 och en seger på V75 skulle vara höjdpunkten under karriären.

– Absolut, absolut. Hur det skulle kännas vet jag inte, det kan jag inte tänka på nu.

Vad är det bästa med att träna, köra och äga travhästar?

– Friheten. När det är fint ute kan man sitta och köra häst nio på kvällen, det är tjusningen. På sommaren kan man ligga på badstranden på dagarna, sen träna häst på kvällarna. Man styr sina dagar själv och det är mysigt. Man kanske inte blir så rik på det, men det är i alla fall livskvalité, säger Peder Gustafsson till Trav365.