Melander: Han har långt till toppform

Foto: Stefan Melander tillsammans med Iceland efter Elitloppssegern 2010.
TRAV

Han har chansen att kvala in till Olympiatravet med ett förstapris på 1,5 miljoner kronor.

Men när Solvalla på lördag kör V75 ligger Stefan ”Tarzan” Melander lågt med Elitloppsvinnaren Iceland.

– Jag vill inte ladda upp honom för hårt om han inte har den riktiga formen, säger Melander.

Förra året vann Stefan Melanders sjuårige stjärna Iceland Elitloppet och blev utsedd till årets häst på travgalan. I år har hästen gjort tre lopp och vunnit ett av dessa. Senaste starten skedde på Solvalla för en vecka sedan då hästen slutade tvåa bakom en överlägsen Alvena Pele som vann från ledningen.

På lördag startar publikfavoriten Iceland på V75 på hemmabanan Solvalla och de senaste två loppen ska ha fört framåt hästen rejält i form.

– Med tanke på mitt upplägg att starta igång en häst har de två senaste loppen varit bra. Han är i högsta divisionen och med min träning kan man inte begära för mycket i de första starterna. Jag har varit jättenöjd med honom och senast var Pers häst (Alvena Pele) för bra. Man ska veta att den som slog honom senast kan vara en häst för högsta eliten, säger ”Tarzan” Melander.

Hur bra form tror du att han har nu?

– Han har väl legat på 50 procent när han började så han har väl lite över 60 procent i form nu och det är meningen så. Jag hoppas att han ska springa i högsta eliten och då kan man inte börja med toppform, då är det omöjligt att gå framåt med loppen. I och med att han bara gått backträning innan så blir han bättre med de här banjobben, eller starterna, som han gått nu. Både jag och Örjan var nöjd med honom senast.

Iceland blir på lördag mycket betrodd av V75-spelarna men det saknas inte motstånd. Loppet kryllar av meriterade hästar och Melander väljer att ligga lite lågt då formen inte är på topp.

– Det blir kanske svårt. Jag är ingen spelare, jag är bara nöjd om hästen går bra. Det är väldigt bra hästar med men det ska det vara. Han kommer alltid springa på bra hästar och när det inte finns så mycket startmöjligheter i Sverige för de här hästarna så är det tufft att komma till gulddivisionen med den här sortens hästar.

Vad tror du om segerchansen?

– Det vet jag inte, jag kan inte bedöma det. Min häst blir bättre och bättre för varje start men det är svårt att säga, det är svårt att vinna. Brioni har gått bra hela vintermeetinget och borde ha bra form när Lövgren åker till Solvalla med honom. Det är flera bra hästar med och spåret är inte speciellt bra för min häst, men det hade kunnat vara sämre.

Öppet huvudlag

Iceland har gjort sina klart bästa lopp med ett helstängt huvudlag som gör honom mer fokuserad. Senast gick hästen med ett öppet huvudlag och förlorade – och det mesta talar för att tränaren fortsätter med ett sådant huvudlag.

– Förmodligen går han med ett öppet huvudlag igen, men vi får se. Alla lopp är viktiga men jag vill inte ladda upp honom för hårt om han inte har den riktiga formen. Jag får höra lite med Örjan, han får vara med och bestämma. Jag hoppas kunna köra honom barfota i alla fall, hans rörelseschema blir mycket bättre då.

”Grymt besviken”

I V75-1 har Melander amerikanske Fraternity Party till start. Även den hästen körs av Örjan Kihlström och tränar skrällvarnar för sjuåringen.

– Jag var grymt besviken senast, jag tyckte att han skulle tagit i lite bättre. Fan jag blir lite sur på den där, han har kapacitet men alltid något att skylla på. Han borde kunnat lite bättre senast och jag vet inte om han bara hade en dålig dag. Jag skulle inte bli överraskad om dyker upp där framme. Jag tror han har den kapaciteten men är ojämn, säger Stefan Melander till Trav365.