Statistik-expertens råd i miljonjakten

TRAV

En glödhet vecka väntar landets travspelare.

Måndag: tre miljoner kronor i jackpot på V65.

Onsdag: 20 miljoner kronor i superjackpot på V64.

Lördag: 20 miljoner kronor på V75.

- Spela tillsammans är mitt bästa råd, säger statistiskexperten Johan Lindvall.

Miljonvinsterna har avlöst varandra på V75 i April.

9 april: 24,2 miljoner.

16 april: 11,1 miljoner.

16 april: 9 miljoner.

16 april: 8,8 miljoner.

Spel på hästar är glödhett och veckan som kommer finns dubbla chanser till nya drömvinster. På onsdagen bjuder Solvalla på en superjackpot med chans på 20 miljoner kronor till den som blir ensam om att lösa V64-gåtan. På lördagen väntar sedan ett påskägg med 20 miljoner kronor i potten för sju rätt på V75 på Rommetravet.

– V64 den här veckan är som att bli bjuden på en extra V75-omgång, men med ett lopp mindre att lösa på onsdagen, säger Johan Lindvall.

"Extremt ovanligt"

På Solvalla i onsdags bjöds på skrällar och smällar som hördes vida omkring. Redan efter fyra lopp var samtliga V64-system utan chans till sex rätt sedan högoddsarna radat upp sig. På vinnarspelet betalade vinnarna 53,06, 7,75, 38,07, 217,07, 1,94 och 21,20 gånger insatsen. Rekordsvårt och de som klarade fem rätt belönades med drygt 400 000 kronor.

På V64-spelet var vinnarna streckade 11-5-5-14-1-8.

Nästan lika svårt har det varit på V75 de senaste två omgångarna och samtliga 14 streckfavoriter har faktiskt förlorat. På lördagen på Åby var vinnarna streckade 7-4-4-2-4-4-5 och förra omgången på Solvalla var vinnarna streckade 4-3-2-5-3-4-8.

– Jag kan inte påminna mig när det hände senast, att ingen favorit vinner på V75. Normalt sett händer det två V75-omgångar gånger per år, men att det händer två veckor i rad är extremt ovanligt, säger Johan Lindvall.

Vinter möter sommar.

Men varför skräller det nu? Banorna och de yttre förutsättningarna är fina och det går snabbt i loppen. Förutsättningar som normalt gynnar de bättre hästarna, favoriterna. Eller?

– Att favoriterna vinner mer på sommaren är en liten myt, det skiljer faktiskt bara någon procentenhet mellan hur det ser ut på vintern och sommaren och det är marginell skillnad, säger Johan Lindvall.

Statistikexperten tror sig ha svaret varför det skräller just nu.

–  Det handlar om övergången mellan vinterhästar och sommarhästar. Hästarna som trivs på vintern och när det är lite kallare övervärderas efter bra prestationer och möter sommarhästar som plötsligt tänder till när värmen kommer. Vi ser samma sak på hösten när det blir kallare. Och så handlar det om lite slump också, förstås, tillägger Johan Lindvall.

Jämna lopp ger fler skrällar

Ytterligare en förklaring är att loppen har varit jämna på V75 de senaste omgångarna.

– Det har varit väldigt jämna lopp, det innebär att många tror på chans och många därför kör offensivt i loppen. I ojämna lopp skäller det mer sällan. Inte minst på V64 där loppen generellt är mer ojämna. Så var det faktiskt även i onsdags och den omgången hamnar mer på

slumpkontot, säger Johan Lindvall.

Till sist bjuder Johan Lindvall på några råd för de som drömmer att bli onödigt rika på onsdagen och på lördagen.

– För det första så spela gärna tillsammans, det ger mer kraft i systemen. Spelar man ensam så kan man gärna spela Spikharry och då gäller det att våga spika någon häst som inte är favorit, kanske någon outsider som har spetsläge. Att spika tre favoriter innebär direkt att miljonchansen nästan är borta. På V64 ligger dessutom alla jackpotmiljonerna i potten för sex rätt och jag tycker man endast ska spela för sex rätt, alltså V6, den här gången.

Lars-Ove Pettersson/Kanal75