Trav

Lasse, 48: Min glädje kommer från hjärtat

Av: 

Minimedia

Patrik Fernlund

TRAV

Han är amatörkusken som alltid bjuder på show när han vinner.

På lördag kan Lasse Punkari, 48, vinna på V75 och ordna ny segeryra.

– Min glädje kommer alltid direkt från hjärtat, man måste bjuda publiken på en upplevelse, säger Punkari.

Solvallamatören Lasse Punkari har under det senaste året firat stora framgångar med sin sjuårige häst Alvena Nonstop. Tillsammans har de tagit hem sex segrar de senaste 15 månaderna.

Punkari har blivit lite av en publikfavorit bland travfansen då han efter varje seger bjuder på show med segergester och andra upptåg. Flera gånger när Punkari vunnit med Alvena Nonstop har han vinkat till publiken redan mitt på upploppet, något som är mycket ovanligt bland dagens travkuskar. Vid Alvena Nonstops senast seger fick Punkari 300 kronor i böter, för att ej ha haft fot i fotstöd då han firade segern.

Hoppas på körning

På lördag startar Alvena Nonstop på V75 på Rommetravet men spår tolv bakom startbilen sätter ner chanserna till seger över kort distans. Men som ständig optimist har Punkari inte gett slaget förlorat utan tror på chans i V75-6 med 110 000 kronor till vinnaren.

– Det är motiverande att köra mot så fina hästar och formen på min häst är rakt uppåt. Det här måste vara de bästa hästar han har mött men han är bra så vi åker inte ut med kepsen i näven. Det är bara att hoppas att de inte har kafferep där framme så det blir något fusklopp, säger Punkari.

Han fortsätter:

– Det där loppet får vi ta som det kommer när bilen släpper. Det är omöjligt att säga med så många bra hästar men jag skulle tro att det blir lite körning och det gynnar bakspåren. Han kan speeda till slut.

Skulle du strecka honom på kupongen?

– Jag skull strecka honom oavsett vad han mötte, så jag är fel man att fråga. Men han gör aldrig ett dåligt lopp.

Han har gått barfota de två senaste starterna, har det gett någon effekt?

– Han gick 1.13 med brodd i dojorna tidigare i år men nio av tio hästar blir bättre av barfota och det har han blivit.

Om det skulle bli seger på lördag, vad kan publiken förvänta sig då?

– He he, det blir väl givetvis det sedvanliga. Det kommer direkt från hjärtat och inte det vanliga som man får höra i vinnarcirklarna. Det är transportsträcka för de stora kuskarna, de har vunnit så mycket så det är ingenting för dem längre. Man alla måste försöka gör något för publiken, det blir trevligare om de kan få valuta för pengarna och en liten upplevelse. Alla är inte infödda i travet och är där för 111:e gången. Några kanske är där för första gången så då ska man kunna bjuda på något som går utanför ramarna, det behövs verkligen.

Tycker du att toppkuskarna är för tråkiga?

– Ja, det är för dåligt. Vart kommer pengarna ifrån? Är det kuskarna som sponsrar det här? Utan travet, vart hade varit någonstans då? De får tänka lite längre och vissa bojkottar som barnungar och vissa tycker att det är arbetsamt att bli intervjuade. Det finns en andra sida av medaljen också så de måste ställa upp, så enkelt är det.

– Det finns många som är bra, ”Ludde” och Bergh säger vad de tycker och det gillas ju, det hör man. Men många bara vinner, vinner och vinner och de kan inte gå i farbror Stigs spår då man säger att hästen var hygglig och att man bara vill därifrån. Den mentaliteten måste bort men det blir säkert bättre med de nya killarna som tycker att det är kul att vinna lopp.

”Ett lyckokast”

Lasse Punkari hittade Alvena Nonstop som ettåring på Gotland. Tillsammans med sin dotter tränar han hästen och när det blir seger känner familjen en extrem glädje.

– Det är speciellt med den här hästen. Det är vår egna häst och det känns ju, det är extra extra. Han var jättebillig när vi köpte honom och ännu billigare blir han för varje start. Det var ett rent lyckokast och hästen betyder så mycket för oss. Jag och dottern tränaren honom tillsammans och det är extremt roligt. Det blir så många mervärden i det hela, säger Lasse Punkari till Trav365.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!