Stjärnan riskerar bli av med licens

Foto: Kanal75, Privat
Norske stjärntränaren Frode Hamre riskerar att bli av med sin licens. Anledningen är att brodern Atle Hamre tränat hans hästar (till höger på bilden), trots att han är livstids avstängd från norsk travsport.

avChristoffer Wickman, Minimedia

TRAV

En av Norges framgångsrikaste travtränare Frode Hamre riskerar att bli av med sin licens.

Anledningen: Frodes bror Atle Hamre, som är avstängd från Norsk Travsport på livstid, körde banjobb på Jarlsberg travbana med Frodes hästar när han var på semester i Thailand.

– Vi ska ha ett möte med Frode på måndag, säger Rune Gustavsen, generalsekreterare på Norsk Travsport till Trav365.

Frode Hamres bror, Atle Hamre, är avstängd på livstid från norsk travsport efter sina utpressningshistorier och får inte vistas på en travbana.

Inte ens som åskådare.

När Frode Hamre i förra veckan befann sig på semester i Thailand hjälpte Atle Hamre till att köra Frodes hästar i banjobb inne på Jarlsberg – och det har fått det norska travförbundet att se rött.

På måndag ska Norsk Travsports generalsekreterare Rune Gustavsen ha ett krismöte med Frode Hamre.

”Vill ta min licens”

– Jag åkte på semester i Thailand och när min personal skulle in till Jarlsberg för att köra snabbjobb blev en av mina anställda sjuk och kunde inte komma, så Atle hoppade in i stället. Han hjälpte till att köra några snabbjobb tidigt på morgonen, berättar Frode Hamre för Trav365.

Vad har konsekvenserna blivit?

– Atle har förbud mot norska travbanor och det blev fel här, han har förbud mot det. Men kört är kört och det går inte att göra så mycket åt i efterhand. Jag vet inte vad de kan straffa mig med, men nu vill de ta min licens.

Vittnen på Jarlsberg som såg Atle Hamre köra banjobb med Frodes hästar tog bilder och dokumenterade.

– Jag ska ha ett möte med Rune Gustavsen som är generalsekreterare i Norsk Travsport på måndag, så får jag höra vad de har att säga. Ledningen på Jarlsberg hade kört runt och tagit bilder på Atle när han körde banjobb, och skickade mig massa bilder när jag var på semester.

”Kan bekräfta”

– Jag har pratat med Atle sedan jag kom hem från Thailand, och han berättade att han körde några banjobb tidigt på morgonen för att hjälpa min personal, och jag tycker inte det är så stor grej. Jag har i varje fall inte bett honom att köra, och nu vill de straffa mig genom att ta min licens. De har tagit Atles licens på livstid och det är bara att acceptera, men han körde några banjobb tidigt på morgonen och det betyder ingenting, och jag har pratat med flertalet kollegor som tycker det här är horribelt. Vi får se vad som händer på mötet på måndag, om de tar min licens en månad, eller vad de gör, säger Frode Hamre.

Rune Gustavsen, generalsekreterare i Norsk Travsport, kommenterar händelsen följande till Trav365.

– Jag kan bekräfta att vi ska ha ett möte med Frode Hamre på måndag. Det har varit ett möte med Frode Hamre och ledningen på Jarlsberg travbana, och nästa steg är ett möte med oss.

”Jag hoppas”

Riskerar Frode Hamre sin licens?

– I första hand har jag bett om ett möte med Frode Hamre, för att Atle Hamre som är avstängd på livstid från norska travbanor har kört banjobb med hästar som tränas av Frode. Frode var på semester i Thailand när det här inträffade, men vi kan inte sitta och titta på när Atle går utanför reglerna. Vi ska prata med Frode om vilket ansvar han har, men det här är allvarligt det som hänt. Vi får se på måndag vad Frode har för planer, och utefter det kan jag kommentera mer och då får vi se vad konsekvenserna av detta blir.

Rune Gustavsen säger också att detta inte är första gången som det inträffar.

– Vi har bilder och vittnen från när Atle körde banjobb inne på Jarlsberg, och det här har hänt många gånger, över en jämn period. Bilder och vittnen visar att det inte är några tvivel om att han har kört, och det är i varje fall så pass många gånger att vi tar det allvarligt. Jag hoppas för norsk travsports skull att Frode hittar en lösning på det här till måndag, säger Rune Gustavsen.
Läs nedan för historien kring Atle Hamre

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

Trav