Världsrekord – av Delicious U.S.

Foto: Jan Ove Olsen
Skötare Carolina Persson, tränare Daniel Redén, och stjärnan Delicious U.S. kort efter världsrekordet

avChristoffer Wickman

TRAV

Sexåriga travhästen Delicious U.S. sprang nytt världsrekord i Bollnäs under fredagskvällen – då hon noterades för 1.08,6 över distansen 1 640 meter.

Tränar stoet gör Daniel Redén, körde till seger gjorde stjärnkusken Örjan Kihlström.

– Hon var helt sagolik, sa Örjan Kihlström efter segern.

Publiken på Bollnästravet och de svenska travfansen framför ATG-live fick under fredagskvällen se ett världsrekord.

Daniel Redéns sexåriga sto Delicious U.S. sprang 1.08,6 över distansen 1 640 meter – vilket är världsrekord för ston på 1 000-metersbana med hela fyra tiondelar.

Delicious U.S. tävlade barfota runt om för första gången på över två år och bara studsade runt Bollnäs travbana.

”Jag bara skakar”

Det kanske mest anmärkningsvärda, efter världsrekordtiden, var att Delicious U.S. mestadels fick springa utvändigt ledaren, alltså i andraspår. Första 500 meterna i loppet öppnades på 1.09,8 och första varvet nåddes på 1.09,5. De sista 300 meterna bara försvann hon ifrån sina motståndare.

– Det är en upplevelse att få köra en sådan här häst. Hon var helt sagolik. Hon gick ändå i andraspår de två första svängarna. Hade hon haft spår två i dag och bara fått springa på innerspår hela tiden hade det säkert varit ett par tiondelar snabbare. Det var en ruggigt bra insats. Det som kanske är mest imponerande är att hon gör det med full fart och spänst över mål, sa kusken Örjan Kihlström efter loppet.

Tränaren Daniel Redén var märkbart tagen.

– Jag bara skakar. Det här är något jag lekt med tanken hela tiden. Jag tänkte när jag anmälde att Bollnäs har fin bana och jag hade sparat hovarna i några månader på henne. Jag skickade ett meddelande till Örjan och sade att nu rycker vi skorna och kanske ska chansa att köra mot världsrekordet. Sedan när Örjan kom in i stallet och frågade om han verkligen skulle köra mot världsrekordet, då svarade jag lett them go. Nu ska jag definitivt bygga ett slott åt henne hemma på gården, sa Daniel Redén.

Segern för Delicious U.S. var värd 75 000 kronor och hon har nu sprungit in knappt fyra miljoner kronor