Trav

Travtalangen får snart lägga körspöet åt sidan

Av: 

Christoffer Wickman

Oskar J Andersson gör segergest över mål
Oskar J Andersson gör segergest över mål

TRAV

Oskar J Andersson, 23, går mot sitt bästa år hittills i karriären.

Men start får jättetalangen lägga körhandskarna på hyllan – för i år.

Anledningen: Oskar vill inte passera spärren i antal körda lopp för att uteslutas ur Wången Cup och lärlingsloppen på V75 nästa år.

– Nu får man hålla igen, säger han till Trav365.

Travtalangen Oskar J Andersson, till vardags hos Jörgen Westholm på Rommetravet, har en stark säsong bakom sig.

Oskar har kört in 2,3 miljoner kronor och har tagit 26 segrar på 244 starter.

Så sent som för två veckor sedan vann han V75 med Ninepoints Lucy på Bergsåker.

I kväll tillhör Oskar en av favoriterna tillsammans med Super Mare i den tredje V86-avdelningen – en V86-avdelning som är ett lärlingslopp och som ingår i Wången Cup.

Det är ett lopp som Oskar J Andersson riskerar att inte få köra nästa år.

Därför återstår bara ett 50-tal styrningar för Oskar innan körhandskarna får läggas på hyllan.

”Regler som finns”

– Nu ska jag hålla igen, det är ju det här med 300 travlopp per år som gäller och det är bara 56 lopp kvar, säger Oskar J Andersson till Trav365 och utvecklar.

– Det är regler som finns, att ska jag få köra lärlingsloppen nästa år så får jag inte köra mer än 300 lopp på en säsong. Det är en ganska snäv gräns, och det är för att exempelvis Kenneth Haugstad, Jennifer Tillman och Peter Ingves inte ska få köra lärlingslopp. Svensk Travsport har satt en gräns vid 300 körda lopp, men det blir ett litet glapp om man ska ta sig in på topp 30 i landet. Det är en svår gräns, någonstans ska den sitta, men det finns egentligen inte någon topp 30 som kör under 400 travlopp så jag tycker de bör höja till 400. Licenskommittén jobbar hela tiden för att se över vad som är bäst för sporten.

”Då blir jag proffs”

Vad skulle hända om du körde mer än 300 travlopp den här säsongen?

– Då blir jag proffs kan man säga, jag får köra alla lopp men inte Wången Cup eller lärlingsloppen på V75.

Och det är inte aktuellt?

– Det kommer det bli i framtiden förhoppningsvis, men inte just nu. Jag tycker det är kul att köra de här loppen och jag tycker det känns bra den mängd som jag kör åt min arbetsgivare Jörgen Westholm. Det är en diskussion mellan mig och Jörgen, hur jag ska bete mig. Vi kommer diskutera det nästa år också, men i år är det inte aktuellt att kliva över den här spärren.

”Det värmde lite extra”

Oskars bästa år hittills på travbanan kom 2013, då körde han in knappt 2,3 miljoner kronor. Den siffran kommer att putsas i år, och det rejält. Redan nu har Oskar kört in över 2,3 miljoner kronor.

– Min form håller i sig. Så klart är jag nöjd med året jag har haft, och det är ingen hemlighet att jag är extra nöjd när V75-segern kom på Bergsåker just i Lars Lindbergs lopp, det värmde lite extra. Det har gått bra i år, stallet har gått väldigt bra och det hänger ju mycket på det för mig, hur Westholms stall går. Går det bra för stallet så går det bra för mig.

Vad säger du om stallets år?

– Vi har haft bra form på hästarna och unghästarna har också gått bra, jag har fått köra en hel del av dem också och det gör att det kan gå så här bra. Jag får oftast chansen när det är lärlingslopp på V75, även om Jörgen inte har häst med och det är väldigt kul.

”Har högre målsättningar”

Trots att Oskar går mot en stark säsong, finns det lopp som han grämer sig över den gångna säsongen.

– Jag förlorade med en nos marginal under Elitloppshelgen, och det hade inte suttit fel att vinna där. Jag har högre målsättningar och det har varit ett par sura förluster, jag var bland annat helt säker på att jag skulle vinna V75 med Dream Trotter för någon månad sedan på Solänget, men han var sjuk då och man blir påmind om att det är djur vi håller på med

Hur tänker du dig framtiden?

– Jag trivs både med och hos Jörgen, och jag tror på det vi håller på med. Det känns som vi har kommit mer och mer rätt, och det är därför vi går mot ett rätt bra år också. Just nu känns det inte som jag ska flytta på mig, Jörgen är också internationell och jag har varit i Frankrike och kört också och det är inte så många tränare som kan erbjuda den möjligheten. Jag tycker det ser bra ut på hästfronten just nu, och det känns bra helt enkelt. Jag har i dagsläget inga tankar på att se mig omkring, utan jag trivs väldigt bra som jag har det.

”Ställer mig lite optimistisk”

I kväll flyttas V86-tävlingarna från Solvalla i Stockholm till Åby i Göteborg, och Oskar kör 6 Super Mare i V86-3 åt Jörgen Westholm.

– Hon har blandat och gett en del, hon gick väldigt bra i de första loppen för oss och jag vann bekvämt med henne på Bergsåker från ledningen. Formmässigt och kraftmässigt har hon varit rätt bra, men hon har haft lite bekymmer med travet. Vi jobbar konstant med det och på något vis känns det som det var bättre senast, och även efter det loppet. Nej, lite optimistisk får jag ställa mig.

Några ändringar?

– Eventuellt kommer hon tävla med bakskor i kväll, men det hade hon vid seger på Bergsåker och man får ju bedöma det på det. Jag har faktiskt svårt att säga vad som är bäst för henne, säger Oskar J Andersson.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav