Efter piskskandalen – kuskarna vägrar köra

Stjärnkusken: ”Det är vi som får städa upp skiten nu”

Av: Daniel Söderbäck, Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:

Lördagens piskskandal på V75 har fått konsekvenser.

Nu vägrar kuskarna köra Alessandro Gocciadoros två hästar på lördag.

– Det är vi som får städa upp skiten nu, säger kuskstjärnan Rikard N Skoglund till Trav365.

Under lördagen ströks V75-hästen Zaria Bi efter uppvärmningen. På bilderna från uppvärmningen ser man att hästen får två så kallade ”enhandare” av lärlingen från Alessandro Gocciadoros stall.

Bilderna har väckt avsky i hela travvärlden.

På lördag har Alessandro Gocciadoro två hästar till start på Åby: Zanzibar Wise As i V4-3 och Zeppelin Kyu Bar i V75-2.

Nu vägrar kuskarna att köra italienarens hästar.

Björn Goop, Örjan Kihlström, Jorma Kontio Ulf Ohlsson och Rikard N Skoglund är några som har valt att tacka nej.

– Det som händer nu är att förbundet ska reda ut vad vårt reglemente säger, vi har ett bra och strikt reglemente och det ska vi följa till punkt och pricka. Det är upp till förbundet nu vad som ska hända – i väntan på att de är klara med sin utredning så kör jag inte åt honom så klart, det är självklart, sa stjärnkusken Björn Goop till Sportbladet Trav365 under söndagen.

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Zanzibar Wise As är en av två Gocciadoro-hästar som ska starta på lördag i Sverige.

”Ska inte förekomma”

Rikard N Skoglund var en av de första att tacka nej till att köra de Gocciadoro-tränade hästarna, när hans namn kom upp som kuskönskemål inför anmälningarna på Svensk Travsport.

– Det var inga tankar alls, det är en no brainer. Jag var på Örebrotravet i lördags när det här hände, och det kändes inte rätt. Nu var det inte Alessandro Gocciadoro som värmde hästen själv, men det händer alltid något runt dom där och jag har aldrig sett en sådan värmning tidigare och det känns lite som att det är klart det kommer från det stallet. Återigen, det var inte Gocciadoro som värmde själv men det är för mycket strul kring dom hela tiden, säger Rikard N Skoglund till Sportbladet Trav365.

Vad säger du om de bilder vi fått se från värmningen i lördags?

– Det vi fick se i lördags ska inte förekomma på en svensk travbana, inte på någon bana över huvud taget, vi har jobbat stenhårt i flera år med att komma rätt i reglementet och att sända ut rätt bilder och alla svenska travkuskar gör sitt yttersta hela tiden att allting ska se bra ut och att vi är måna om våra hästar och sedan kommer det hit andra kuskar och förstör.

Rikard N Skoglund.
Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Rikard N Skoglund.

”Hoppas de som styr visar pondus”

– Det är vi som får städa upp skiten nu och det är bättre att de håller sig hemma. Man blir irriterad, allting som vi har byggt upp. Det tar flera år att bygga upp ett anseende och sedan kan det förstöras på några sekunder. Den här incidenten var på TV4-nyheterna och överallt och människor vill ofta fokusera på skandaler. Man förstod direkt att det här skulle bli stort och det ska det också bli, men de är vi svenska kuskar som får ta lasset och städa upp igen, utan att vi kan göra så mycket. Jag hoppas att de som styr kan visa pondus och ta ett beslut för vår framtid, och det ska bli spännande att se vilket beslut som tas.

Vill du se att Alessandro Gocciadoro portas från Sverige?

– Ja, det är alltid något runt dom, är det inte kanyler och kvicksilver så är det någonting annat, och det är något varje gång och tar aldrig slut och det är klart vi ska porta dom, det tycker jag. Gör man inte det från ST:s håll nu så kan man inte heller sedan stå och predika om hästvälfärden till höger och vänster om man inte kan ta ett sådant enkelt beslut. Det är bara att ta i med hårdhandskarna nu och visa vem som bestämmer.

Rikard N Skoglund är tydlig i sitt ställningstagande.

– Jag tycker det är tråkigt att de största namnen vi har, som ska vara förebilder för alla andra, inte kan ta ställning, det är inte så svårt att markera. Man måste markera och man måste kunna kolla sig själv i spegeln. ST ska se till att vi inte behöver agera domare. Det var inte Gocciadoro som värmde sin häst i lördags men det är för mycket strul hela tiden när den ena skandalen lagt sig så kommer det en ny. Även om det var lärlingen som värmde i lördags så gäller tränaransvaret och man måste kunna anställa vettig personal som tar seden dit man kommer.

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Hannu Torvinen.

Torvinen ändrar sig: ”Vill visa respekt”

När anmälningarna blev klara under söndagen stod det klart att den finske toppkusken Hannu Torvinen tackat ja till att köra Zanzibar Wise As och Zeppelin Kyu Bar.

Nu väljer även han att tacka nej, något som Travronden var först att rapportera om.

När Sportbladet Trav365 når Hannu Torvinen berättar han om sitt beslut att först tacka ja, för att sedan kasta in handduken.

– Jag fick frågan under söndagen att köra och jag älskar verkligen att köra hästar och det var ett snabbt beslut. Sedan tänkte jag igenom mitt beslut och jag väljer att backa. Hela situationen är galen. Jag vill visa respekt mot svenskt trav och mina kollegor och vill inte vara det svarta fåret, säger Hannu Torvinen.

Vad säger du om lördagens bilder?

– Naturligtvis är de riktigt hemska. Jag älskar hästar och kan aldrig acceptera något sådant. Alessandro Gocciadoro är så klart ansvarig i och med att han är tränare, men i det här fallet tror jag ingen kunde ana att detta skulle ske.

Hannu Torvinen berättar att han har haft kontakt med flera av sina kuskkollegor både i Sverige och Finland men betonar att beslutet att inte köra lördagens hästar åt Alessandro Gocciadoro är hans eget.

– Jag är en stor grabb så det är mitt eget beslut och jag är säker på att jag har tagit rätt beslut att inte köra.

Gocciadoro: Finns inga ord

Om inte Alessandro Gocciadoros hästar har några kuskar kommer följande att ske.

”Körsvensändring tillämpas enligt § 32. Om hästarna inte har en körsven/ryttare en timme innan start kommer hästarna att strykas”, skriver Petter Johansson, sportchef på Svensk Travsport, i ett sms till Trav365.

Alessandro Gocciadoro talade ut under söndagen om händelsen.

– Det finns inga ord som räcker till för att beskriva vad jag känner just nu och hur ledsen jag är för alla i svenskt trav. Jag känner mig ledsen för Zarina Bi:s skull, för ägarnas skull och för alla som har sett dessa vidriga bilder. Det finns inte tillräckligt med ord. Jag kan bara säga till alla hur ledsen jag är, sa Alessandro Gocciadoro.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN