Trav

Slängs ut från Sverige: ’Förföljd och förtvivlad’

Advokaten om beslutet: ”Det drabbar honom hårt, det är som ett näringsförbud”

Av: 

Erik Pettersson

Alessandro Gocciadoros nya ansökan om filial i Sverige avslogs: ”Utan någon motivering...”
Alessandro Gocciadoros nya ansökan om filial i Sverige avslogs: ”Utan någon motivering...”

TRAV

Avstängningen har skjutits upp efter piskskandalen på V75.

Men stortränaren Alessandro Gocciadoro får inte ha sitt stall i Sverige kvar – hästarna måste lämna landet senast söndag, enligt förbundet Svensk Travsport.

– Man hade hoppats att ST stått upp för hästarna i det här fallet, men det är uppenbart att dom inte bryr sig om djuren, säger Jesper Arvenberg, juridiskt ombud för Gocciadoro.

Tränaren och kusken Alessandro Gocciadoro får anmäla sina hästar och köra i svenska lopp i väntan på en dom från förbundet Svensk Travsport, efter att en anställd hos honom piskat en häst i uppvärmningen inför ett V75-lopp i början av maj.

Efter som att straffet på sex månaders körförbud och en månads anmälningsförbud nu är uppskjutet, i väntan på beslut av ST:s överdomstol, så sökte Alessandro Gocciadoro tillstånd om att få återupprätta den filial han haft på svensk mark sedan i april, ett tillstånd som ST drog in i och med beskedet om avstängningen.

Men där backar inte förbundet.

Den nya ansökan avslogs direkt, det skrev Travronden under onsdagen.

– Det är beklagligt och jag har full förståelse för att Alessandro känner sig förföljd och förtvivlad. Det här har inte skötts snyggt av Svensk Travsport, sa Jesper Arvenberg till facktidningen.

”Tittar på möjligheter att få till en prövning”

För Trav365 utvecklar Arvenberg:

– Helt utan motivering avslogs den nya ansökan. Väldigt olyckligt. Jag vet inte vad som ligger till grund för det här beslutet att han inte får ha en filial i Sverige. Det drabbar honom väldigt hårt, det är som ett näringsförbud.

Nu tittar Arvenberg hur man kan ta detta vidare.

– Det finns viss problematik då ST är en förening och ingen myndighet. Men det är klart att vi tittar på möjligheter att få till en prövning.

– Alessandro kommer att följa de beslut som tas, så varje gång han ska till Sverige och tävla framöver så kommer han att få frakta hästarna fram och tillbaka till Italien.

”Obegripligt regelverk”

När måste filialen i Sverige vara avvecklad?

– På söndag. Det finns ingen lag som säger att han inte får ha hästar i Sverige, alla papper är i ordning, men det är ST:s interna regelverk som bestämmer det här. Det ör ett obegripligt regelverk. Men som sagt, Alessandro kommer följa de här besluten, så får rättsprocessen ha sin gång. Det är tråkigt, för det drabbar hästarna. Man hade hoppats att ST stått upp för hästarna i det här fallet, men det är uppenbart att dom inte bryr sig om djuren.

Några av Gocciadoros hästar som var uppstallade i Sverige har gått till andra tränare med svensk licens.

Publisert:

LÄS VIDARE

Får köra igen efter skandalbilderna

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

V75

Sverige

Italien