Tränaren: Jag vill inte byta häst med någon

Uppdaterad 2019-08-08 | Publicerad 2019-08-06

Pydin har imponerat stort i tre raka segrar och har fått sitt genombrott i eliten.

Han är det snabbaste kallblodet i år och tränaren Niclas Torstemo räds ingen i Bollnästravets Elitsprint på onsdag.

– Han är otroligt fin och jag vill inte byta häst med någon, säger Hagmyren-tränaren.

Bollnästravet är värd för V86 den här veckan och omgången kryddas av en jackpott. Enligt ATG:s beräkningar kan en ensam vinnare ta hem tolv miljoner kronor, enbart på åtta rätt.

Det är högklassiga kallblodslopp med inom V86 och i den tredje avdelningen blir färske derbyvinnaren Nordsjö Odin storfavorit för sin tränare Öystein Tjomsland. Loppet heter H.K.H.Prinsessan Madeleines Pokal och har 175 000 kronor till vinnaren.

Lika mycket i förstapris är det i Bollnästravets Elitsprint som avslutar V86. Där heter favoriten Pydin som i år har tagit klivet upp i den översta eliten och visat att han kan slå de bästa. Pydin har alltid varit en bra häst och den tvåfaldige miljonären har tagits fram hela vägen av sin tränare Niclas Torstemo.

– Pydin (V86-8) är otroligt fin och har aldrig varit bättre än han är just nu. Det är väldigt kul måste jag säga. Han var bra som femåring då han mötte de bästa men nu har han tagit ett steg till. Hästen har sprungit otroligt bra tider, säger Niclas Torstemo.

– I fjol var det lite krångel i början av säsongen och då var det lite bekymmer. Men sedan släppte det och han gjorde tre, fyra riktigt bra lopp mot de bästa. I år har han gjort jämna och stabila lopp i varje start i år.

”Snabbaste kallblodet i år”

Pydin ståtar med tre raka segrar och efter att ha vunnit från tillägg på Dannero sprang han riktigt fort i starten därefter. Då travade Pydin 1.20,7 över 1640 meter med bilstart. Senast vann han överlägset i klassiska Sven O Perssons Minne i Östersund.

– När han vann på 1.20,1 var han det snabbaste kallblodet i Sverige i år. Utan att veta säkert så tror jag överhuvudtaget ingen har sprungit snabbare i år även i de andra länderna heller. Då fick han göra mycket jobb själv när han blev hängande men var trots det inte bottnad i mål.

– Senast hade han ett dåligt läge men det löste sig bättre än jag kunde tänka mig och han kom ner i andra par utvändigt. Han vann med många längder och hade tussarna kvar och krafter kvar i mål. Hästen känns fortsatt bra i träningen och precis lika fin som mellan de senaste loppen, säger Torstemo.

Är Pydin ett av de bästa kallbloden i Sverige just nu, eller rentav bäst?

– Jag tycker att han är en av de bästa i alla fall och jag vill inte byta häst med någon. Bland de svenskfödda finns det väl ingen som är bättre, för Tangen Haap är ju norskfödd men räknas väl nästan som svenskfödd eftersom han är i träning i Sverige. Sedan har vi norske Odd Herakles också men den har han inte mött så ofta.

– Pydin har alltid visat bra kapacitet och det har känts som att han skulle bli riktigt bra. Men hästen är väldigt stor och tung och då tar det lite extra tid. Han är väldigt komplett och går över alla distanser.

”Gör upp om segern”

På onsdag i V86-avslutningen får Pydin möta redan nämnda Tangen Haap och Odd Herakles. Han har spår fyra bakom bilen över kort distans och körs som vanligt av Ove A Lindqvist.

– Spåret är nästan idealiskt men han är ingen som kan vara med och köra om ledningen. Ingbest är väldigt kvick ut. Det viktigaste är att han inte hamnar sist och jag hoppas att han kan komma ner någonstans mitt i fältet.

– Jag tycker absolut att han är en av dem som gör upp om segern och jag måste tro på bra chans. Det blir inga ändringar i balans och utrustning utan han går lika som han har gjort hela tiden, säger Niclas Torstemo.


MICHAEL CARLSSON/KANAL75

Följ ämnen i artikeln