V75 utan publik: ”Det blir en konstig känsla”

Coronaviruset slår hårt mot Halmstadtravet • Sportchefen berättar om V75-läget ”Jättetråkigt”

Uppdaterad 2020-03-17 | Publicerad 2020-03-13

Halmstadtravets sportchef Jan-Olof Molin

På grund av coronaviruset tillåts ingen publik på svenska travtävlingar.

Ett beslut som slår hårt mot landets travbanor. På lördag är Halmstad först ut att arrangera V75 utan publik.

– Visst är det tråkigt och det kommer att bli en mycket speciell dag, säger Halmstadtravets sportchef Jan-Olof Molin.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Coronaviruset påverkar hela samhället och travsporten är inget undantag.

Under onsdagen meddelade det danska förbundet att inga travtävlingar kommer att hållas under två veckor.

Norge följde sitt grannland och beslutade under fredagsförmiddagen att även de ställer in sina tävlingar med omedelbar verkan under de kommande veckorna.

I Sverige har man ännu inte valt att stoppa tävlingarna utan nöjt sig med att låta de äga rum utan publik. Beslutet gäller samtliga restauranger, serveringsområden och publikområden.

”Hårt slag mot oss”

Detta är något som påverkar och slår mycket hårt mot de svenska banorna.

Nu på lördag avgörs V75 på Halmstadtravet och sportchefen Jan-Olof Molin berättar om det rådande läget.

– Det är naturligtvis ett hårt slag mot oss. Vi påverkas av utebliven entréavgift och spel på terminalerna där vi har en viss procent. Dessutom påverkas restaurangen och våra serveringsmöjligheter. Till dessa tävlingar hade vi helt fullsatt i restaurangen och i övriga utrymmen.

– Vi kommer att ha vakter som bevakar så att inga obehöriga tar sig in och det blir en väldigt märklig situation. Vi får se vart allt landar till slut men just nu är mitt fokus på att genomföra lördagens V75-tävlingar.

Trots de uteblivna intäkterna och frånvaron av åskådare på publikplats har sportchefen en stor förståelse för situationen.

– Vi följer helt och hållet de direktiv som förbundet, regeringen och Folkhälsomyndigheten beslutar. Det är jättesynd då detta är en av våra största travdagar på hela året, men det är inget vi kan påverka och vi har full förståelse för hela situationen, säger ”Molle”.

Hur har beslutet om att arrangera tävlingar utan publik tagits emot av de aktiva?

– Vad jag känner till har något liknande aldrig inträffat tidigare och det är bara att följa utvecklingen. De flesta jag har pratat med tycker som jag att det är jättesynd, men säger samtidigt att de har full förståelse för vad som nu händer.

Banan har haft motgångar tidigare

Detta är inte första gången som just Halmstadtravet stöter på motgångar i samband med sina arrangemang.

– För två år sedan (2018) krockade våra Sprintermästaren-tävlingar med Sveriges kvartsfinal mot England i Fotbolls-VM. Året efter startade Gyllene Tider sin avskedsturné just under våra stortävlingar samtidigt som de mer eller mindre regnade bort och så nu detta med att vi är först ut på V75 utan publik, berättar Molin uppgivet.

Den sportsliga biten har hamnat i skuggan av coronaviruset.

Men trots allt ska V75 genomföras.

– Jag är väldigt nöjd med hur omgången ser ut. Vi har välfyllda lopp och en Gulddivision som öppnade upp sig lite mer nu när favoriten Disco Volante fick spår åtta. Det är jämna lopp som inte har några givna vinnare på förhand.

– Det är genomgående hög kvalité och en jättefin V75-omgång. Dessutom väntas det strålande sol vilket också är lite typiskt nu när inga åskådare släpps in, avslutar Jan-Olof Molin.

Information från Halmstadtravet