”Det är klart att jag känner en viss press”

Fyra miljoner väntar vinnaren av Kriteriet • Tränaren: ”Han har verkligen något extra”

Jerry Riordans superlöfte Aetos Kronos har gjort rent hus i storloppen som treåring.

Nu har han chansen att ta ytterligare en titel när Svenskt Travkriterium ska avgöras – med fyra miljoner till vinnaren.

– Det är ett enormt tryck utifrån på den här hästen, säger Halmstad–tränaren till Trav365.

Under lördagen och söndagen är det V75 i dagarna två på Solvalla då nationalbanan har sin traditionsenliga Kriteriehelg.

Hela helgens absoluta höjdpunkt är naturligtvis Svenskt Travkriterium som avgörs under söndagen (V75–6). De tolv treåriga finalisterna är klara och stor favorit till slutsegern blir Jerry Riordans undantagshäst Aetos Kronos.

Den treårige hingsten har i år vunnit miljonloppen Treåringseliten och även både långa och korta E3–finalen – och trots pressen är tränaren förväntansfull.

– Han har gjort allt rätt hittills och jag kan bara säga att den här hästen har något alldeles extra. En del av mig kan tycka att ingen häst borde ha så här stort tryck på sig. Det är ju ändå djur vi talar om. Visst kan jag känna en viss press inför det här loppet, säger Riordan och utvecklar resonemanget:

– Från allmänheten och pressen blir trycket oerhört stort vilket jag på ett sätt kan förstå, men samtidigt kan allt hända i trav och han är bara tre år. Jag tycker inte det är rättvist att höja honom till stjärnorna redan nu, även om jag inser att han sticker ut.

Återigen Örjan Kihlsröm i vagnen

Aetos Kronos vann sitt kval på ett enkelt sätt trots en snabb öppning. I finalen lottades man till spår fem bakom bilen. Precis som senast är det en viss Örjan Kihlström i sulkyn.

– Det blev riktigt hård körning senast och jag tror första varvet gick på en 10-tid. Sedan kunde Örjan dämpa farten och hästen vann ju hur lätt som helst. Han har tagit det loppet väl och spåret är helt okej.

Vad tror du om chanserna att vinna din första Kriteriefinal?

– Självklart är jag optimistisk. Som han har sett ut tidigare så kan jag inte vara annat. Jag har respekt för motståndet men tror samtidigt mycket på min häst. Det är klart att jag drömmer om att vinna en sån här final. Det vore jättekul.

Ändrar du någonting till finalen?

– Det kommer att bli ett öppet huvudlag den här gången. Det är inget som ska påverka nämnvärt.

Ytterligare chanser på V75

62–åringen har ytterligare två hästar till start under söndagens V75-tävlingar på Solvalla. I den första avdelningen ska Shadow Gar starta från spår elva i Stoeliten.

Loppet går över 1640 meter med autostart – och i vagnen sitter Carl Johan Jepson.

– Hon har ofta haft bra utgångslägen men den här gången blev det ett tuffare spår. Jag är nöjd med henne men att vinna härifrån blir svårt. Det ser på förhand upplagt ut för Johan Untersteiner med Dear Friend. Kan vi vara trea är jag nöjd.

Hyllar lärlingen

I den femte avdelningen ska Zanzibar Effe starta i ett lopp över 2640 meter med voltstart. Hon står med tjugo meters tillägg och som vanligt ser vi lärlingen Victor Rosleff i sulkyn.

– Jag är nöjd med hästen och jag måste berömma Victor. Det är konstigt att inte fler ser hans kvalitéer. Om vi skulle komma iväg hyfsat i voltstarten och inte tappa för mycket så kan vi vara med en bit fram, men att vinna blir nog svårt. En typisk outsider.

Aetos Kronos har vunnit sex av tolv starter och tjänat 3,7 miljoner kronor

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!