Glädjebeskedet: ”Kan vinna över cancern nu”

Hästägaren Peter Källberg jublade efter läkarnas svar: ”Fruktansvärd psykisk press”

Publicerad 2022-10-20

Peter Källberg väntade på besked om han skulle få leva eller dö. Det blev ett positivt svar från läkarna.

Peter Källberg, 57, har de senaste veckorna väntat på sitt cancerbesked.

Alternativen som fanns – leva eller dö.

Svaret: tumören har minskat och prognosen är god.

– Vilken otrolig lycka. När vi fick veta låg frun över mig och vi kramades, säger Källberg till Trav365.

57-årige hästägaren Peter ”Käbba” Källberg har under de senaste åren gått en hård kamp mot cancern.

Efter otaliga behandlingar, operationer och möten med läkarna stod han nyligen inför det oundvikliga beskedet om cancern spridit sig ytterligare eller om strålningen och cellgifterna nått önskat resultat.

”Mitt hjärta klarar inte mer”

Källbergs kropp har fått utstå otroliga påfrestningar och för en månad sedan berättade han om hälsotillståndet.

– Jag kommer inte strålas mer, det förstörs så många organ och detsamma gäller cellgifterna. Läkarna säger att de heller inte kan operera mig mer, mitt hjärta klarar inte mer. Om det är cancer kvar…då är dagarna räknade. Tyvärr, sa han till Trav365.

Peter Källberg har den senaste tiden skördat stora framgångar med sin delägda stjärnhäst Brother Bill, en häst som bidragit till extra styrka och motivation.

Helst av allt vill Källberg blicka framåt, drömma om framtida segrar med Brother Bill och planera sitt liv med familjen, men inget av detta har den senaste tiden varit möjligt.

Läkarnas besked: ”Otrolig lycka”

I början av veckan kom samtalet från sjukhuset.

Det var ett sällan skådat glädjebesked; tumörerna har minskat kraftigt och prognosen ser otroligt bra ut.

– Vilken otrolig lycka. När vi fick veta låg frun över mig och vi kramades. Det har varit en fruktansvärd psykisk press då läkarna sagt att kroppen inte orkar mer. Det här var sista chansen och jag känner verkligen på allvar nu att jag kan vinna över cancern. När vi fick samtalet höll min fru mig i handen och vi hoppades på det bästa, det var ett fantastiskt resultat. Jag har sovit med ett leende på läpparna de senaste dagarna.

Vad har läkarna sagt och hur ser framtiden ut?

– De har strålat mig en månad varje dag, det har varit på chans. Tumören har minskat jättemycket och nu finns möjligheten att operera bort den. Den sitter visserligen svårt till mot bäckenbenet men en kirurg ska titta på det och göra en bedömning. Annars kan det bli tal om bromsmediciner.

– Hade den växt, då hade det varit kört, det går knappt att ta in hur jobbigt det skulle varit. Läkarna bedömer chansen att jag ska bli helt fri från cancern som stor.

Peter Källberg har fått nytt hopp. Läkarna tror att han har goda chanser att bli helt fri från sin cancer.

”Känt att jag måste vara stark”

Peter Källberg har under hela sin tid som sjuk varit öppen med sin sjukdom.

Genom att vara brutalt ärlig och prata om smärtorna, svårigheterna och drömmarna har han hjälpt många andra att fortsätta kämpa.

– Det är många som sagt till mig ”kan du så kan jag”. Andra har sagt att de fått hopp av att höra mig. Jag har känt att jag måste vara stark, dels för min familj men också för alla som också kämpar och sitter i samma sits. Men jag har varit orolig, främst för familjen, de efterlevande. Hur ska det bli för dem om jag går bort? Har jag koll på alla papper och såna saker?, berättar ”Käbba” och fortsätter:

– Många har tänkt på jul och planerat långt fram, men jag har inte vågat lyfta blicken, men det kan jag göra nu. Det känns som jag kommer vinna. Det är familjen, vännerna och drömmen som hållit mig vid liv. Min bästa vän Mattias Renstål har sagt att han ska hjälpa mig om det värsta skulle hända. Jag har legat 250 dagar på sjukhus men nu verkar det vända.

Dina inlägg på sociala medier där du berättar om ditt tillstånd har fått stor uppmärksamhet. Vad kan du säga om stödet?

– Vi lever i ett tufft klimat på sociala medier, många dras med psykisk ohälsa. Det är tufft att vara människa och jag har försökt vara öppen där med hur förbannat ont det har gjort men också att jag vägrat ge upp. Jag är så otroligt tacksam till alla som hört av sig. Jag läser varje inlägg och blir berörd av alla.

Till sist. Stjärnhästen Brother Bill har hittat nya växlar. Vad väntar härnäst?

– Han ska starta den 12 november på Eskilstuna och sedan väntar troligen Silverhästen på Solvalla. Tränaren Timo Nurmos har sagt att han aldrig haft en häst som kan flytta på sig så snabbt. Nästa år tror jag han kommer blomma ut ännu mer och nu kan jag börja drömma om Elitloppet igen.

Cancersjuke hästägaren Peter Källberg hittar styrka och tröst i superhästen Brother Bill som den senaste tiden tagit två storsegrar.