– Det är inte så jäkla illa pinkat

Torbjörn Östergren lade om träningen för sin 10-årige valack – nu gör hästen succé

Temperament har imponerat stort på slutet. Nu är han den snabbaste Gotlandshästen på svensk mark. På lördag startar han från spår 3 i V75-2: ”Jag inbillar mig att jag kan komma till ledningen”, säger tränaren Torbjörn Östergren.
Temperament har imponerat stort på slutet. Nu är han den snabbaste Gotlandshästen på svensk mark. På lördag startar han från spår 3 i V75-2: ”Jag inbillar mig att jag kan komma till ledningen”, säger tränaren Torbjörn Östergren.

Torbjörn Östergrens förvandlingsnummer Temperament har imponerat stort på slutet.

Nu är han den snabbaste Gotlandshästen på svensk mark.

– Det är inte så jäkla illa pinkat som 10-årig valack, säger tränaren till Trav365.

Gotlandskillen Torbjörn Östergren med proffslicens på Visbytravet har börjat året strålande. På elva starter hittills i år har han tagit två segrar, tre andraplatser och en tredjeplats och har 18 i segerprocent. Redan nu har han nästan kört in lika mycket pengar som han gjorde under hela fjolåret.

– Jag har utvecklats som människa, nej skämtåsido, vi har haft en gynnsam vinter och hästarna har, för en gångs skull, fått varit friska, säger Torbjörn Östergren.

”Strulat hela tiden”

Hästen som utmärkt sig mest i Östergrens stall, bestående av elva hästar, är tioårige valacken Temperament. Han har gjort flera starka insatser i V75 hittills i år och det kröntes med en andraplats i V75-finalen på Solvalla i slutet av mars.

Tiden över 2 140 meter med bilstart: 1.11,9. Det gör Temperament till den snabbaste Gotlandshästen över distansen, på svensk mark.

Inte ens hästar som Digger Crown, som sprang in 18,2 miljoner, har sprungit fortare i Sverige.

– Då så, det visste jag inte ens. Det är inte så jäkla illa pinkat som 10-årig valack.

Varför är hästen så bra nu?

– Han har strulat hela tiden i stort sett, men i somras la vi om träningen. Det var då flera pusselbitar verkar ha fallit på plats. Han har alltid velat springa fortare än man själv i jobben, men då slutade vi brottades med honom och efter det har han utvecklats och fortsatt att utvecklats. 

”Ser jättebra ut”

På lördag startar Temperament på V75 i igen, på Sundbyholmstravet i Eskilstuna, och tränaren tror på bra chans för hästen som blivit en snackis på ”ön”.

Från spår 3 i V75-2 jagar han en rikstoto-triumf.

– Det ser jättebra ut på förhand och jag tror på en bra prestation igen. Han är riktigt snabb ut bakom bilen, framförallt de första stegen, och jag inbillar mig att jag kan komma till ledningen. Då ska han vara med och kriga om segern, med tanke på den senaste insatsen.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!