Twister Bi missar Prix d´Amérique: ”Hemskt”

Svenske stjärnhästen missar Prix d´Amérique
Svenske stjärnhästen missar Prix d´Amérique

Twister Bi missar Prix d´Amérique.

Den svenske stjärnhästen är inte helt återställd efter sina lungproblem.

– Han har aldrig varit sjuk tidigare, och så blir han det nu, suckar hästens tränare Jerry Riordan.

Det var efter Prix Tenor de Baune på Vincennes på julafton som det visade sig att Halmstadtränaren Jerry Riordans stjärnhäst Twister Bi drabbats av lungproblem.

Den sexårige hingsten gick sedan en kamp mot klockan – om han skulle hinna bli återställd till världens tuffaste travlopp Prix d´Amérique sista söndagen i januari i Paris.

Men nu står det klart att fjolårets VM-vinnare missar storloppet.

Twister Bi har inte återhämtat sig som önskat efter sina lungbekymmer, och därför står Jerry Riordan nu över Frankrikeresan.

”Känns så klart hemskt”

– Det känns så klart hemskt, han har aldrig varit sjuk tidigare och aldrig fått medicin för något tidigare, och sedan går han och blir sjuk just nu, säger Jerry Riordan och fortsätter:
– Samtidigt ska jag inte klaga, Twister Bi har sprungit in över elva miljoner kronor och jag har också redan en häst i Ringostarr Treb i Prix d´Amérique, och det är mer än vad många travtränare någonsin får.

Twister Bi undersöktes under torsdagen av veterinär, och då fattades det definitiva beslutet.

– Blodvärdena och så där ser bra ut och han känns bra hästen, men när de tittade honom i lungorna efter att jag tränat honom lite lätt så är han inte helt återställd, och därför vill  jag inte ta några risker med honom. Jag kan inte träna honom som jag brukar, och då kan man inte gå in i ett Prix d´Amérique.

”Skiter i Prix d´Amérique”

Vad händer med honom nu?

– Det viktigaste är att vi får tillbaka honom till den häst som han var innan han blev sjuk, det är det absolut viktigaste. På så vis så skiter jag i Prix d´Amérique, hästen är ung och nu är det bara att hoppas att vi får tillbaka honom i sitt vanliga skick, säger Jerry Riordan och fortsätter:
– Det känns så klart ledsamt och surt, men som sagt, nu ska han bara bli helt återställd. Är man inte försiktig så kanske de aldrig mer blir sig själva igen, efter sådana här lungproblem som han ändå haft. Nu ska jag inte ens jogga honom lite lätt innan all irritation och infektion i lungorna är borta, och sedan hoppas jag att jag kan ha honom tillbaka lagom till Copenhagen Cup, det är min plan just nu i varje fall.

Twister Bi har tagit 21 segrar på 51 starter och sprungit in 11,4 miljoner kronor och hade i ett Prix d´Amérique varit ett av de stora svenskhoppen, i fjol vann han bland annat VM-loppet i USA och Oslo Grand Prix i Norge

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!