Hoppas Iceland får en inbjudan

TRAV

Vilka hästar.

Vilka prestationer.

Ingen kan som Åke Svanstedt kan.

Inga hästar kan vinna travlopp på det sätt som Åke Svanstedts kan. De kan lägga en speed i början av loppet, en i mitten och ändå ha kraft att spurta i slutet. Och när de passerar mållinjen ser de ut att kunna fortsätta i samma fart.

Såväl Youpie (V75-6) som S.J.’s Otto (V75-7) svarade för mycket imponerande insatser.

Youpie hamnade tidigt utvändigt ledande, I Saw You, som höll ett högt tempo i ledningen. Trots det tog Youpie över 400 meter från mål och vann utan att visa det ­minsta trötthetstecken. Hästen har nu ­svarat för två suveräna insatser som talar om en blivande elithäst. Gårdagens segertid (1.11.8) var lika snabb som den som Iceland använde sig av i gulddivisionen.

Bakom S.J.’s Otto såg Svanstedt till att komma först fram till ledande Krångel för att överta spets. Väl i ledningen var S.J.’s Otto ohotad.

I går hade det inte spelat någon roll hur de två avslutande avdelningarna blivit körda. Åke Svanstedt hade vunnit oavsett. Så överlägsna var hans hästar. ­Bara att tacka för uppvisningarna.

Svanstedt fick också en tränarseger i lärlingsloppet (V75-5) där Linus Svensson tog sin första V75-vinst bakom Fast Call.

Dock brände Svanstedt med favoriten, Ågårds Ludde, i den första avdelningen. Hästen såg loj ut hela loppet och var aldrig segeraktuell.

Han platsar i Elitloppet

Iceland vann gulddivisionen (V75-3) på ett bra sätt. Örjan Kihlström hamnade i tredje utvändigt och attackerade i tredjespår redan 900 meter från mål. Iceland fick trava där ute resten av loppet men tog ändå kommandot 300 meter kvar.

Han gled sedan undan och vann utan att gå i botten.

I går tävlade han utan skor på alla hovar och med skygglappar för ögonen. Inget tvivel om att det är det optimala för hästen. Jag tycker att Iceland platsar i Elitloppet. Jag tror att han kapacitet för att nå en framskjuten placering där och med gårdagens lopp i kroppen kommer han att vara minst 20 meter bättre i nästa start.

Jag är dock inte säker på att Elitloppsmanagern, Tore Fyrand, kommer att ­bjuda in honom. Men jag hoppas.

Vann på andras misstag

Nisse Bean vann V75-2. Mer på andras misstag än av egen kraft. Även om hans prestation var god. Björn Goop körde galopp med favoriten, Unix Brodde, när han försökte svara ledningen kort efter start. Jouni Wikman misslyckades totalt i startögonblicket bakom andrahandfavoriten, Incredible Accent, som stod på tvären när starten gick och tappade massor.

Vinnande Nisse Bean har i de senaste starterna haft nedfällbara skygglappar för ögonen. När Claes Sjöström ryckte ned dem 300 meter från mål kopplades vinstgreppet.

I övrigt så vann både Hallsta Lotus (V75-4) och Kasper Scott (V75-1) efter spets från start till mål. Den sistnämde rekordsänkte med 1,7 sekunder. Är inte säker på att Hallsta Lotus vunnit om Feseth Lynet inte galopperat på väg mot ledningen kort efter start. Upphämtningen till femteplatsen var mycket stark.

Johan Edlund