Okända bråket kan stoppa superhästen

Foto: ALN
TRAV

Ready Cash vann Prix d'Amerique i bländande stil.

Nu är han ett hett namn för Elitloppet – men ett okänt bråk kan stoppa stjärnan.

– Ägaren till hästen är lite sur på svenskarna, han har inte blivit väl mottagen alla gånger, säger Anders Lindqvist.

Sexårige Ready Cash vann i söndags världens tuffaste travlopp Prix d'Amerique efter en strålande insats. Trots ett tufft lopp var hästen klart bäst och besegrade Sveriges fixstjärna Maharajah.

Efter segern är Ready Cash ett av de hetaste namnen till Elitloppet som går på Solvalla om fyra månader. Men nu kan Trav365 avslöja ett okänt bråk som kan stoppa stjärnan från att komma till Sverige.

”Blivit inbjuden med armbågen”

Ägaren till Ready Cash, Philippe Allaire, är enligt Anders Lindqvist sur på svenskarna och Elitloppspromotorn Klaus Koch. Allaire menar att han inte blivit väl mottagen då han varit i Sverige och startat.

– Jag tror att det kan bli svårt, men vi får börja med operation övertalning. Allaire är lite sur på Sverige och Klaus Koch, förut när han velat åka med andra hästar har han många gånger blivit inbjuden med armbågen och fått komma i sista stund. Han har inte blivit väl mottagen alla gånger. Han har varit lite sur på det sättet, han har haft minst lika bra hästar men inte blivit bjuden, säger Anders Lindqvist.

Han fortsätter:

– Allt handlar om hur hästen verkar men jag tror att det finns stora möjligheter för honom i Sverige. Men Thierry Duvaldestin (tränaren) är en försiktig general och lovar ingenting, han är precis som ”Tarzan” och Goop. Men han gillar Sverige och har han en häst i form finns det goda möjligheter. Jag frågade Franck Nivard om det var några problem med att kör hästen utan lasso, han trodde att det skulle gå bra om man körde i ryggar.

”Inte hört någonting”

För Klaus Koch kommer uppgifterna som en överraskning. Enligt honom finns det inget otalt mellan Solvalla och tränaren.

– Det har jag aldrig hört någonting om och jag känner honom och hans hustru mycket väl. Det får stå för Lindqvist. Allaire har aldrig uttalat något missnöje mot mig, säger Koch.

Men storloppspromotorn tillägger:

– Jag vet dock att han var lite arg för ett par år sedan. Då fick en av hans hästar plats på ett plan till Sverige, men han fick inte ta med sig skötaren. Det var en häst i ett ramlopp. Då gick han ut i media och var lite sur, men annars vet jag ingenting.

Hur kommer ni att jobba för att få Ready Cash till Elitloppet?

– Jag pratade med både ägaren och tränaren efter loppet i söndags och svaret är nej. Hästen har avel att tänka på och han går med lasso (en utrustnings-detalj som gör att hästen blir mindre hetsig). Men man ska aldrig säga aldrig, säger storloppspromotorn Klaus Koch.

”Kommer få se mycket av honom”

I lördags, dagen innan Prix d'Amerique, fick Vincennespubliken se en mäktig prestation av den sexärige valacken Rapide Lebel som dundrade runt på 1.10,8 och efter loppet visade kretsen kring hästen intresse för Elitloppet. Hästen som av många experter klassas som den näst bästa hästen i Frankrike för tillfället.

– Rapide Lebel kommer vi få se mycket av i Norden, han har inte haft så många stora uppgifter som Ready Cash. Han är jättebra, det är Ready Cash som kan slå honom i Europa. Jag tror inte att Maharajah är bättre över Elitloppsdistansen. Rapide Lebel kan springa ruskigt fort och definitivt vinna Elitloppet om han är i bra ordning. Det vore fantastiskt att se de två franska hästarna i Elitloppet. Det kan bli en ruggig duell, säger Lindqvist.