Tamlas stora mål: Prix d´Amerique

Foto: Tamla Celeber tillsammans med tränaren Roger Walmann (tv) och delägaren Marcus Lindgren (th).
TRAV

Prix d´Amerique 2013.

Det är kretsen kring Tamla Celebers stora mål.

Men redan i år kan hästen få gå ner och ”träna” på Vincennes utanför Paris.

– Det är mycket troligt att hon får gå till Frankrike och tävla ett par lopp här i höst, säger tränaren Roger Walmann.

Roger Walmanns stjärnsto Tamla Celeber imponerade stort i den senaste starten. Efter en taktiskt klockren styrning av Örjan Kihlström kunde superstoet enkelt spurta hem Grosser Preis von Deutschland i Hamburg. Efter segern i storloppet öppnade kretsen kring den sexfaldiga miljonären för start i Frankrike. Nu, en dryg vecka efter loppet i Tyskland, lutar det åt att Tamla Celeber får åka ner till kolstybben på Vincennes.

– Det är inte hundraprocentigt bestämt ännu vad som ska hända. Vi är mer inne på att det blir Frankrike nu, än vi var för en vecka sedan. Det är mycket troligt att hon får gå till Frankrike och tävla ett par lopp här i höst. Men det är inte bestämt några exakta planer ännu, säger tränaren till hästen, Roger Walmann till Trav365.

Han fortsätter:

– Hästen ska gå lite fort i morgon så vi får avvakta det innan vi avgör något. Är hästen bra så lutar det åt Frankrike.

Vad är det för lopp som är aktuella för henne?

– Det är inte bestämt ännu. Det håller vi på och kolla upp nu, säger Walmann.

”Bör passa på Vincennes”

OM Tamla Celeber åker till Frankrike kan hon få stanna till julhelgen. Då körs ett stort lopp för fyraåringar, Criterium Continental.

– Då kan det vara aktuellt. Men det får Tamla bestämma. Om hon går ner till Frankrike så är det hela tiden på hennes förutsättningar. Visar hon på att säsongen har varit för lång, då får hon sluta.

Varför väljer ni att prova Frankrike?

– Anledningen är att hon inte är med i Breeders' Crown och det känns som att hon hittat formen just nu. Transporten upp och ner är ju dyr, men den har hon ju betalat själv.

Banan på Vincennes, tror du att den ska passa henne?

– Ja. Men sen vet man ju inte hur uppförsbacken passar, men det lutar åt att det är en häst ska passa på Vincennes. Hon har ju lite problem i svängarna, om man ska kalla det problem när man rundar fälten i tredjespår, så om det är något som skulle kunna vara en fördel så är det ju stor bana. Sen är det inte säkert att hon klarar av att tävla på banan. Det återstår att se...

”Elitloppet inte prioriterat”

Efter årets eventuella Frankrike-äventyr väntar välförtjänt vila för hästen som vunnit nio av årets tolv starter hittills. Målen framöver? Det enda kretsen kring hästen, med ägarna Stall Courant i spetsen, har diskuterat är Prix d´Amerique 2013.

– Om jag och ägarna skulle drömma, eller ha som mål, jag hatar ju att drömma, så är det att vara med i Prix d´Amerique 2013, avslöjar Roger Walmann och fyller i med information som troligtvis gör Solvallas chef Tore Fyrand lite besviken.

– Skulle hon vara med och tävla till jul i år så är Elitloppet inte prioriterat. Om det är något som är prioriterat så är det PdA 2013, klargör tränaren tydligt.