Här lovar han vinst – timmar innan loppet

Uppdaterad 2011-03-17 | Publicerad 2011-03-16

Anders Hesselgren och Jasper Lane.

Han fick Jasper Lane nästan gratis då hästen var allvarligt skadad.

Nu har hovslagaren och idésprutan Anders Hesselgren fått hästen i toppform – med hjälp av en specialdesignad sko.

– Det är nästan ett fenomen, säger han.

Tyskfödde hästen Jasper Lane började karriären strålande i sitt hemland. Travaren radade upp segrarna, men succén stoppades upp av en allvarlig skada. Det var då den svenske hovslagaren Anders Hesselgren, tidigare krönikör ”Doktor Trav” på Trav365, kom in i bilden. Han köpte en annan häst från Tyskland och fick Jasper Lane på köpet, princip helt gratis. Hästen placerades hos Jan-Åke Hoas på Gotland.

– Det var ingen som ville ha hästen, han hade dubbla gaffelbandsskador, säger ägaren Anders Hesselgren.

– Janne började med sin träning, sen har jag hållit på med min skoning. Det är ingen traditionell skoning, projektet bygger på rörelsemekanik. Det liknar inget annat, fortsätter han.

”Tror på jättechans”

Hesselgren har fått Jasper Lane i toppform efter skadan. Hemligheten bakom den snabba rehabiliteringen: En specialdesignad sko.

– Jag gjorde en rehab-sko. Jag hade inte tänkt att man skulle träna så hårt på det, men nu har vi kört hårt, så kallad ”Svanstedt-träning” och han blir bara finare och finare och fräschare och fräschare ju hårdare vi kör. Det är nästan ett fenomen.

– Om någon skulle se skoningen så hade de nog inte fattat någonting. Skorna har räddat honom, det vill jag säga, förklarar Hesselgren.

Under onsdagen startade Jasper Lane på Solvalla och det blev en imponernade seger. Hästen stod i 20 gånger pengarna och var endast streckad på åtta procent av de inlämnade V64-kupongerna. Men för ägaren själv var segern ingen överraskning. Så här sa han på Trav365, timmar innan loppet:

– Jag tror på jättechans, han har varit riktigt, riktigt bra. Jag tror att han vinner, helt klart. Jag körde sista jobbet igår, då var han helt gudomlig, säger han.

”Går emot alla skolböcker”

Efter succén med de nya skorna och skoningsmetoden satsar Anders Hesselgren på att utveckla och satsa helhjärtat på projektet. Han har till och med fått med sig ”Draknästet”-profilen Mats Gabrielsson på ett hörn.

– Jag jobbar heltid med det här nu. Jag går emot alla skolböcker, men är säker på att det kommer bli en succé.

– Jag har inte provat skorna i lopp än, det är olika patent-regler som sätter stopp för det, men snart så...