Darko, 36: Jag vann fem miljoner på V75

Foto: Darko Stankovic, Belgrado och Per Lennartsson. På lördag jagar de seger på V75 – och ägaren är optimistisk. ”Jag tror att han bara vinner”.
TRAV

Han är krögaren som vinner miljoner på trav.

Nu kan Darko Stankovic, 36, få se sin stjärna Belgrado vinna på V75.

– Den som svarar kommer inte till mål, säger Darko och bjuder på sina hetaste tips till V75.

Han driver de populära krogarna Portofino och Portocervo i Stockholm. De har fått flera utmärkelser och blivit utsedda som Sveriges bästa italienska kök i White-Guiden. När Darko Stankovic inte lagar mat ägnar han mycket tid åt travet. Han äger sju, åtta hästar och spelar regelbundet - med framgång. Darko har vunnit flera miljonvinster på V75 och är välkänd i travkretsar.

– Att spela på trav och äga hästar är det roligaste som finns. Min största vinst är från förra sommaren när Amaru Boko vann E3-finalen. Då vann jag 5,5 miljoner på V75, säger Darko Stankovic till Trav365.

Darko är nära vän till Per Lennartsson. Det var också efter tips från Solvalla-tränaren som gjorde att han fick in storvinsten.

– Det var tack vare Per och hans sambo Lindas rekommendationer. De trodde på mycket bra chans med Rakas, säger Darko.

I höstas vann han även två miljoner på V64 på Solvalla.

– Då spikade jag Flea Southwind med Per och så hade jag en fräck spik i Pascal Zet. Det var också en rolig vinst, säger han.

Fotbollsspelare i Djurgården

Darko Stankovic har varit travintresserad i många år. Han spelade tidigare fotboll i Djurgården i sju, åtta säsonger och det var förre Djurgårdstränaren Sören Åkeby som lockade med Darko till Solvalla.

– Det var Sören som tog med mig till Solvalla och jag blev fast direkt. Jag var 18 år då och vann 50 000 kronor. En av hästarna som vann var kallblodet Verner som kördes av Jim Frick.

– Jag slutade sedan med fotbollen och satsade mer på restaurangerna. Det var mycket jobb i köket med sena nätter. Dessutom fick jag en knäskada som gjorde att jag inte kunde fortsätta spela fotboll, säger Darko.

Äger många hästar

Travet och hästarna tog över alltmer och Darko lägger ner mycket tid på travet. Han äger sju, åtta hästar som är placerade hos tränare som Per Lennartsson, Roger Walmann, Peter G Norman, Christer Nyström och Lutfi Kolgjini.

– Jag har ägt hästar i drygt tio år. Första hästen var Vanessa Boko som sprang in en miljon. Jag ägde även Vala Boko innan jag sålde den vidare som tvååring.

– Känslan att stå i vinnarcirkeln är något helt obeskrivbart. Det är något alla borde få uppleva. Det går inte att köpa för pengar. Den största glädjestunden i mitt liv är när Vanessa Boko vann och slog världsrekord som tvååring. Då sprang hon 1.14,8 över 1660 meter, säger Darko.

”Kommer vara favorit i Derbyt”

Nu ser det ut som att krögaren har fått fram ett nytt stjärnämne. Han är delägare i fyraårige Belgrado som har imponerat i två raka segrar. Hästen har imponerat och är nu storfavorit i V75 på Solvalla.

– Vi köpte honom på Elitauktionen för tre år sedan. Han hette då Knockout Broline och kostade drygt 300 000 kronor. Jag tyckte att hästen hade kanonstam och exteriören var riktigt fin. Vi föll för honom och slog till.

– I fjol som treåring var han ganska stor och tung. Men med hjälp av Per och veterinären Chris så har de tagit det lugnt och gett hästen gott om tid. Det ska de ha en stor eloge för.

– Hästen har hög kapacitet och är både snabb och framförallt väldigt stark. Han är fortfarande lite valpig men efter sommaren tror jag att han kommer att bli ett riktigt toppämne. Det är Derbyt som är det stora målet, då är han färdig och har vuxit in i sin stora kropp. Vi hoppar över Kungapokalen och Sprintermästaren. Jag tror faktiskt att han kommer att vara en av favoriterna i Derbyt, tror Darko.

Vad tror du om V75-starten? Hur blir loppet kört?

– Jag tror att han vinner igen. Jag kommer att prata med Per om att det ska bli ett offensivt upplägg. Den som svarar honom lär få åka ut till stallbacken redan efter ett varv. Det är spets som gäller och vet att han går en låg 1.13-tid full väg. Är det någon som inte tror på det kan man gå in i lopparkivet och titta på starten från Eskilstuna i fjol. Då gick han 1.13,5 efter galopp i 2000 meter.

Varför har du häst i träning hos Per Lennartsson?

– Det är en av mina bästa vänner och har känt honom i tio år. Efter alla turbulenser som jag har haft hos olika tränare så är det Per som jag litar mest på. Han är en komplett hästmänniska, han både tränar och kör hästar. Dessutom har han stor hjälp av sin sambo Linda Nyman. Tillsammans är de ett vinnande koncept inom svensk travsport.

– Efter alla år som hästägare så kan jag verkligen rekommendera att ha häst hos Per Lennartsson.

”Blir mycket champagne”

Darko Stankovic har ägnat hela veckan åt att lusläsa V75-loppen in i minsta detalj. Speciellt loppet som Belgrado är med i. Han är med andra ord väl påläst och bjuder Trav365:s läsare på sina bästa drag.

– Jag fick in V75:an i lördags då jag spikade Classic Tile och Markus Klipp. Sedan vann jag i onsdags på Solvalla också så tipsformen är bra.

– Det är något speciellt att ha häst med på V75. Det börjar redan på söndagskvällarna när startlistan kommer och sedan ägnar man hela veckan åt det.

– Gissa var vi kommer att festa efter V75 på lördag. Då blir det mycket champagne på Portofino och jag hoppas att vi får fira en seger. Det brukar vara många travkändisar som kommer hit. Portofino är många travtränares favoritrestaurang och förutom Per Lennartsson brukar Roger Walmann, Lutfi Kolgjini, Åke Svanstedt att äta här. Min favoritgäst är Roger Walmann, han är verkligen påläst. Han är inte bara bra på att ge vinnare utan är även duktig på både mat och vin, säger Darko Stankovic med ett skratt.