Bilden som skapar oro i trav-Sverige

Publicerad 2015-10-15

Världsstjärnan Nuncio segerdefilerar på Solvalla – där publikplats gapar tomt

Här är den dystra bilden som fått stor spridning i sociala medier.

Världsstjärnan Nuncio segerdefilerar inför ett folktomt Solvalla.

– Det är värre än någonsin, säger Stefan Melander till Trav365.

Det var förra onsdagen som Stefan ”Tarzan” Melanders superhäst Nuncio hade stor uppvisning på Solvalla då han vann ett av kvällens V86-lopp.

Men bilden som togs på världsstjärnan kort efter loppet skapar oro i trav-Sverige och har fått stor spridning på sociala medier.

Bilden visar Nuncio och Stefan Melander i segerdefileringen – där publikplats på Solvalla gapar tomt.

”New World Record” säger Melander till Trav365, och kommer också med förslag hur man kan vända den negativa publiktrenden på Sveriges nationalarena.

”Det är grymt alltså”

– Allvarligt talat, det var ingen lek. Jag brukar ge blommorna till någon läcker tjej, jag fick titta länge och det stod någon vid klockan och hon fick blomman. Jag lovar dig, det var inte över 10 personer på publikplats i varje fall och det var en hård dag, säger Stefan Melander till Trav365 och fortsätter.

– Jag har aldrig varit med om maken, jag måste få lov att säga det, att det var ändå Nuncio som segerdefilerade och det var New World Record.

Hur upplevde du det?

– Jag är ganska gammal så jag har faktiskt upplevt när det var 7 000 personer på Solvalla en onsdag, det bara var så då, men som det är nu, det är värre än någonsin. Det är grymt alltså. Hade det varit på Lindesberg hade man förstått, men faktum är att Lindesberg drar mer folk än Solvalla och det är något allvarligt. Jag vet faktiskt inte hur man ska få till det.

”En stor katastrof”

Hur kan det ha blivit så här, tror du?

– Jag vet faktiskt inte hur det kunde bli så här, det är otroligt. Nu är ju inte jag någon lirare, men jag skulle aldrig lira om jag får se fyra lopp på skärmen och fyra på Solvalla. Jag hävdar fortfarande, att tv-sänt så är V86 Xpress överlägset och det går det inte att säga något annat om, men det är inte Solvalla som ska ha det. Alla andra banor kan och ska ha det, men inte Solvalla.

Kan du utveckla?

– Solvalla klarar sig själv. V86 Xpress är överlägset, men inte på nationalarenan. Kör tisdagar och torsdagar på Solvalla året runt med max nio lopp och minst 100 000 kronor i förstapris i varje lopp, då har vi börjat om och då blir det mycket folk på Solvalla igen. Det blir Café Opera och champagne efter loppen, och då kan man ha segerintervjuer. Jag är säker på att det skulle gå då, och då hittar vi nya kunder. Problemet som är nu är att det inte finns några kunder eftersom de inte går på trav, det är katastrof, en stor katastrof.

Hur tror du Nuncio upplever ett folktomt Solvalla?

– Han har varit i USA så han känner igen det där, där är det likadant, så är det bara, säger Stefan Melander.

Sportchefen svarar

Markus Myron, Solvallas sportchef, kommenterar bilden.

– Det är klart att det inte är kul, det är mycket roligare när folk är ute och står på publikplats, tycker jag personligen och det är jag inte ensam om. Det här var för det första en dag med förhållandevis lite publik, vi hade 930 personer på plats och dessutom var det en kall dag med tre plusgrader och det lockar heller inte till att gå ut. De som var på plats på Solvalla höll sig inomhus, och det är klart det inte är en stämningshöjare under segerdefileringen.

Med alla de möjligheter vi ser i dag med tv-sändningar, ATG Play och ATG Live. Är det här verkligen vi lever i just nu?

– Jag tror, spontant, så är det de som du är inne på. Själva upplevelsen är så lätt att ta till sig hemifrån, både när det gäller tv-sändningen och när det gäller det du kan göra framför datorn. Tar man det i steg så när det var fullt på travbanorna oavsett väder så var det på den tiden man varken kunde spela eller se loppen på något annat sätt än på banan. Sedan kom ombuden och då kunde du i varje fall spela någon annan stans, sedan har tv utökat och fått mer närvaro, och sedan kom internet där du både kan spela till loppen och se loppen hemifrån.

”Blir mer en inomhusprodukt”

Markus Myron trycker på att upplägget med V86 Xpress är en riktad tv-produkt.

– Naturligtvis har ju möjligheterna till att konsumera trav blivit så mycket bredare än det varit tidigare, framför allt om man tar en sådan här onsdag, själva konceptet för dagen är för att det ska vara en snabb tv-upplevelse, där får vi vara ärliga och säga att det är syftet med Xpress, och då blir det mer en inomhusprodukt. Det har ur ett spelperspektiv varit framgångsrikt, det visar positiva siffror, men ur publikperspektiv har det inte varit optimalt.

Vad säger du om Melanders förslag med trav tisdagar och torsdagar året runt på Solvalla för att vända trenden?

– Det är nästan en fråga som jag skulle vilja hänvisa vidare, frågan är så mycket mer komplex än att man kan säga att det här är bra, eller det här är dåligt. Det är en nationell tävlingsplaneringsfråga i grund och botten, och att själv ta ställning till ett förslag utan underlag är svårt att göra på rak arm. Jag får hänvisa den till Svensk Travsport och ATG som gör tävlingsplaneringen, säger Markus Myron.

Följ ämnen i artikeln