Tarzan: ”Jag tänker på honom varje dag”

Nuncio saknas på gården i Enköping: ”Kändes tungt i början”

Foto: Kanal75
Stefan Melander och Nuncio hemma på gården i Enköping. Nu har superhästen lämnat farmen och står på Menhammar stuteri på Ekerö utanför Stockholm.
TRAV

Vid jul och nyår bestämdes det att superhästen Nuncio skulle gå till avel på Menhammar stuteri utanför Stockholm.

Den svartbrune hingsten har lämnat ett stort tomrum hos ägaren och tränaren Stefan ”Tarzan” Melander.

– Jag tänker på honom varje dag, det är klart att jag gör det, säger han.

42 segrar och 28,6 miljoner kronor insprunget - mot världens bästa hästar - genom hela karriären.

Så sammanfattades Nuncios tävlingskarriär, när beslutet att han skulle gå till avel, kom i slutet av 2017.

Superhästen lämnade då tränaren och ägaren Stefan ”Tarzan” Melanders gård utanför Enköping för Menhammars stuteri på Ekerö utanför Stockholm.

– Det kändes ganska tungt i början, det var inte så roligt, för vi tog alltid en tur, varje dag. Den hage han stod i passerar jag ju varje dag med hästar och traktorer, både dag som natt. Man får trösta sig med att han inte gillade snöstorm, och det har ju varit dåligt väder här sedan han lämnade placet.

”Sköter sig grymt bra”

Hur många gånger har du varit och hälsat på honom?

– Bara två gånger, tyvärr. Det har varit mycket. ”Cattis” (Stefans sambo och Nuncios tidigare skötare) har varit där flera gånger. Jag pratade med Menhammar här och han sköter sig grymt bra.

Hur ofta tänker du på honom?

– Jag tänker på honom varje dag. Det är klart man tänker på honom, annars vore det konstigt.

Är han saknad på gården?

– Ja, därför att han så otrolig koll på allting själv, det är en smart häst och det är klart att det känns tomt när han inte är här. När han har betäckt klart på sensommaren får han komma hit. Men han ska nog aldrig mer ha en sele, eller träna, men en tur kan vi ta.

Vad har Nuncio betytt för dig?

– Han betydde väldigt mycket, jag lämnade inte det här placet på tusen dagar, jag ville att Nuncio skulle ha det bästa, jag är lika noggrann med underlaget för de andra hästarna också, det är ju hästarnas arbetsplats. Nuncio är en väldigt speciell häst på mång asätt, inte bara för att han var bra, han ville vara lite king själv och göra som han ville, så har jag aldrig haft en häst som varit förut.

”Det är fantastiskt”

Nuncio är väldigt populär i aveln. I Sverige blev han slutsåld på några dagar och nu är amerikanska stuterier och stohållare intresserade.

– Det tog fyra-fem dagar i Sverige innan han var fullbokad, det har aldrig hänt. Sen har vi den nya saken med USA. Det är Menhammar som håller i det där. Att jänkarna tänker använda honom är fantastiskt. Hanover Shoe Farms skulle ta fram fem bra märrar åtminstone åt honom. Han blir nog en superhingst, han har så snygg exteriör och ärver hans avkommor hans skalle också så blir det grymt, säger Stefan ”Tarzan” Melnder. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav