– Det är absolut ingen skamkänsla

Hästägaren Lennart Ågren om segern i Hambletonian

Lennart Ågren har vunnit det mesta som hästägare.

Nu kan han även bocka av Hambletonian – efter stor dramatik.

– Det är absolut ingen skam-känsla för att man vinner Hambletonian på en diskning, säger han till Trav365.

Miljardären Lennart Ågren, bland annat VD för Svea Ekonomi, är en av de största hästägarna i Sverige och en av de som satsar hårdast på travsporten.

Han har vunnit det mesta som går att vinna som hästägare i Sverige, med Elitloppssegern med Magic Tonight 2015 som höjdpunkten.

Nu kan han även bocka av världens största travlopp – Hambletonian.

I lördags vann Lennart Ågrens, SRF Stable, ägde Perfect Spirit jätteloppet på Meadowlands tillsammans med tränare och kusk Åke Svanstedt.

Förstapriset: drygt fyra miljoner kronor.

När Trav365 når Lennart Ågren under måndagen är han hemma i Sverige igen – efter helgens äventyr på andra sidan Atlanten.

”Inte vågat tänka så långt”

– Jag är ganska trött, skrattar Lennart Ågren.

Vad säger du om segern med Perfect Spirit i Hambletonian?

– Vad ska man säga? Det är svårt att ta in det, nu har jag väl gjort det. Det är det största du kan vinna, jämställt med Elitloppet och Prix d´Amérique, men på sätt och vis är det svårare att vinna i USA, säger Lennart Ågren och utvecklar:

– Det känns som det är väldigt många rundningsmärken för att vinna Hambletonian, och jag har inte vågat tänka så långt, utan bara varit glad att hästen är med där. Jag visste att hästen var hård och tålde det här, och det visste ju Åke Svanstedt också, så lite hoppades man, men det är bättre att slå underifrån. Nu var det andra som fick bli favoriter, och det är alltid roligare när du slipper det trycket.

Hambletonian 2017 innehöll mycket dramatik, Perfect Spirit inkom som tvåa i mål, men fick segern sedan målettan What the Hill diskvalificerats för trängning.

– Jag var jättenöjd med att min häst kommit tvåa, jag intalade mig själv, och det gjorde vi allihopa, att han var tvåa – så man inte lurar sig själv och tänker för positivt. Det är klart vi var jättenöjda med att komma tvåa, det var kanske fem-sex hästar som kunde vinna. Perfect Spirit gjorde ändå bägge loppen, på det sättet var det rättvist, han gjorde egentligen båda loppen.

”Det är klart vi skrek”

Hur reagerade du när de ropade ut i högtalarna att målettan What the Hill diskvalificerats och att det var ni som vunnit Hambletonian?

– Det var roligt kan man säga, det är klart vi skrek. På ett sätt förstod man nästan vart det lutade när det tog så lång tid. Egentligen var det en klockren diskning, men i USA är det inte säkert de diskvalificerar ändå, men den var klockren. Nej, helt fantastiskt så klart.

Men du hade på känn vad som var på gång?

– Ju längre tid de tog med resultatet, ju mer började jag tänka att en diskning var på gång. Sedan började de ju titta på första sväng också och då tänkte jag att nu ska de hitta något på Åke för att få 1-1. Man tänker en massa, och tiden går så sakta, säger Lennart Ågren och fortsätter:

– Det är absolut ingen skam-känsla för att man vinner Hambletonian på en diskning, jag tyckte det var rättvist, han gjorde bägge loppen och det var en väldigt värdig vinnare.

Är det här, av alla dina segrar, det största du vunnit som hästägare?

– Jag har ju vunnit Elitloppet, det här är större i pengar, men allting kan inte mätas i pengar. Jag tycker det är likvärdigt med Elitloppet. Det är så olika, säger Lennart Ågren och utvecklar:

– Jag har varit på Hambletonian några är nu och det blir inte den här tryckande stämningen där, det är mer som ett mingel-party, det blir inte som i Sverige. Men, den här gången blev det väldigt, väldigt spännande ändå. Stämningsmässigt är Elitloppet värre, men jag håller de här segrarna som likvärdiga. Det kändes avlägset att vinna Hambletonian, man hade aldrig en tanke på det när man exempelvis såg hur bra Wallner var, men han var en smygare min häst.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!