Trav

”Ingen kommer att rå på Örnen”

Av: 

Christoffer Wickman

TRAV

Patrik Fernlunds krönika

Patrik Fernlund
Patrik Fernlund

Att ha fyra hästar i Prix d’Amérique är en bragd.

Det Daniel Redén och hans team gjort är värt alla hyllningar i hela världen.

Men sorry. Örnen landar som en kung i vinnarcirkeln.

På söndag avgörs världens tuffaste travlopp på Vincennes trav-bana i Paris. En miljon euro i samlad prispott, och med sina fyra (!) hästar i loppet är Daniel Redén det största fokuset – och fransmännen fullkomligt älskar 37-årige Redén som hittat en ny

sida av sig själv. Han skojar, skämtar och spelar pajas på sociala medier mitt i stundens allvar. Jag tror att det är helt rätt.

Hästar är väldigt kloka djur, de känner av allt vi människor gör och att smitta av sin nervositet på hästarna är inget bra drag. Redén gör precis tvärtom – och det kan ge utdelning på söndag.

Att ha fyra hästar i världens tuffaste travlopp Prix d’Amérique är en bragd i sig. Jag vet att Solvallatränaren har ett av travvärldens bästa jobb, då han har miljardären Bengt Ågerup som stöttar stenhårt, men ändå.

Smått osannolik bedrift

Trots bra hästmaterial så är det väldigt svårt att ta sig hela vägen till PdA – och att då göra det med fyra hästar är smått osannolikt. Dessutom startar alla hans hästar med segerchans, även om jag är skeptisk till Wild Honeys vinstmöjligheter. Många skriker sig hesa efter hennes insats senast, och visst var den bra, men ska hon räcka mot de tuffa grabbarna? Nja…

Däremot kan hästar som Call Me Keeper, Propulsion och Lionel vara med och sätta färg på loppet.

För er som ofta läser mina rader så vet ni att jag har en stor förkärlek till Propulsion. Han har det som krävs för att vinna Prix d’Amerique – och med världens bästa kusk, Örjan Kihlström, som lekkamrat tillmäter jag honom bäst chans av Redéns armé.

Han har dock varit struken och missat ett viktigt förberedande lopp och det känns jobbigt. Att vinna Prix d’Amérique utan

optimala förberedelser – går det?

Enda hotet smaskar morötter

Men tyvärr Redén och Sverige. Jag hoppas innerligt på svensk seger, men hur ska någon kunna besegra Bold Eagle?

Den franske örnen har en speed som få hästar kan stå emot, och jag tror ingen häst i hela världen kan utmana honom förutom Stefan ”Tarzan” Melanders Nuncio, men han står och smaskar morötter hemma i Enköping.

Franck Nivard, som kör Bold Eagle, får se till att hitta en bra rygg till sin häst – sen är det bara att hålla i sig över upploppet.

Vi svenskar får högst troligt ladda för att besegra den franske fantomen i Elitloppet istället. Då får ”Tarzan” ta bort morötterna för en liten stund.
Veckans tips

5 Undies (V75-5, söndag)

Lik sin pappa Maharajah. Börjar orka med sig.

Utmanar favoriten.

15 Udo’s Oiler (V75-6, söndag)

Mycket tapper – är värd en seger.

4 Come Back (V75-7, söndag)

Glöm senast. Varit grym innan det. Vettig uppgift.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!