Svanstedt: Nu sitter toppformen där

TRAV

Profilens krönika inför Elitloppet

Foto: Svanstedt och Resolve.

Resolve är redo för Elitloppet.

Hästen kan inte kännas bättre än han gör och allt har gått enligt planerna så här långt.

Det ska bli spännande att se hur långt han räcker för toppformen sitter där nu.

Det har varit några trevliga dagar i Sverige.

Kul att komma tillbaka till elitloppshelgen igen för det var några år sen sist.

Alltid trevligt att träffa gamla vänner och kompisar.

Vi landade i fredags morse på Arlanda 07.30 och sedan bar det av direkt till Stora Alby. Där har Resolve bott under veckan tillsammans med Lucas Wallin, som är min andretränare. Jag körde ett jobb på Stig H Johanssons rundbana med hästen och han fick jogga i 1.30-tempo. Sedan fick han sträcka ut med 1.10 i 400 meter och kändes riktigt fräsch och fin. Var även piggare än han brukar vara när han tränar på en rundbana. Så allt har gått enligt planerna så här långt. Senast loppet på Meadowlands har fört fram formen ytterligare och det kände jag redan i ett jobb på lördagen innan hästen reste till Sverige. Det är en väldigt snäll och klok häst som reser bra och äter och dricker som han ska. Han är precis i sitt uppförande som mina tidigare stjärnhästar har varit. Jag har ju också sagt att han är i samma klass som Gidde Palema och Torvald Palema som vann Elitloppet. Det är klart att jag hoppas att han kan vara med och kriga men först gäller det att gå till final. Jag tror också att två heat inte är någon nackdel, snarare tvärtom.

Det är klart att jag har funderat en del på det taktiska. Vi har ju ett perfekt startspår och vi får se hur fort han kan öppna från början gentemot de andra hästarna. I USA har han varit snabb ut men det är annorlunda där för startbilen kör snabbare än i Sverige.

”Kört innerspår”

Det var föresten extra kul att besöka Stora Alby igen. Jag jobbade för Stig H en gång i tiden innan jag blev egen tränare och det var precis när han hade flyttat till Alby och det är 35 år sedan. Och jag hade inte varit där sedan dess. Annars hade vi en trevlig kväll i fredags då jag och Sarah var ute och åt middag tillsammans med några goda vänner. I går kväll var det elitloppsbanketten på hotellet där vi bor och det var bra.

Jag hade ingen framgång med Opulent Yankee i Sweden Cup i går. Men jag borde ha kört på innerspår istället för i andraspår för då hade hästen varit tvåa och gått till final.

En häst för Hambletonian

Det blir en snabbvisit i Stockholm och redan på måndag morgon åker vi tillbaka till USA igen. Högsäsongen har dragit igång och det är trav varje dag och så mycket lopp för hästarna att det inte går att vara borta längre. Vi hade föresten fina framgångar natten till lördag svensk tid då vår treåring Mavens Way vann ett Sire Stakes-försök på tiden 1.09,4. Det är den snabbaste tiden av en treåring i USA hittills i år. Riktigt kul och det är stora pengar i finalen att köra om nästa helg. Mavens Way håller jag högt och det är en häst för Hambletonian i sommar. Säsongen har för övrigt börjat jättebra för oss i USA och vi får hoppas att trenden håller i sig även för Resolve i dag.

Åke Svanstedt

ARTIKELN HANDLAR OM