Stefan Melander till hovrätten

Foto: Stefan Melander och advokat Lars Deckeman utanför Stockholms Tingsrätt
TRAV

Travtränaren Stefan Melander stämdes i Stockholms tingsrätt på närmare en halv miljon kronor – och vann.

Nu tas fallet upp i hovrätten.

Det skriver facktidningen Travronden.

Det var hästägaren Toni Hagert som stämde travtränaren Stefan ”Tarzan” Melander på närmare en halv miljon kronor.

Anledningen: Hagert förvärvade en häst från Stefan Melander som han senare ansåg inte kunde användas för tävling.

Stefan Melander, som i fjol körde in knappt 20 miljoner kronor och som så sent som den 29 maj vann Sveriges största travlopp Elitloppet med superhästen Nuncio, vann målet i Stockholms tingsrätt.

I domen, som föll i mitten på april, stod det att Stockholms tingsrätt lämnade Toni Hagerts talan utan bifall, samt att Hagert skulle ersätta Stefan Melanders rättegångskostnader på drygt 277 000 kronor.

– En principiellt viktig dom för hela travsporten, sa Stefan Melanders advokat Lars Deckeman efter att Stockholms tingsrätt meddelat domen.

Toni Hagert överklagade och nu tas fallet upp i hovrätten.

”Högre beviskrav”

Datum för förhandling är i dagsläget inte bestämt, men enligt Svea hovrätt, som gett prövningstillstånd, kommer det ske senare i höst. Till hovrätten har Toni Hagert yrkat att Stefan Melander ska betala 448 501 kronor, varav 200 000 kronor avser köpeskillning och resterande del av beloppet på 248 501 kronor åsyftar skadestånd.

Omständigheterna måste anses vara sådana att ett högre beviskrav måste ställas på Stefan Melander än att endast göra det sannolikt att fel i vara inte förelåg vid köpet”, skriver Toni Hagerts ombud Simon Boson i sin komplettering av överklagan till hovrätten.

Advokaten inte orolig

Stefan Melanders advokat Lars Deckeman är inte särskilt orolig över utgången i hovrätten och säger följande till Travronden:

– En omständighet som skall påpekas är att tingsrätten i och för sig ansett att Konsumentköplagen skall tillämpas. Denna förutsätter att en näringsidkare sålt en vara till en konsument samt att konsumenten inte skall använda varan till näringsverksamhet. Jag anser att ringsrättens bedömning i detta avseende i och för sig är felaktig även fast Stefan Melander ändå vunnit målet, säger Lars Deckeman till Travronden och fortsätter:

– Jag menar att Toni Hagert i sammanhanget inte kan betraktas som konsument dels på grund av att ägandet av en travhäst i regel innebär förhoppning om att hästen skall generera insprungna pengar och dels eftersom han äger minst tre travhästar, vilket framkom vid mina frågor till honom i tingsrätten.

ARTIKELN HANDLAR OM