300 ston står i kö – för att betäcka med superhästen

Foto: ALN
Franske superstjärnan Ready Cash

avChristoffer Wickman

TRAV

Intresset för att betäcka med stjärnhästen Ready Cash är enormt.

Trots prislappen på 195 000 kronor står redan 300 utländska ston på väntelistan.

– När man ser en häst som är riktigt, riktigt bra så är den ofta efter Ready Cash, säger Frankrikeexperten Anders Lindqvist till Trav365.

Foto: ALN
Frankrikeexperten Anders Lindqvist

Under sin tävlingskarriär sprang den franske stjärnhästen Ready Cash in över 40 miljoner kronor – och han tog bland annat dubbla segrar i världens tuffaste travlopp Prix d´Amérique.

Hans framgångar har fortsatt som avelshingst och han har lämnat hästar som Bold Eagle, Bird Parker och svenske stjärnan Readly Express.

Ready Cash är just nu Europas klart populäraste avelshingst och intresset för att utnyttja hans tjänster är enormt.

I Frankrike är han fulltecknad för flera år framöver – och 300 utländska ston står på väntelistan.

Prislappen för ett utländskt sto att betäcka med Ready Cash är 20 000 euro, knappt 195 000 svenska kronor.

”Helt makalöst”

– Först och främst är det resultaten på banan som gjorde att han blev intressant som avelshingst, men sedan har det också visat sig att han är fantastiskt bra som avelshingst, säger Frankrikeexperten Anders Lindqvist till Trav365 och fortsätter:

– Det är sagolikt hur bra han är, han har skapat stjärnor i varenda generation. När Readly Express vann Europaderbyt här nere i Frankrike var det en av de största kvällarna vi har här, och fem lopp den kvällen gick till avkommor efter Ready Cash. Det är helt makalöst.

Philippe Allaires Ready Cash står uppstallad på gården Haras de Bouttemount i Normandie och är inför nästa år fulltecknad med 100 franska ston, men han tillåts även betäcka med 40 utländska ston på plats i Frankrike. Enligt franske journalisten Fabrice Theil står redan nu 300 utländska ston på kö inför nästa betäckningssäsong.

– Han dominerar de stora loppen och när man ser en riktigt, riktigt bra häst så är den ofta efter Ready Cash. Han lämnar givetvis inte bara bra hästar, men han verkar ha tio stycken i varje kull som är fantastiskt bra, säger Anders Lindqvist.

”Sagolika priser”

Prislappen 20 000 euro är satt för utländska ston, i Frankrike är han ännu dyrare.

– Det kostar 20 000 euro att få ett föl efter honom utomlands, i Frankrike kostar han mellan 30 000 och 35 000 euro. Han är fulltecknad i Frankrike för flera år framåt, men den som vill sälja sin chans till att betäcka med honom har sålt för 35 000 euro och då är det föl eller inte, det är bara chansen att betäcka med honom. Det är sagolika priser, säger Anders Lindqvist.