Här kör renen Frost jobb – på travbanan

Av: Madeleine Brohlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Ägaren Ulrika: ”Vi vill inviga travtävlingar”

1 av 2 | Foto: ullisrudolf.se
Frost kör träningsjobb inne på Östersundstravet. Ägaren Ulrika fick hjälp av Anna-Karin Sjölund och Emelie Axelsson på travskolan.

Här tränar renen Frost och Ulrika Andreasson på Östersundstravet.

Med en lånad vagn av travskolan travade de runt på ovalen.

– Vi vill inviga travtävlingar, säger Ulrika till Trav365.

De som var på Östersundstravet under måndagen fick se ett lite annorlunda djur springa omkring på travbanan då renen Frost och ägaren Ulrika Andreasson körde omkring.

Ulrika Andreasson har på bara några år specialiserat sig på renar som hon tränar till att kunna göra olika trick, köra, och hoppa.

– Jag har två renar som jag trick-tränar för reklamfilm och event. Jag har kört in dem i vinter och dragit släde hemma på snön och vi har övat och dragit sulky tillsammans med Wångens travskola. Min ren Frost drog sulky nere på Friends arena på Sweden Horse Show ifjol. Jag tänkte att jag ska jobba vidare på det så att vi i framtiden skulle kunna inviga travtävlingar, berättar hon.

Därför begav de sig till Östersundstravet där de fick hjälp av travskolan.

– Jag fick låna en vagn och körde ett varv på travbanan. Jag ville bekanta renen vid miljön. I början tyckte han att det var lite stökigt men sedan slappnade han av och gick både i skritt och trav.

Mötte ni några travhästar?

– Nej det var inga travhästar på banan. Tanken var att det inte skulle vara några hästar där första gången. Det kan vara spännande för hästar med renar. Det är inte givet att alla hästar går förbi renar utan att få ett spel. Inte ens i Östersund har travhästarna sett renar.

Så nu kan travbanorna börja höra av sig och boka in er?

  – Vi kanske måste hinna träna lite mer, säger hon och skrattar.

Hur är en ren på att trava? Kan de jämföra sig med en travhäst?

– De har en fin trav. Jag har svårt att tro att de skulle kunna mäta sig med en travhäst i ett lopp. Kanske om renen fick galoppera. Jag har aldrig mätt hastigheten på en ren och jag har aldrig kört en häst i ett travlopp. Men jag har svårt att tro att de kan mäta sig med en fullstor travhäst. En ponny i samma höjd kanske, säger hon.

Ulrika Andreasson samarbetar en hel del med Wångens travskola.

– För två år sedan åkte jag tillsammans med dem till Friends Arena. Vi tränar i deras fina ridhus och jag har deltagit på deras julshow med renarna. De har många travelever som vill hjälpa till i samband med inkörning.

”Alla djur går att klickerträna”

Ulrikas två renar, Frost och Rudolf, tränas med hjälp av klicker-metoden. Där renen får belöning när den utvecklas.

– Jag har tränat klicker-träning på hundar i 15 år så jag tänkte att alla djur går att klickerträna om har en bra plan. Så jag köpte två renar och började klickerträna. Jag skulle tro att jag är den första i världeen. Men en bra plan, blod, svett och tårar går det mest. Men man måste planera, träna och utvärdera.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN