Experten: Det går inte rubba spiken

TRAV

Bländande intryck senast och ruskig formtopp.

När det dessutom blir tidig ledning går det inte att rubba varken Volstead eller Minnestads Dubai.

Sommatravets final har inte lockat något märkvärdig gäng, trots förstapriset på 300 000 kronor. Två hästar sticker ut och den som gör det mest är onekligen Minnestads Dubai. Hästen har gjort det kanonbra i Mattias Djuses regi och tagit fyra segrar på fem starter hos honom. Senast blev jag imponerad av det jag såg. Djuse körde offensivt och resolut för ledningen. Minnestads Dubai visade också att han kan öppna snabbt och sedan var det spel mot ett mål. Då ska man även tänka på att hästen bombat till ledningen efter att loppet blev återkallat innan vilket gör prestationen än mer starkare.

– Han vann med krafter kvar och jag drog aldrig tussarna. Det har jag inte behövt göra än i loppen, sa Mattias till mig i veckan.

I V75-7 handlar det ”bara” om att hålla värsta konkurrenten Sahara One på utsidan från början. Vilket Mattias såklart är fullt medveten om. Sedan glider Minnestads Dubai till täten och då är det slut.

– Han visade senast att han är snabb i benen och jag kör mot ledningen. Att tvåan är struken är bättre för oss i volten, sa Djuse.

I fjol vann Staro Italy finalen i Sommartravet på nya svenska rekordet 1.12,7. Djuse tror att Minnestads Dubai kommer att springa riktigt fort och tilläggshästarna har en icke avundsvärd uppgift.

– Jag tror i alla fall att han går en 1.13-tid, sa Djuse.

Smått lyrisk

Volstead är ännu klarare. Hästen har gjort strålande lopp hela våren och sommaren och senast närmast joggade han undan från ledningen. Nu tar han spets av stallkamraten Standout kort efter start  och sedan brisar han ifrån till en ny seger och genrepar inför Jubileumspokalen. Tarzan lät också smått lyrisk om Volstead när jag tog ett snack med honom.

I V75-inledningen försöker jag fälla favoriten Al’s Winnermede. Väl medveten om att han har gjort flera kanonlopp i år så har det ändå inte blivit någon seger. Han har dessutom bakspår och har en känslig punkt i första kurvan där han kan galoppera. Skrällen är Final Oak som gjorde ett bra intryck senast i ett kortlopp. Den genomköraren lär ha gjort honom gott eftersom han inte startat på två månader innan. Är mycket startsnabb och har ett perfekt  läge. Har även vunnit över lång distans.

Vi siktar även på favoritfall i V75-2 även om Smokey Herman kanske kan vinna om han får bestämma i ledningen. Det blev galopp senast och jag streckar ett gäng hästar även här och jobbar in skrällen Prins Norrgård som avslutade vasst senast och visade form. Kajsa Frick lär vara sugen på att vinna V75 nu på hemmaplan.

Barfota runt om

I V75-4 ska favoriten Coolwater In tävla barfota runt om för första gången i Per Linderoths regi. Han har gjort det bra där med två segrar på tre starter. Men jag vill varna för vrålstammade E.V.Gingin som har gått bra för Mattias Djuse och som efter segern senast ska ha gått framåt rejält med loppet i kroppen då han enligt Djuse bara var mycket lugnt jobbad innan.

Frågan är när Enjoy Boko ska ta sin första årsseger. Hon är en ”bilföljare” och från det här smaskiga läget över kort distans kanske det håller hela vägen? Skulle dock Playboy Face släppas till spets kan denne rinna undan. Och blir det våldsam körning på flera händer så kan Robic Lane (lopp i kroppen nu efter nio månaders uppehåll) och Sapajou (höll starkt från spets senast efter press), komma in i matchen och överraska.

Efter en liten downperiod tidigare i sommar så har Robert Berghs hästar levererat på löpande band de senaste veckorna. Formkurvan på stallet pekar spikrakt uppåt och lita på att Bergh är ute i angeläget ärende när han skickar upp Digital Control till Rättvik. Kan blåsa ner samtliga.

Michael Carlsson