”Jag kommer inte gå på Prix d’Amérique”

Anders Lindqvist om tiden efter tuffa cancern: ”Rasade 18 kilo...”

avErik Pettersson

Foto: Lars Jakobsson, TR Bild
Anders Lindqvist.

I november opererades han för elakartad cancer.

Nu mår travikonen och tränaren Anders Lindqvist bättre.

– Man jag kommer inte gå på Prix d’Amérique. Jag undviker stora folksamlingar, mitt immunförsvar är inte bra, säger profilen med sitt stall I Frankrike.

Någon månad efter den tuffa operationen av den elakartade cancern är Frankrike-baserade Anders Lindqvists röst mer stark.

– Det är en fruktansvärd skillnad på det sättet. Jag var ett vrak då. Jag kan fortfarande inte sitta och köra häst, jag får för ont. Jag har tappat allt sittfläsk, jag har inga muskler, inget. Jag rasade 18 kilo, men jag har tagit tillbaka lite och fått tillbaka aptiten.

Vad säger läkarna?

– Allt är positivt, än så länge. På måndag 20 januari ska jag in på sån scanning, så att de ska se att cancern inte har spridit sig. Läkarna ska kolla hela kroppen. Jag får inget besked innan Prix d’Amérique (världens tuffaste travlopp som körs på Paris-banan Vincennes sista helgen i januari varje år). Är cancern borta så lär jag repa mig, men jag var så nere i källaren i höstas.

”Smällar man får ta”

Anders hoppas kunna komma tillbaka till travtränandet på vårkanten.

– Hoppas kunna köra häst i mars. Nu kan jag ta bilen och sitta på en kudde och titta när de kört fort och tränar. Jag har även fått huvudet tillbaka, i början blev jag trött över att bara prata i telefonen i fem minuter.

– Men jag har repat mig fortfarande än jag trodde. Första dagarna på sjukhuset orkade jag inte ens lyfta in iPad. Det var inte bra. När jag kom hem så orkade jag bara kolla på några travlopp. Men nu missar jag inte många travlopp, så jag är tillbaka på det sättet.

Sjukdomen har naturligtvis lett till vissa förändringar för Anders i livet, samt även inom professionen.

– Jag har dragit ner på hästantalet och jag kommer inte kunna ta emot lika många gäster som jag brukar kring Prix d’Amérique-helgen.

En stor förändring då i princip hela trav-Sverige har varit välkomna till Lindqvists vardagsrum i huset på den majestätiska träningsanläggningen Grosbois utanför Paris.

– Jag har så dåligt immunförsvar så jag tar inte folk i hand och har tvättsprit här hemma. Jag undviker stora folksamlingar och kommer inte gå och se Prix d’Amérique. Det är för mycket.

Redan i fjol var Lindqvist nedsatt av cancer och gick på cellgifter under Frankrikes stora travdag.

– Då åkte jag hem efter två lopp. Men jag var där i alla fall. Men loppet går att se på tv.

Hur känns det att inte åka och se på det loppet, du som är Mr Prix d’Amérique. I alla fall för oss svenskar.

– Det känns konstigt när man bor så nära, Men det är såna smällar man får ta. Jag siktar på att vara i väldigt bra form till Elitloppet. Det kommer jag inte missa.

”Vinner Prix d’Amérique”

Uppladdningen inför dagen D, sista söndagen i januari, har varit igång länge i Frankrike.

Under söndagen vann Bird Parker det sista så kallade B-loppet, Prix de Belgique, efter att Belina Josselyn och Jean-Michel Bazire diskades.

Anders Lindqvist tror på fransk seger i Prix d’Amérique söndagen den 27 januari.

– Jag tror Bold Eagle kommer vinna. Här i Frankrike är man confident att han kommer vara bra nu igen, säger Anders Lindqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Frankrike